Forhindre drukning:

Unngå å miste barnet i drukning

Hittil i år har to barn under 15 år mistet livet ved drukning. Her får du råd og tips til å forebygge katastrofen.

BADEULYKKE: Følger du badevettreglene, kan risikoen for drukningsulykker reduseres.
BADEULYKKE: Følger du badevettreglene, kan risikoen for drukningsulykker reduseres. Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert
BADEULYKKE: Drukningsulykker skjer lett. Bruker du hodet, kan du unngå ulykkene.
BADEULYKKE: Drukningsulykker skjer lett. Bruker du hodet, kan du unngå ulykkene. Foto: Foto: Scanpix

Badesesongen er her, og det er all grunn til å være oppmerksom på farene ved bading i sjøen, dammer og bassenger.

Tall fra Norsk Folkehjelp viser at to barn har mistet livet ved drukning så langt i år. Det er like mange som gjennom hele 2008.

I 2007 mistet fem barn i alderen 0 til 17 år livet i forbindelse med drukning. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrås dødsårsaksregister for 2007.

Leketøy eller sikkerhetsutstyr

Det finnes en rekke oppblåsbare leker som baderinger, flytemadrasser, gummibåter og som er artige leketøy. Men dette er nettopp det - leketøy.

Ingvar Johnsen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, har tidligere understreket for Klikk.nos lesere at flyteleker ikke kan erstatte redningsvesten.

Gjør deg kjent med badevettreglene

I Norge er det utarbeidet et generelt sett med råd for bading. Disse kan være smarte å ha med seg til bryggekanten og stranden.

Klikk.no går her gjennom rådene, og prøver å si noe om hva de innebærer.

1. Lær å svømme

Første bud er å lære å svømme. Mange starter svømmetrening allerede på babystadiet, og noen starter ofte veldig tidlig i den tro at barnet da kan trenes til å trives under under vann. Svømming med babyer trenger likevel ikke å starte rett etter fødselen.

- Babysvømming er ikke et dykkerkurs, skriver Norges Livredningsselskap på sitt nettsted. Livredningsselskapet mener at det aldri er for sent for barnet å delta på svømmeskole, men mener at det ikke er nødvendig å måtte være god til å dykke fra tidlig alder.

Et annet tips fra Livredningsselskapet i Norge er at man bør lære seg å svømme der man skal bade. Det betyr at om du skal svømme i salt- og ferskvann, så bør svømmetreningen foregå på begge steder.

2. Bad aldri alene

Om du bader alene og noe skulle hende, kan det være farlig. Det er mye tryggere å bade to eller flere sammen. Forlat aldri barn alene på stranden eller ved vann.

3. Bad ikke når du er sulten, eller like etter du har spist

Denne badevettregelen er mer en myte enn vitenskap, men det kan være bra å ta seg en pause etter maten, mener legen Per Sandstedt ved Sachska barnesykehus i Sverige.

4. Stup ikke uten å vite hvor dypt det er

Sjekk alltid at det er så dypt som du tror før du stuper ut i vannet. Er det grunt der du stuper, kan det få fatale konsekvenser. Det svenske livredningsselskapet oppfordrer også til å finne ut om det er ting i vann eller på sjøbunnen du bør være oppmerksom på.

5. Svøm langs land og ikke under brygger og stupebrett

Holder du deg nær land har du en bedre sjanse til å komme deg opp av vannet om du blir sliten. Om du ikke er veldig dyktig til å svømme kan det være lurt å alltid kunne se sjøbunnen under deg. Du er mindre utsatt for å bli påkjørt av båter ved å svømme langs land.

Å svømme under brygger og stupebrett kan føre til at du kan hekte deg fast i ting, eller at andre personer treffer deg.

Undersjøiske strømmer og tidevann er det også viktig å være oppmerksom på.

6. Bad aldri under påvirkning av alkohol

Alkohol reduserer reaksjonsevnen, og i tillegg kan ruspåvirkningen gjøre deg overmodig. Det kan være svært farlig.

7. Dytt ikke andre i vannet

Dette punktet handler om respekt for andres trygghet. Du kan ikke vite om den du dytter kan svømme eller er redd for vannet. Ved å dytte kan du sette et annet menneske i livsfare.

8. Dukk aldri andre i vannet

Å bli holdt og presset under vann mot sin vilje er det trolig ingen som liker.

9. Gå på land dersom du kjenner deg uvel eller fryser

Er du kald kan du miste kreftene i kroppen, og vil ikke holde ut lenge om noe skulle skje i vannet.

10. Rop om hjelp bare dersom du er i fare - aldri ellers

Et rop om hjelp oppfattes vanligvis som alvor av de aller fleste. I verste fall kan du utløse en totalt unødvendig redningsaksjon som kan hindre hjelpemannskap til å gi hjelp til dem som virkelig trenger det.

Er du i virkelig fare bør du vinke med begge armene. Det er et signal om at du har trøbbel, skriver det svenske livredningsselskapet.

11. Bruk godkjent redningsvest

En vest som ikke er godkjent kan være livsfarlig. Vesten bør bare brukes når barnet er i en båt, løper på svaberget eller ligger på bryggen og fisker krabber. Barn som ikke kan svømme og løper rundt, bør kanskje ha vesten på seg hele tiden.

12. Lær munn-til-munn metoden

Hjerte- og lungeredningskunnskap kan være skillet mellom liv og død om ulykken skulle være ute. I Klikk.nos Barnehelseguide kan du lære hjerte- og lungeredning ved å se en instruksjonsvideo.

Les også:

Stor test av redningsvester

Sommerens tøffeste badeleker

Sjekk om babyen kan bade

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også