Amming av store barn
Derfor mener vi at store barn ikke bør ammes
Her er de vanligste fordommene rundt amming av store barn, og ammeekspertenes svar.
Denne saken er fra 2012, men er tatt frem igjen til glede for nye og gamle lesere.
Det er blitt sagt at amming av store barn er et av vår tids siste tabuer. Å amme utover de vanlige 6-12 månedene er fortsatt uvanlig for norske mødre, og mange skammer seg over å amme lenge.
Selv om de fleste leger, jordmødre og andre eksperter anbefaler å amme så lenge mor og barn måtte ønske, hersker det fremdeles mange fordommer rundt dette temaet.
Postdoktorstipendiat ved Helse Sør-Øst kompetansesenter for helsetjenesteforskning, Susan Garthus-Niegel, har skrevet en doktoravhandling om blant annet amming.
- En av grunnene til at amming av store barn er så tabubelagt, er at pupp blir sterkt assosiert med seksualitet, særlig i vår vestlige verden, sier hun til Foreldre & Barn.
Noen mener at barn som kan snakke er for store til å få pupp, mens andre mener at amming av store barn er kun for å tilfredstille mors egne behov, ifølge nettstedet TheStir .
Her er de vanligste mytene rundt amming av store barn, og ekspertenes svar på dem.
1. "Det gir ingen helsegevinster å amme etter fylte 1 år."
Jo, det er det. I følge World Health Organization (WHO) er morsmelk en viktig kilde til energi og næringsstoffer, også til barn i 6 til 23 måneders alder. Morsmelk kan dekke en tredjedel av energibehov til barn på 12 til 24 måneder.
WHOs generelle anbefaling er å amme til barnet er to år, eller lengre.
Langsiktige helsegevinster
En gruppe forskere ved University of Oxford har satt sammen data fra 47 ulike europeiske studier. I følge forskningsrapporten synker risikoen for å få brystkreft før overgangsalderen med 4,3 prosent for hvert år en kvinne ammer.
Så lenge ammes norske barn
- Når de er 1 uke gamle får 98 prosent av norske barn morsmelk.
- Ved 4 måneder får 85 prosent morsmelk.
- Ved 6 måneder får 80 prosent morsmelk.
- Ved 9 måneder får 63 prosent morsmelk.
- Ved 12 måneder får 46 prosent morsmelk.
- Ved 24 måneder får 4 prosent morsmelk.
Kilde: Helsedirektoratet
I tillegg viser en studie publisert i American Journal of Obstetrics and Gynecology at amming i mer enn to år reduserer risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt med 37 prosent.
Ikke viktig i Norge
Garthus-Niegel mener det ikke er spesielt viktig å fortsette med ammingen etter barnet har fylt ett år.
- I Norge og den vestlige verden, hvor ernæringstilstanden til mor og barn og hygiene er veldig bra, er det ikke særlig viktig å fortsette å amme etter 12 måneders-alderen (Som for eksempel i en del fattige land med dårlige hygieneforhold og lite mat), forteller hun til Foreldre & Barn.
2. "Du bør slutte å amme når ungen selv kan be om pupp."
Det er vel ingen drømmesituasjon at barnet prøver å rive av deg genseren, samtidig som han skriker at han vil ha pupp, men dere står i kø på butikken. Mange mener nok at det blir unaturlig å amme når ungen har godt nok språk til å be om pupp.
Anne Sigstad, er ammehjelper og informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen. Hun mener det er en enkel løsning på dette.
- Hver enkelte mor/barn par må avgjøre selv. Det er forskjellig hva vi ønsker og trives med, forteller hun til Foreldre & Barn.
Mer tydelig med alderen
Garthus-Niegel påpeker at hvis man er oppmerksom på barnets signaler, så er det i grunn helt fra fødselen av at barnet "ber om pupp".
- Dette blir kanskje mer og mer tydelig med større alder og bedre motorikk (når barnet for eksempel prøver å ta opp genseren til mammaen sin) og det synes kanskje noen mødre blir ubehagelig, særlig i offentligheten.
Niegel mener at "bør" er et litt vanskelig ord i denne sammenhengen.
- "Du bør amme i 12 måneder", også "bør du slutte etter 12 måneder". Jeg foreslår at kvinnen vurderer begge disse tingene i større grad selv, og ser an hvordan hun og barnet har det, og hvordan de praktiske forholdene ser ut.
3. «Å amme etter fylte 1 år er bare for mors personlige glede»
Ammestunden knytter bånd mellom mor og barn, og er som regel til glede for alle parter.
Men det er altså noen som mener at mødre som gir barnet sitt pupp etter fylte ett år, gjør dette for sine egen personlige glede.
- Jeg tror det er nokså vanskelig å fortsette å amme et barn som ikke ønsker det selv, det vil si å tvinge et barn til å die. Akkurat som det finnes kvinner som trives mer eller mindre med ammingen, så er det forskjell mellom barna på dette område også, forteller Garthus-Niegel til Foreldre & Barn.
- Når det er sagt, så anser jeg det ikke som noe negativt at en mor skulle føle personlig glede i det hun ammer sitt barn; tvert i mot så håper jeg at hun gjør det og ikke bare føler seg presset til det.
4. «Du kutter som regel ut flasker og erstatninger etter fylte 1 år, så du bør gjøre det samme med ammingen."
Garthus-Niegel har inntrykk at det er ganske mange barn som fortsetter å drikke fra flaske etter fylte 12 måneder (på lik linje med smokk), men at det da muligens befinner seg vanlig kumelk i flaskene.
- Det vil fortsatt være helsegevinster med ammingen, men de er på ingen måten såpass avgjørende at man må føle press for å fortsette å amme heller.
I følge ammehjelper Sigstad kutter mange ut erstatninger etter barnet er fylt ett år fordi det da kan få vanlig kumelk.
- Morsmelkerstatning er derfor ikke nødvendig, da den ikke inneholder immunstoffene som morsmelka har.
Les også:
Alt du trenger å vite om amming
Dette spiser du for å få fødselen i gang
Syv tegn på at babyen elsker deg
Forteller ikke barna hvilket kjønn de har
Denne saken ble første gang publisert 19/08 2012, og sist oppdatert 02/05 2017.