Babyboks

I denne luka leveres nyfødte

I 12 år har det eksistert babybokser i Tyskland. I disse kan mødre anonymt legge igjen sitt nyfødte barn. Det har reddet 500 barn fra døden.

LEVERT I EN LUKE: I en luke i veggen på sykehuset Krankenhaus Waldfriede kan nybakte mammaer eller pappaer levere fra seg barnet sitt anonymt. De fleste barna er kun få timer gamle. Hver gang det blir lagt en levende baby i luka, går det en alarm inne på sykehuset.
LEVERT I EN LUKE: I en luke i veggen på sykehuset Krankenhaus Waldfriede kan nybakte mammaer eller pappaer levere fra seg barnet sitt anonymt. De fleste barna er kun få timer gamle. Hver gang det blir lagt en levende baby i luka, går det en alarm inne på sykehuset. Foto: FOTO: Hege K. Fosser Pedersen
Sist oppdatert

Ingen spørsmål, ingen vitner, ikke noe politi. I snart 12 år har det eksistert Babyklappen, eller Babywiegen, i Tyskland. Navnet betyr babyluke eller babyboks, og det er akkurat det det er.

I en luke i veggen på omkring 100 sykehus og institusjoner i Tyskland kan nybakte mammaer eller pappaer levere fra seg barnet sitt anonymt. De fleste barna er kun få timer gamle.

Siden starten er det reddet omkring 500 babyer i slike luker, bare i Tyskland. Hvem babyene er, vet ingen. I tillegg er det flere tusen kvinner som ringer en egen nødtelefon og kommer for å føde anonymt på tyske sykehus.

Lignende tilbud finnes ikke i Norge.

Føder i hemmelighet

Det er her de ender. En halvtimes tur med S-bahn utenfor Berlin sentrum ligger sykehuset Krankenhaus Waldfriede. I en idyllisk, rolig forstad til den noe mer hektiske hovedstaden. Til høyre for hovedinngangen står det første skiltet som viser tydelig vei: Babywiege og en pil mot høyre.

30 meter videre langs sykehuset står et nytt skilt som peker direkte mot en irrgrønn luke i murveggen. Folien flasser litt. Den står ute i vær og vind. Ned til luka kan kvinner lett ta seg både opp og ned uten å bli sett fra gata eller fra sykehuset. De kan gi fra seg en levende baby uten å måtte stå til ansvar.

BREV TIL MAMMA: Slik ser babyluken ut fra innsiden av sykehuset. I kassa ligger det et brev til «die Findelkind-Mutter» (hittebarns-mammaen), som hun kan ta med seg. Det er laget informasjon på tysk, polsk, tyrkisk og russisk.
BREV TIL MAMMA: Slik ser babyluken ut fra innsiden av sykehuset. I kassa ligger det et brev til «die Findelkind-Mutter» (hittebarns-mammaen), som hun kan ta med seg. Det er laget informasjon på tysk, polsk, tyrkisk og russisk. Foto: FOTO: Hege K. Fosser Pedersen

Og det er akkurat det de gjør. Hvert år blir det ved Krankenhaus Waldfriede funnet en-to babyer i babyluka.

Det er enkelt for helsepersonell å se at de er født hjemme, på en do eller utendørs uten legehjelp. Navlestrengen er ofte klippet av med kjøkkensaks og snurpet sammen med skolisser, ulltråd eller en kjøkkenklype.

Adopteres bort

I tillegg er det mellom 25 og 50 kvinner som kommer til akkurat dette sykehuset for å føde anonymt. Alle babyene, både dem som leveres inn og dem som fødes av kvinner som ønsker å være anonyme, blir grundig sjekket av leger og tatt hånd om av helsepersonell.

Hvis de er friske, blir de adoptert bort to-tre dager etter fødselen via et adopsjonskontor i Berlin. Babyer som blir funnet i luka, får aldri vite hvem den biologiske mammaen eller pappaen deres er.

Babyer som fødes anonymt, kan få vite om sitt opphav hvis mor vil.

Brev til mamma

Hver gang det blir lagt en levende baby i luka, går det en alarm inne på sykehuset. Babyen ligger trygt i den oppvarmede kassa, og mammaen får tid nok til å forsvinne ut på gata igjen, eller gå rolig inn i den lille skogen ved siden av sykehuset.

Kanskje blir hun stående en liten stund for å forsikre seg om at lysene blir tent bak gardinene i rommet der kassa befinner seg?

I kassa ligger det et brev til «die Findelkind-Mutter» (hittebarns-mammaen), som hun kan ta med seg. Det er laget informasjon på tysk, polsk, tyrkisk og russisk.

Enkelte steder ligger det en liten stempelpute, slik at mødrene kan sikre seg et avtrykk av barnets fot eller hånd før de forlater det.

I brosjyren står det blant annet viktig informasjon og et identifiseringsnummer eller «Zeichen», slik at den biologiske mammaen kan få babyen tilbake i løpet av de åtte første ukene etter fødselen uten å bli straffet.

I Waldfriede har de opplevd et par ganger at den anonyme mammaen har meldt seg i etterkant.

Umulig å glemme

For 11 år siden gikk alarmen for første gang. Ei lita jente på 1500 gram ble funnet av initiativtager og koordinator Gabriele Stangl og hennes team. Den lille jenta var fullt påkledd, var knapt noen timer gammel, hadde navlestrengen bundet sammen med en tråd og lå nedi en skinnpose.

REDDER LIV: Hva er egentlig alternativet for disse uskyldige babyene? spør initiativtaker Gabriele Stangl retorisk? - Døden! Vi redder liv.
REDDER LIV: Hva er egentlig alternativet for disse uskyldige babyene? spør initiativtaker Gabriele Stangl retorisk? - Døden! Vi redder liv. Foto: FOTO: Hege K. Fosser Pedersen

- Jeg husker det som det var i går. Jeg glemmer henne aldri, sier Gabriele Stangl og smiler ved tanken på den første av mange barn de trolig har reddet fra døden.

Hun snakker engasjert om ei jente som nå er fylt 11 år og lever godt. For et par måneder siden kom hun og familien hennes på besøk til sykehuset, og hun fikk se babyluka der hennes «Bauchmamma» (magemamma) la henne for at hun skulle få sjansen til å vokse opp hos andre mennesker som ønsket seg et barn.

- Etter at hun var på besøk her, ga hun meg en lapp med telefonnummeret sitt. Hun ville at jeg skulle gi den til hennes biologiske mamma i tilfelle hun ringte. Og så ville hun at jeg skulle si til henne at hun har det veldig fint hos familien sin, sier Gabriele rørt.

Babyer i søpla

Etter dette første barnet, er det kommet mange på de ulike sykehusene. Da det første barnet ble funnet på Krankenhaus Waldfriede, hadde babyluka allerede stått klar i over ett år. I dag finnes det fire babyluker bare i hovedstaden. Ideen kom fra Hamburg og ekteparet Moysich.

Rundt årtusenskiftet ble det hvert år funnet fire til fem forlatte babyer i Hamburg og rundt 50 i hele landet.

En gammel tradisjon

  • Det er over 800 år siden den første kjente babyboksen ble installert i Marseille i Frankrike. 16 år senere sørget pava Innocent III for at et sykehus ved Vatikanet fikk sin. Paven skal ha vært sjokkert over hvor mange døde babyer som hvert år ble funnet i elva Tiber, og oppfordret i 1204 byens kvinner til heller å levere sine uønskede barn i luka på sykehuset Santo Spirito.
  • De neste århundrene spredte ordningen seg til resten av Europa. I Hamburg fikk en nederlandsk adelsmann i 1695 plassert ut babybord, hvor folk kunne legge fra seg barna sine.
  • I England ble det kalt "turning wheel", i Italia het det "scafetta". Begge deler var steder der en mor anonymt kunne legge fra seg et spedbarn. De fantes i inngangspartiene på barnehjem og representerte et sted der barnet ble beskyttet. Slike innretninger fantes over hele Europa fram til begynnelsen av 1900-tallet.

- Tre døde bare i vår by - det var et signal om at noe var alvorlig galt. Disse mødrene trengte hjelp, sier Leila Moysich, datter av ekteparet Moysich og leder av «Projekt Findel baby» - prosjekt hittebarn.

Krankenhaus Waldfriede var kort tid etter den første offentlige institusjonen som tok i bruk en babyluke.

Store protester

- Mitt forslag om å lage en babyluke ble i starten ikke møtt med applaus, verken her på sykehuset eller blant omgivelsene, sier Gabriele Stangl.

Fremdeles er det enkelte som ikke er begeistret for denne måten å hjelpe gravide kvinner og nyfødte barn på. Protestene er blitt svakere med årene, og en undersøkelse blant leserne i et av Tysklands største nyhetsmagasiner, viste at over 90 prosent av dem som svarte var positive til ordningen.

- Det handler om menneskerettigheter. Hva er egentlig alternativet for disse uskyldige babyene? spør Gabriele Stangl retorisk? - Døden! Vi redder liv.

Hun sier at det nærmest kan virke utrolig at kvinnene ikke har benyttet seg av abort eller prevensjon. Men hun forklarer at for noen oppleves graviditeten som en så stor krise at de fornekter den.

95 prosent av dem som ringer nødlinjen for anonyme fødsler, har ikke snakket med noen om graviditeten sin. Først når babyen skal fødes, blir problemet virkelig for dem.

- Før tenkte jeg at det ikke kunne være mulig å skjule en graviditet. Nå har jeg sett hundrevis av ganger hva fornektelse kan gjøre med en kropp.

Gabriele har hørt mange historier fra kvinner som kommer inn for å føde anonymt. Til henne kan de åpne seg uten at det kommer videre. Noen har vært utro og ønsker ikke barnet, andre har fire barn fra før av og klarer ikke flere. Noen har vært utsatt for overgrep fra for eksempel en far, eller oversett tegnene på graviditet før det er for sent å ta abort.

- I alle land, også i Norge, fødes det uønskede barn. Og barn blir tatt livet av.

Hun synes det er rart at det ikke finnes et lignende tilbud til kvinner her til lands.

- I begynnelsen trodde vi det ville være barn av prostituerte, narkomane eller unge innvandrerjenter som skulle bli født her. Vi tok feil. De kommer fra alle samfunnslag, sier Gabriele Stangl.

Ikke et problem i Norge

Det er sjelden det blir funnet døde spedbarn i Norge, men det skjer. Vinteren 2009 ble det funnet et dødt spedbarn i en papirpose i en hage i Stavanger. Leder av Jordmorforbundet, Eva Sommerseth, tar avstand fra slike tilbud som i Tyskland. Hun sier at rammebetingelsene rundt adopsjon bør bli bedre og enklere enn de er nå.

- Kvinner som føder barn i en uønsket situasjon, er preget av dette og er i krise. Handlinger de utfører er ikke like veloverveide, og de må få tid til å reversere innenfor en gitt tidsramme, sier Sommerseth. Hun kjenner ikke til at det bevisst er blitt tatt liv av spedbarn her i landet, heller ikke at kvinner har ytret et ønske om å føde anonymt på norske sykehus.

Svikt i oppfølgingen

- Jeg har aldri vært borti et slikt tilfelle i Norge før. Når slike ting skjer, har noe sviktet, sier Ingeborg Altern Vedal i foreningen Liv laga - organisasjonen for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg. - Når det gjelder den døde babyen i Stavanger, er det sannsynligvis en mor som har trengt hjelp, som ikke har fått det. Hun sier at sparetiltakene som nå gjennomføres, rammer helsetilbudet for gravide og fødende i store deler av landet.

Hun mener dette vil føre til at det blir mindre sjanse for at helsepersonell fanger opp tilfeller der det kan være fare for fysisk eller psykisk sykdom hos den gravide.

Ansvarsløse foreldre

- Ei mor som forlater barnet sitt, bryter tysk lov, derfor er også babyboksene ulovlige juridisk sett. Myndighetene har likevel akseptert at de eksisterer, sier Hannu Schaefer, talsperson for det tyske familiedepartementet til en tysk nettside.

Noen hevder at opplegget gjør foreldre ansvarsløse og oppfordrer til å gi opp foreldregjerningen før det er nødvendig.

- For oss er disse argumentene utrolige, sier Stangl: - Å legge barnet sitt i en babyboks er ingen lett avgjørelse. Kvinnene rusler ikke forbi og tenker «kanskje jeg skulle kvitte meg med ungen?».

Spedbarn dør

Den offentlige appellen til kvinner i nød om å søke tidlig hjelp, når ikke alle. Og for dem som er havnet i denne ekstreme situasjonen, trengs det også en løsning. I Tyskland dør det likevel mellom 20 og 30 nyfødte hvert år. Det blir også snakket om store mørketall.

- Men fakta er jo at med dette tilbudet, trenger ingen kvinne å ta livet av sitt barn. Det finnes mange adopsjonsvillige i hele Tyskland. De står i kø for å få et barn.

- Hvis du har født alene i en kjeller, utendørs eller på et offentlig toalett, trenger du hjelp. Målet vårt er å redde liv. Da er det viktig å få kontakt med mor før hun føder. Derfor opprettet vi nødlinjen for kvinner som vil føde anonymt, forteller Stangl.

Anonyme fødsler

I likhet med babylukene, finnes også denne ordningen i mange tyske byer.

- Kvinnene betaler ikke noe for å føde, selv om en fødsel i gjennomsnitt koster 3000 euro. Vi får pengene tilbake via Krankenkasse hvis hun er forsikret der, eller via donasjoner, sier Stangl.

23 i 2011, hele 46 fødsler i 2010, er de offisielle tallene for anonyme fødsler.

Sykehuset, barnevernet og byen Berlin har utarbeidet retningslinjer for hvordan de anonymt fødslene skal rapporteres videre.

Den vordende mor beholder sin anonymitet, men får lov til å gi barnet et navn hvis hun ønsker, og nødvendig informasjon om henne som barnet kan få bruk for videre i livet.

Hun får et kodeord, som gjør at hun i ukene som kommer kan komme tilbake og identifisere seg som mammaen.

Den endelige adopsjonen går ikke igjennom i retten før to måneder etter fødselen. Adopsjonsforeldrene vet at det er en mulighet for at den biologiske moren i løpet av disse ukene kommer tilbake.

I dag er babyluka tom. Men det er ikke mer enn noen måneder sist det lå en anonym baby i den. For mange hundre babyer i europeiske land er det i en slik luke livet begynner.

Les også:

Født med hjertefeil: - Så glad for å være til!

Magnus kan leve til han er tenåring - i beste fall

- Ikke verdens undergang å få et barn som Jonas

Hermafrodittisme: Noen barn er født midt i mellom

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også