Maten gravide kan spise
Her er maten gravide kan spise
Som gravid kan du ikke putte i deg hva som helst. Vet du hvilke biter du bør unngå?
- Graviditeten er en periode du ikke bare har deg selv å tenke på, men også et nytt liv du skal gi de beste betingelser, påpeker Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.
Så uansett hvor uutholdelig søtsuget måtte bli: Gravide bør begrense inntaket av sjokolade, godteri, kaker og cola, siden dette er energitette matvarer med lite næringsstoffer.
Det samme gjelder snacks som potetgull og pommes frites.
Økende overvekt
- Bekymringsfullt mange utvikler overvekt i løpet av graviditeten, sier Øien.
- Usunn livsstil har ført til en kraftig økning av gravide som får diabetes, sier Tore Henriksen, professor ved Rikshospitalets kvinneklinikk.
- Og barn som blir født tyngre enn de normalt skulle ha vært, har større risiko for overvekt og diabetes senere i livet.
Ja og nei til fisk
Forskning viser at gravide som spiser mye fisk, gjør det kommende barnet en stor tjeneste.
Fet fisk er en viktig kilde til D-vitamin og omega-3 fettsyrer, som spiller en viktig rolle for utviklingen av hjerne- og nervesystemet hos fosteret.
Men ikke all fisk er like heldig. På grunn av miljøgifter bør gravide unngå fersk tunfisk, sverdfisk, hai, stor blåkveite og stor ferskvannsfisk (deriblant ørret over én kilo). Hav-pattedyr som hval og sel er nei-mat av samme årsak.
Men hva med dem som er hekta på sushi?
Her har gravide ingenting å frykte, bare de styrer unna bitene med tunfisk og følger de samme retningslinjene som befolkningen for øvrig: All fisk som skal spises rå, bør fryses ved -20°C i minst 24 timer for å ta knekken på eventuelle parasitter.
Ifølge Helsedirektoratet kan rakfisk være infisert av bakterier som gravide bør unngå. Røykelaks og gravlaks er derimot uproblematisk så lenge de holder seg solid innenfor holdbarhetsdatoen. Tunfisk på boks er også trygt.
Blåskjell skal i utgangspunktet være greit, men gravide rådes til å sjekke for eventuell lokal forurensning.
Brunmat i krabbe og hummer bør derimot unngås. Det samme gjelder posteier av fiskelever og fordøyelseskjertelen i kamskjell.
Rått kjøtt
På grunn av faren for toksoplasmose bør du som gravid passe på at alt kjøtt du spiser, er gjennomstekt og gjennomkokt.
Viktig å trene under svangerskapet
Helsedirektoratet har de siste årene forsterket budskapet om at det er sunt å trene under svangerskapet.
Du kan trene helt fram til fødselen, med mindre spesielle forhold oppstår. Intensitet og varighet tilpasses utviklingen i svangerskapet og din egen opplevelse av aktiviteten.
Fysisk aktivitet skader ikke fosteret, snarere tvert imot. Vær imidlertid forsiktig med aktiviteter hvor du kan falle, og kontaktidretter der du risikerer å få slag mot kroppen.
Dykking og stuping frarådes også.
Spekeskinke - som fenalår, birkebeinerskinke og parmaskinke - er derfor nei-mat. Like ubønnhørlig er budskapet om å unngå spekepølse, som fårepølse, salami, sognemorr og Chorizo.
Vakuumpakket kjøttpålegg bør spises godt innenfor holdbarhetsdatoen.
Styr unna upasteuriserte oster (som muggoster) og upasteurisert melk. Parmesan er trygt med fetaost kan være mer tvilsomt.
Og selvsagt: Alkohol bør unngås fullstendig. Stadig flere studier bekrefter dette.
Sunt og grønt
Heldigvis finnes det også mye godt som gravide kan nyte med verdens beste samvittighet.
- Kos deg med mat. Spis variert og ha regelmessige måltider. Spis mye grønnsaker, fisk, frukt og grove kornprodukter, råder Henriette Øien.
Grønne grønnsaker som spinat og brokkoli er proppfulle av gunstige stoffer for både den gravide og barnet, som kalsium, folat og jern.
Og siden jernbehovet øker når du er gravid, bør du merke deg at grove kornprodukter er en god jern- og folatkilde. Det samme er kjøtt: Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt.
Kylling er anbefalt, det samme er egg, bønner, linser og erter.
Søtt og godt
Og skulle søtsuget blir for heftig, finnes det nok av sunne alternativer til brus og sjokolade. Tørket frukt som ikke er tilsatt sukker er bra. Mandler og smoothie gir også energi som både den gravide og barnet i magen har godt av.
Denne saken ble første gang publisert 10/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.