Spontanabort
Sen menstruasjon kan bety tidlig abort
Tegnene på en tidlig spontanabort kan være vanskelig å legge merke til.
Hva er egentlig en spontantabort? Og hvordan merker du det?
Hvis mensen kommer sent, kan det bety, og være tegn på, at du egentlig har en tidlig abort.
Symptomer på spontanabort
De aller første symptomene på en spontanabort er nemlig svært diffuse.
- Tidlig i svangerskapet er det så å si umulig å merke med mindre du tester deg samme dag som du forventer mens, og får positiv graviditetstest, sier jordmor ved Hjemmejordmor i Bergen, Annhja Nielsen.
Jordmor ved Miacara, Rachel Correa, bekrefter dette.
- Blødning og magesmerter kan være tegn på en spontanabort, men husk at du også kan også ha blødninger uten å miste barnet, sier Correa.
Tegn på at du kan ha hatt en spontanabort
- Blødninger (sen menstruasjon)
- Magesmerter
- Hormonelle reaksjoner, som endret humør
Utskrapning etter ni uker
Correa understreker at det ikke er uvanlig at gravide kvinner har blødninger i løpet av svangerskapet uten at de aborterer, men blødningene kan også være et tegn på at det gikk galt med den lille i magen.
Skulle dette skje de første ukene vil kroppen ordne med det meste selv. Mister du et barn senere enn ni uker ut i svangerskapet, er det nødvendig med en utskrapning.
- Det er vanlig å få noe magesmerter etter dette inngrepet. Det vil da hjelpe med smertestillende medikamenter. Det er også normalt å få mindre blødninger etter en utskrapning, sier hun.
Oppsøk lege ved mistanke
Dersom du mistenker at du har hatt en tidlig abort, bør du uansett alltid oppsøke lege for å sjekke om det faktisk var tilfellet.
- Da får du også sjekket om det ligger rester igjen i livmoren. Hvis ikke livmoren tømmer seg helt, kan man nemlig få infeksjoner og føle seg syk, sier Nielsen.
Ønsker dere å prøve igjen, er det også viktig med en undersøkelse for å legge til rette for at du skal kunne bli gravid på nytt.
- Det kan være vanskelig å bli gravid igjen hvis det ligger rester igjen i livmoren. Kroppen kan da tro at den fremdeles er gravid, sier hun.
Tiden etter spontanabort
Etter en spontanabort, vil kroppen reagere alt etter hvor langt du var kommet i graviteten.
Reaksjonene kan være omtrent de samme som dersom du skulle ha født.
- Brystene kan lekke melk og man har en blødning i underlivet en periode. Psykisk vil hormonene påvirke deg. Du kan bli litt ustabil og lei deg, og det er vanlig å gråte, bli sint og føle seg tom, sier hun.
Mange vil også sørge over det livet som kunne ha blitt, og det er ifølge Nielsen viktig å gi seg selv tid og lov til å ha disse følelsene.
Spontanabortens statistikk
For ofte kan den psykiske påkjenningen det er å miste et barn, være langt verre enn de fysiske smertene.
Mulige årsaker til tidlig abort
- Genetiske årsaker
- Livmoren klarer ikke å holde på barnet
- Barnet har kromosomfeil eller misdannelser
- Problemer med morkake
- Infeksjoner i kroppen
- Infeksjoner i genitalia som klamydia
- Det er psykisk belastende å miste et barn, for man har jo gjerne mentalt forberedt seg på å bli mor. Noen tar dette svært tungt, mens andre tar det lett. Dette er svært individuelt, sier Correa.
Hun forteller at så mange som 50 % av alle graviditeter ender opp med spontanabort, men at mange av dem som opplever dette ikke en gang var klar over at de var gravide.
- De tror gjerne at det bare er en vanlig mens, sier hun.
Spontanabort skjer av en grunn
Selv om det kan være vanskelig å tenke slik der og da, er det også viktig å huske at en spontanabort som regel skjer av en grunn.
- Som oftest skjer tidlige spontanaborter fordi det rett og slett ikke er liv laga. Noe kan være galt med fosteret, og da rydder naturen ganske enkelt opp på egenhånd, sier Nielsen.
Grunnene til dette kan være mange.
- Årsaken kan være genetisk, det kan være livmoren som ikke klarer å holde på barnet, barnet kan ha kromosomfeil og misdannelser eller det kan være problemer med morkaken, sier Correa.
Hun forteller at også infeksjoner i kroppen generelt eller genitalia, slik som klamydia, kan føre til spontanabort.
- Hvis man spontanaborterer betyr det at altså at kroppen reagerer på noe av dette, sier hun.
Mer utsatt for spontanabort
Selv om det vanligvis er en grunn til at svangerskapet ender i en spontanabort, kan det dessverre se ut til at noen kvinner er mer utsatt enn andre.
- Hvis det virker som du har anlegg for å abortere gang på gang, bør du søke legehjelp for å prøve å finne ut hvorfor dette skjer. De fleste vil derimot kunne bli gravide og bære frem barn helt uproblematisk etter en tidlig spontanabort, sier Nielsen.
Spontanaborterer i første trimester
Hildegunn Stoumer er gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk. Hun forteller at rundt 80 % av alle spontanaborter skjer i første trimester.
- Når du har passert uke 12, er du som regel trygg, sier hun.
Hun forklarer at en spontanabort per definisjon er et svangerskap som går til grunne før fullgåtte 22 uker av svangerskapet.
- Etter uke 12 kalles det en senabort og senere i svangerskapet kalles det en prematur fødsel, sier hun.
Stoumer forteller at man regner med at genetisk avvik hos fosteranlegget er årsaken i så mange som 50-70 % av spontanabortene. Siden den vanligste årsaken til abort er genetisk, er det lite eller ingenting å gjøre for å unngå at det skjer.
Risikofaktorer
- Den viktigste risikofaktoren til spontanabort er høy alder hos mor. Den viktigste årsaken til at det skjer er derimot genetisk, det vil si en kromosomfeil hos fosteret, sier Annetine Staff.
Hun er overlege og forskningsrådgiver ved Kvinne- og barneklinikken, avdeling for gynekologi og avdeling for obstetrikk ved Oslo Universitetssykehus samt professor ved det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo.
- Kromosomfeilen oppstår ved befruktning, og mange sier at spontanabort er naturens måte å avslutte et svangerskap som ikke er levedyktig, sier Staff.
- Det finnes likevel noen sjeldne former for spontanabort som kan forebygges. Det dreier seg om når det er strukturfeil i livmoren og sviktende livmorhals. Da kan man forsøke å operere, sier Staff.
Denne saken ble første gang publisert 25/10 2014, og sist oppdatert 17/04 2018.