Navn og barn

Stjal venninnens favorittnavn

Er det greit å kalle barnet sitt det samme som venners eller families barn?

VENNINNEDRAMA: Kan venner og familie kalle barna sine det samme?
VENNINNEDRAMA: Kan venner og familie kalle barna sine det samme? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto.com
Sist oppdatert

Mange bruker navneguider for å finne fram til et navn de liker innen seks måneder etter babyen er født .

Men hva når navnet du aller helst vil ha allerede er "brukt opp " på barn til en nær venn eller en i familien?

Venninnens navn

- Jeg fikk en gutt to måneder før venninnen min, men barnefar og jeg ble ikke enige om navn. Vi endte til slutt opp med loddtrekning, der hans navnevalg vant. Mitt navn var et sjeldent navn som få heter... Alle rundt meg visste hvilket navn jeg ville ha. To måneder senere får en venninne en sønn og tar "mitt" navn. Hun påstod at hun ikke visste at jeg likte det så godt...Nå venter vi en gutt igjen om 6 uker og jeg vil veldig gjerne ha det navnet. Mannen min synes ikke vi kan ta det siden sønnen til venninnen min heter det, skriver en bruker på forumet vårt.

- Sønnen min ble født for snart syv år siden, og nå seks og et halvt år etter, kaller min stesøster sin sønn nr to samme navn som min. Jeg ble litt paff, men ingen eier et navn. Så kall deres sønn for hva dere vil - uansett, skriver en annen.

Hva synes du? Delta i debatten her

Del på Twitter



Verre med originale navn

- Vi går veldig i flokk og har ofte en felles, trendstyrt oppfattelse av hva som høres pent ut . Det har med mote å gjøre, har navneforsker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå tidligere sagt til GRAVID.

Men selv om vi går i flokk, finnes det en del uuttalte regler for valg av navn, tror Ivar Utne, navneforsker ved Universitetet i Bergen.

- Det å kalle barn det samme som en i nær familie eller nær vennekrets er nok en av disse reglene. Det kan oppleves som rart og litt invaderende. Jeg ville tro at dette er verre med veldig originale navn enn med mer brukte navn. Slike navn har foreldre kanskje jobbet lenge for å finne, og vil ha for seg selv. Dersom andre i nær krets tar det navnet, kan nok den som valgte navnet først føle at noen tråkker over en slags usynlig personlig grense, sier Ivar Utne.

Fra praktisk til personlig

- I familier velger man jo ofte å kalle opp etter eldre familiemedlemmer. Men det er sjelden søsken kaller opp det etter samme navn. Dette er jo først og fremst av praktiske hensyn. I gamle dager bodde familiene nær hverandre, og det kunne skape forvirring hvis mange hadde samme navn. I dag er det kanskje mer personlige grunner til at vi ikke velger samme navn, sier han.

Mister et statussymbol

STATUSSYMBOL: Blir navnet mindre verdt hvis andre i nær omkrets kaller barnet sitt det samme? Eller er det barne en hyllest til et fint navn?
STATUSSYMBOL: Blir navnet mindre verdt hvis andre i nær omkrets kaller barnet sitt det samme? Eller er det barne en hyllest til et fint navn? Foto: FOTO: Illustrasjonsfoto

Navn er personlig, enten de ligger høyt på navnestatistikken eller ikke. Men i dag er navn også blitt en form for statussymbol.

- Dette henger nok sammen med at barnet betyr mer og får mer fokus i samfunnet. Tar noen ditt barns spesielle navn, kan det oppfattes som tap av status og originalitet, sier Ivar Utne.

Det samme ser man når navn blir populære i høyre sosiale lag i samfunnet.

For når sære navn blir vanlige, mister de status.

- Disse navnene mister status og blir harry når de blir brukt i lavere sosiale lag. Da må de i de høyere sosiale lagene i samfunnet finne nye navn, sier Ivar Utne.

Han forteller at foreldre har bedt ham la være å nevne spesielle navn i media for å unngå at andre fanger opp navnet.

- Å velge et særegent navn handler om å plassere et barn inn i en liten etablert overklasse. Det er en måte å formidle at barnet skal representerer individualitet og at det er unikt, sa Hylland Eriksen i forbindelse med prinsesse Märtha Louise og Ari Behns valg av navnet Emma Tallulah for sin tredje datter.

Her får du tips til hva du skal tenke på når du velger navn

Hva skal barnet hete? Og hva betyr navnet ditt? Søk i Navneguiden



Denne saken ble første gang publisert 15/10 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også