Far: Ukjent
Når barnefaren er ukjent
Marte vet ikke om det er eksen eller samboeren som er faren til datteren.
Det er snart tre år siden datteren til Marte (29) ble født. Enda lenger har hun båret på vissheten om at mannen hun oppdrar barnet sammen med kanskje ikke er den biologiske faren. Sannheten er at hun ikke vet sikkert hvem som er barnets far.
Av hensyn til familiesituasjonen ønsker Marte å være anonym.
Skulle sette sluttstrek
- Jeg hadde bare vært sammen med samboeren min i fem-seks uker da jeg oppdaget at jeg var gravid, så svangerskapet var alt annet enn planlagt, forteller Marte.
Før dette hadde hun vært sammen en annen mann i tre år. Et forhold som aldri var blitt avsluttet skikkelig.
For å få satt en sluttstrek, bestemte Marte og eksen seg for å møte hverandre en siste gang for å komme til enighet.
- Det var aldeles ikke meningen at vi skulle ha sex den dagen, men et svakt øyeblikk førte til mer enn hva som var planlagt. Det til tross for at utroskap ikke er noe som er akseptert i det forholdet jeg er i nå, sier hun.
Vet du ikke hvem som er faren? Diskuter her.
Ble gravid
Etter møtet med eksen, reiste Marte tilbake til sin nye kjæreste uten å vite hva et øyeblikks ubetenksomhet skulle føre til.
Kort tid etter dette, oppdaget nemlig Marte at hun var gravid.
- Da jeg fant ut at jeg var gravid, raste det mange tanker gjennom hodet mitt. Jeg regnet meg gul og blå på hvem som kunne være faren, men jeg fant det aldri ut, sier hun.
Likevel klarte hun til en viss grad å glede seg over graviditeten.
- Jeg klarte å overbevise meg om at det var samboeren min som var faren, men selvfølgelig gikk jeg rundt og lurte på hvem barnet ville likne, sier hun.
Samboeren tror han er far
- Det offentlige har ansvar for å fastsette farskap til et barn som står uten juridisk far. Det er NAV og eventuelt domstolene som ivaretar denne oppgaven, sier kontorsjef i NAV, Anita Mølmesdal Sivertsen.
Sivertsen minner for øvrig om FNs barnekonvensjon artikkel 7, der det slås fast at barn har rett til å kjenne sine foreldre.
Da datteren ble født, så Marte raskt at hun lignet på samboeren.
- Magefølelsen min sier at samboeren min er faren, men jeg kan jo aldri være 100 prosent sikker. Barnet er imidlertid veldig lik ham på alle måter, sier Marte.
Vil ikke ødelegge
Marte har bestemt seg for å ta hemmeligheten med seg i graven. Verken samboeren eller eksen skal få vite noe om dette.
- Å bære på en slik hemmelighet er helt forferdelig. Det er tungt å være helt alene om det. Jeg kan ikke en gang være ærlig mot mine aller nærmeste, sier hun.
- Jeg vil heller aldri si noe til datteren min. Hun har en pappa som elsker henne over alt på jord og selv forguder hun faren sin, sier hun.
Hun har mange ganger vurdert å fortelle sannheten til dem det gjelder, men hun holder ikke ut tanken på at det kan koste henne og datteren en fin mann og far.
- Jeg har også tenkt på å bestille DNA-test på nett og sende inn prøve selv, men jeg tør ikke. Jeg er så redd for svaret, sier hun.
Mye står på spill
Marte forteller at eksen allerede hadde et barn fra tidligere forhold, og at han akkurat var blitt sammen moren til barnet igjen da de møttes.
- Hadde jeg sagt noe til ham, hadde jeg altså ødelagt en familie der også. Jeg syns derfor det aller beste for alle parter er at jeg holder dette for meg selv, sier hun.
- To familier ville blitt splittet og tre barn ville blitt revet bort fra det livet de kjenner seg trygge i, legger hun til.
Økonomiske rettigheter
- Dersom man får barn med ukjent far, og er alene om omsorgen for barnet, kan man ha krav på stønad som enslig forsørger, oppklarer Sivertsen.
Foreldrepenger: Dette har du krav på
Du kan for eksempel ha rett til overgangsstønad hvis du ikke har muligheten til å forsørge deg selv på grunn av omsorg for barnet.
Det er imidlertid viktig å være klar over at hvis du har eller får samboer, kan du miste retten til stønad som enslig forsørger, med mindre du sannsynliggjør at samboeren din ikke er far til barnet.
- NAV kan i slike tilfeller be om at du, barnet og samboeren din tar en DNA-analyse for å utelukke at han er far til barnet, forteller Sivertsen.
Vær imidlertid oppmerksom på at all støtte og aktuelle tilskudd ikke kommer automatisk. Du er nødt til å fylle ut søknad til NAV. Informasjon om de ulike ordningene og søknadsskjemaer finner du på nav.no.
Plikt til å oppgi far
Barnets mor har også i henhold til barneloven plikt til å oppgi hvem hun mener kan være far til barnet - både i forbindelse med fødselen og til NAV.
- Mor kan likevel ikke bli straffet for å ikke oppgi hvem som er barnets far, da det ikke er knyttet strafferettslige eller økonomiske sanksjoner til opplysningsplikten, sier Sivertsen.
Når NAV mottar melding fra sykehuset om at barnets far er ukjent, innkaller de barnets mor til samtale på NAV-kontoret.
- Dersom hun ikke oppgir hvem som kan være far, skal NAV, ifølge loven, henlegge saken. Når farsskapssaken henlegges går det melding til folkeregistermyndighetene om dette. Saken kan når som helst tas opp igjen dersom det på et senere tidspunkt kommer nye opplysninger om hvem barnefaren er, sier NAV-medarbeideren.
Les også:
Kvinner må tørre å slippe taket
Gravides rettigheter i arbeidslivet
Denne saken ble første gang publisert 29/04 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.