Fertilitet

Slik holder du deg fruktbar

Her er tipsene som holder deg fruktbar langt "over tida"..

HAR SEKS BARN: Angelina Jolie og Brad Pitt med tre av barna på parktur i Venezia. Tre av parets barn er adoptert.
HAR SEKS BARN: Angelina Jolie og Brad Pitt med tre av barna på parktur i Venezia. Tre av parets barn er adoptert. Foto: FOTO: Stella Pictures
Sist oppdatert

Selv om alderen på førstegangsfødende ikke lenger øker, er det fremdeles en trend å vente med å få barn. Det er ikke uvanlig for kvinner å vente til de er godt over 30 år, noen til de nærmer seg 40.

- Et sjansespill

- Det er selvfølgelig et sjansespill, fordi fruktbarheten reduseres kraftig etter at man har fylt 35 år. Man har langt større mulighet for befruktning før dette, uavhengig av hvordan man lever, sier lege Kari Løvendahl Mogstad.

Løvendahl Mogstad har i mange år engasjert seg innen svangerskaps- og barselmedisin, og har selv født seks barn. Hun har også en egen mamma- og legeblogg, Lykkelig som Liten.

Menopause ved 51 års alder

Kvinner kommer i overgangsalderen når de er i gjennomsnitt rundt 51 år. Hos noen kan menopausen starte tidligere, hos andre et par år senere.

Arv har betydning for når du kommer i overgangsalderen. Vet du når din mor eller bestemor kom i overgangsalderen, kan du få en pekepinn på når det samme vil skje med deg.

Ingen vidunderkur for å bevare fruktbarheten

- Men eggkvaliteten og sjansen til å bli gravid reduseres jo mye før overgangsalderen trer inn, sier Løvendahl Mogstad.

Også menn kommer i overgangsalderen. Allerede fra 40-årsalderen begynner produksjonen av kjønnshormonet testosteron å minske hos menn.

- Det finnes ingen vidunderkur for å bevare sin fruktbarhet, men det er viktig å ha et sunt kosthold, mosjonere og holde en normal vekt for å være mest mulig fruktbar, sier Løvendahl Mogstad.

Her er rådene som kan være med på å bedre fruktbarheten oppover i årene:

1. Sunt kosthold

Dette har du garantert hørt før, men et balansert kosthold med mye frukt og grønnsaker, gagner fertiliteten.

- Kutt ned på kaffedrikkingen, og reduser alkoholinntaket. Mye kaffe og alkohol kan redusere fruktbarheten, sier lege Løvendahl Mogstad.

Det som er bra for hjertet og blodkar er også bra for dine egg, ifølge en studie av 18.000 kvinner ved Harvard-universitetet.

De kvinner som hadde lettest for å bli gravide, var de som spiste sunt fett (for eksempel fra oliven, avokado og nøtter), i stedet for mye mettet og herdet fett, ifølge Alltombarn.se.

Også vitamin D kan være viktig for fruktbarheten, for både kvinner og menn.

Vår viktigste kilde til D-vitaminer er sola, så det er lurt å være så mye utendørs som mulig. Andre gode kilder er tran og fet fisk, egg, ekstra lett melk, smør, innmat, reker og krabber.

Her kan du lese mer om kostholdet som booster fruktbarheten

2. Stump røyken

Røyking, både passiv og aktiv, gir nedsatt fruktbarhet, sier Løvendahl Mogstad.

Røyking kan ha innvirkning på både kvinner og menns fruktbarhet. For kvinner skal det ha innvirkning på hvor mottagelig livmoren er til eggene. Røyking kan også forstyrre kvinnens eggløsning.

I tillegg øker risikoen for spontanabort.

- Røykere aborterer oftere enn ikke-røykere, og hele svangerskapet igjennom er det vanligere med komplikasjoner, har lege Gro Nylander tidligere uttalt til Gravid.

For menn kan røyking redusere antall sædceller, og risikoen for genetiske feil i sæden øker.

Unge røykere har sjelden problemer med å bli gravide, men røyking fremskynder aldringsprosessen og kan gjøre at dine fertilitetsproblemer dukker opp tidligere enn hos ikke-røykende.

3. Ha sikker sex

Sex uten beskyttelse kan gi deg seksuelt overførbare sykdommer, som senere kan hindre deg i å bli gravid. Både klamydia og gonorré kan gi fruktbarhetsproblemer.

- Jeg vil slå et slag for bruk av kondom, dersom man har mer eller mindre tilfeldig sex, eller flere sexpartnere. Det er med på å redusere risikoen for underlivisinfeksjoner, som kan være med å redusere sjansen til å blir gravid når man skulle ønske det, sier lege Løvendahl Mogstad.

- Kjønnssykdommen klamydia forårsaker en del ufrivillig barnløshet, Det er mange som har denne sykdommen uten å være klar over det, og det kan gi egglederbetennelse og sterilitet.

Det er derfor svært viktig å teste seg så fort man har mistanke om at man kan være smittet. Det finnes nemlig en enkel behandling for klamydia, hvis det oppdages raskt.

SLAPP AV: Ta livet med ro og unngå for mye stress. Det er nemlig ikke bra for fertiliteten.
SLAPP AV: Ta livet med ro og unngå for mye stress. Det er nemlig ikke bra for fertiliteten. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

4. Hold en sunn vekt

Både over- og undervekt er uheldig for fruktbarheten, ifølge Løvendahl Mogstad.

Er du svært tynn, vil du oftere har uregelmessig menstruasjon og manglende eggløsning, noe som kan gjøre det vanskelig å bli med barn.

Kvinner med betydelig overvekt, har også vanskeligere for å bli gravide, og det er vanligere at det oppstår komplikasjoner under svangerskapet.

For å øke befruktningsmulighetene, bør man med andre ord forsøke å holde en jevn, sunn vekt.

5. Stress ned

Ro ro ned hvis du vil ha barn.

Stress er negativt, på grunn av at det kan gi forstyrrede blødninger og eggløsninger, sier legen.

- I tillegg er det en kjent sak at et høyt stressnivå kan gi gi redusert sexlyst og samleiefrekvens, som jo er en forutsetning for å bli gravid.

6. Undersøk eggene dine

En ultralydundersøkelse kan gi deg en pekepinn om hvor mange egg du har igjen. Det blir nemlig færre etter hvert som du blir eldre.

- Vi er jo født med et visst antall egg i eggstokkene, og disse eggene eldes med kvinnen, samt at det blir stadig færre av dem. Det medfører også at om man blir gravid, så øker også risikoen for at disse eggene er genetisk unormale, forteller Løvendahl Mogstad.

Livmoren kan etter hvert også bli mindre mottakelig for et befruktet egg, som er avhengig av å feste seg i livmorveggen for å utvikle seg til et voksende foster.

Seksjonsoverlege Marit Smaavik Johansen ved seksjon for barnløshet ved Ullevål universitetssykehus har tidligere sagt til klikk.no at man kan predikere eggreservene i kroppen ved å ta en ultralyd av eggstokkene, og måler et hormon (Anti Mullerian Hormon) i en blodprøve.

7. Gå til legen

Lytt til kroppen og vær oppmerksom på hvordan den har det.

Udiagnostiserte medisinske problemer kan gi fruktbarhetstrøbbel, som for eksempel polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Ifølge Kari Løvendahl Mogstad så gir denne sykdommen klart nedsatt fruktbarhet, og så mange som 5-7 prosent av alle kvinner har denne lidelsen.

PCOS er en hormonforstyrrelse som innebærer at man har overdrevent mye mannlige kjønnshormoner, noe som kan blokkere eggløsning.

- Men det finnes hjelp å få. Derfor må man ta kontakt med lege dersom man lurer på om man kan ha dette, råder legen.

De vanligste kjennetegnene på PCOS er:

  • Økt behåring
  • Mye kviser
  • Uregelmessig/manglende menstruasjon,
  • Tendens til overvekt
  • Ultralyd av eggstokkene viser mange cyster

Les også:

Sjekk vår eggløsningskalkulator

Alt om ultralyd

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også