HJEMMEFØDSEL

- Bør bli lettere å føde hjemme

Friske gravide bør ikke frarådes å føde hjemme.

HJEMMEFØDSEL: Prinsesse Märtha Louise er en slags veteran på området.
HJEMMEFØDSEL: Prinsesse Märtha Louise er en slags veteran på området. Foto: FOTO: Scanpix
Sist oppdatert
HJEMMEFØDSEL:Ingen stor risiko for mor eller barn hvis alle kriterier er oppfylt, mener forskere.
HJEMMEFØDSEL:Ingen stor risiko for mor eller barn hvis alle kriterier er oppfylt, mener forskere. Foto: FOTO: Crestock

Kriterier for hjemmefødsel

  • Du må ha vært frisk i svangerskapet.
  • Du må ha ett barn i magen, ikke tvillinger.
  • Barnets hode må ligge ned.
  • Du må føde til termin. Tre uker før og to uker etter regnes innenfor terminen.
  • Du kan være både førstegangsfødende og flergangsfødende.

Kilde: Privatpraktiserende jordmor Annett Hegén Michelsen.

- Kvinner som ønsker seg hjemmefødsel bør få objektiv informasjon om dette, slik at de kan ta et informert valg. I Norge er det for mye skremselspropaganda omkring hjemmefødsler, sier Ellen Blix, jordmor ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø til Klikk.no

Les også: Derfor føder hun hjemme

Sjekker fakta

Blix og professor Pål Øian ved Kvinneklinikken på samme sykehus har systematisk gått igjennom littaratur om hjemmefødslser fra bl.a. Storbritiania, Canada og Danmark. Konklusjonen er klar: For friske kvinner er det trygt å føde hjemme.

Artikkelen er publisert i Tidskrift for den norske legeforeningen.

- Man kan aldri garantere noe ved en fødsel enten de er hjemme, på en fødestue eller på et sykehus. Studiene viser likevel at kvinner som føder hjemme, ikke har noen høyere risiko for komplikasjoner og de har færre inngrep etter fødselen. Men det kan alltid hende at barnet er dårlig etter fødsel eller at mor blør mye, og da må man reise til sykehuset.

Blix tror den lille risikoen skydes at det er en spesiell gruppe kvinner som føder hjemme. De er oftere slankere enn gjennomsnittet, har oftere høyere utdannelse, er oftere gift eller samboende. Alle disse kriteriene gjør at de som guppe har god helse i utgangspunktet.

I dag er det ca 150 planlagte hjemmefødsler i Norge i året.

Les også: Så tett føder norske kvinner

Et stebarn

Ellen Blix mener hjemmefødlser er et slags stebarn i norsk fødselsomsorg, og at det ikke er vanlig blant norske leger og jordmødre å informere om at det faktisk er en mulighet.

- Det er jo ikke alle steder der det er jordmødre som tar hjemmefødsler. Men der det er mulig, bør det bli gitt objektiv informasjon. Mitt inntrykk er at det er helt avhengig av den subjektive oppfatningen til jordmor eller lege, og at mange kvinner blir bedt om å tenke på alt som kan gå galt.

Delta i hjemmefødseldebatt på Barnimagen.com

Mer organisert tilbud

Blix og Øian mener det bør bli et mer organisert tilbud. De etterlyser at det utarbeides retningslinjer som gjør rede for utvelgingskriteriene, og retningslinjer for medisinering og hvordan transporten til sykehuset er ivaretatt hvis det skulle være nødvendig.

I løpet av 2009 Ellen Blix og Pål Øian starte kartlegging av 1600 norske hjemmefødsler.

Vanskelig å vite

- Studiene om hjemmefødsler er generelt dårlige, og vi vet lite. De studiene som er gjort er utenlandske og klarer ikke å sammenligne hjemmefødsler med fødsler på sykehus. Vi vet rett og slett ikke om vi kan tilrå eller fraråde dette, sier overlege Dag Moster ved Barneklinikken på Haukeland universitetssjukehus til NTB.

Les også:For lite smertestillende

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også