gravid på prevensjon

Disse prevensjonsmidlene er det minst sannsynlig at du blir gravid med

Og årsaken til hvorfor mange blir gravid på p-piller.

GRAVID PÅ PREVENSJON: Det skyldes som oftest brukerfeil når man blir gravid på prevensjon. Foto: Gettyimages.com.
GRAVID PÅ PREVENSJON: Det skyldes som oftest brukerfeil når man blir gravid på prevensjon. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert

- P-stav er det prevensjonsmiddelet med høyest sikkerhet mot graviditet og rett etter kommer spiralene. Disse prevensjonsmidlene er sikre fordi man ikke kan gjøre noe feil. P-staven og spiralene kalles langtidsvirkende prevensjon og varer mellom 3 til 5 år, sier lege hos Sex og samfunn i Oslo, Trine Aarvold.

Hun forklarer at kondom er det prevensjonsmiddelet med høyest risiko for graviditet fordi mange opplever at kondomet sprekker, sklir av eller fordi man rett og slett glemmer å ta det på før samleie.

- Hvorvidt gjelder hormonell prevensjon er det høyest risiko for graviditet med p-piller, p-ring og p-plaster. Dette er fordi mange glemmer piller, glemmer å sette inn ringen eller å skifte plaster. Årsaken er altså stort sett brukerfeil, sier Aarvold.

Les også: De tidlige symptomene på graviditet

Gravid med p-piller

Også helsesøster på Helsestasjon for Ungdom og studenter i Bergen Kommune, Agnes Giertsen, forteller at det stort sett skyldes brukerfeil i de tilfellene hvor kvinner blir gravide mens de går på hormonell prevensjon, eksempelvis p-piller.

- Én ting er jo at man kan glemme en pille, men det mange ikke tenker over er at hormonene heller ikke blir tatt opp riktig i kroppen dersom man har vært syk med oppkast eller diaré, sier Giertsen.

Helsesøsteren forklarer at det er de mange brukerfeilene som har medført at Helsedirektoratet anbefaler langtidsvirkende prevensjon som p-stav eller spiral foran hormonell prevensjon.

Hormonspiral og graviditet

- Myten om at jenter som ikke har født heller ikke burde benytte seg av spiral henger igjen fra gammelt av. Jenter som ikke har født har samme størrelse på livmoren som de som har født og vi anbefaler spiral til alle – også til jenter som ikke har født, sier Giertsen.

Ifølge helsesøsteren er både p-stav og hormonspiral gratis for jenter mellom 16-18 år og billigere for jenter mellom 18-20 år.

- En spiral, i likhet med en p-stav, settes inn i kroppen og styrer seg selv uavhengig av hva man selv gjør. Da unngår man brukerfeil og dermed også ufrivillig graviditet, sier hun.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Les også: Har du fått en positiv graviditetstest?

Gravid etter bruk av prevensjon

Giertsen forklarer at man får igjen eggløsningen svært raskt dersom man slutter på prevensjonen sin og at dette gjelder for alle typer prevensjon foruten p-sprøyte.

- Dersom man slutter på p-sprøyten kan det ta 1-1,5 år før man får eggløsning igjen, men uansett hvilken prevensjon man bruker innebærer ikke dette noen fare for å ikke kunne bli gravid på et senere tidspunkt. Det er i såkalte ”pauser”, eller opphold, at en del jenter blir ufrivillig gravide, sier hun.

Også jordmor ved Nydalen helsestasjon, Karen Rode Grorud, forklarer at tilførselen av hormoner gjør at kroppen ”tror” den er gravid og derfor forhindrer eggløsning.

- Når man slutter på den hormonelle prevensjonen, som hormonspiral, p-piller eller p-stav, tilføres ikke lenger hormonene og eggløsningen starter opp igjen. Hormonfrie prevensjonsmidler, som kobberspiral og kondom, vil ikke påvirke eggløsningen i det hele tatt. Disse metodene forhindrer graviditet ved å virke lokalt på miljøet i livmoren eller ved å forhindre sædceller fra å komme til eggcellen, sier Rode Grorud.