Vektøkning gravid

Ikke tenk på gravidkiloene

Det er viktigere ting enn vektoppgang når du er gravid.

GRAVIDKILO: Mange gravide stirrer seg blinde på antallet kilo de legger på seg. Men det er viktigere å spise fornuftig.
GRAVIDKILO: Mange gravide stirrer seg blinde på antallet kilo de legger på seg. Men det er viktigere å spise fornuftig. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Den svenske jordmoren Febe Zetterlund mener at svangerskapet kan være en god anledning til å legge om livsstilen.

På hennes jordmorstasjon er fokuset på livsstilsspørsmål. Det handler mye om kosthold og trening for de vordende mødrene. Samtalene med de gravide går på oppmuntring, slik at de føler seg dyktige når de har nådd et mål.

- Om en som røkte ti sigaretter daglig, forteller at hun nå bare røyker ni, så må fokus være på at hun faktisk har redusert røykingen med ti prosent, mener jordmoren.

Hun mener det er vanskelig, og at det går en hårfin grense mellom å være motiverende og moraliserende.

- Det er kjempeviktig å forsøke å motivere den gravide i stedet for å bli moralist, sier Zetterlund.

Les også: Stor mage - stor baby?

Vektøkning stresser gravide

I Sverige snakker man om en normal vektøkning på 12,5 kilo. Mange blir stresset når vekten ser ut til å sprenge i forhold til dette.

Til tross for at variasjonene på vektøkning hos gravide er like mange som det er gravide, står disse 12,5 magiske kiloene og blinker rødt mot en gravid som har lagt på seg mer lenge før uke 40.

- En vektøkning på 12 kilo under svangerskapet er normalt, skriver jordmor Siri Von Krogh på barnimagen.no. Hun skriver også at det regnes som normalt at en som er gravid legger på seg alt fra 12 til 20 kilo under graviditeten.

Vektøkningen fordeler seg på morkaken, fostervannsmengde, livmoren, bryster, blodmengde, væskeansamling, kroppsfett og selvsagt fosterets vekt, som gjennomsnittlig er 3 500 gram i Norge.

Det er viktig å understreke at ikke alle fostre følger normalen, de kan like gjerne veie mer - eller mindre.

BMI for gravide

Kroppsmassen til den enkelte gravide bør spille en mer vesentlig rolle enn gjennomsnittsvekten for alle gravide.

- Gravide med normal vekt trenger ikke å legge på seg mer enn 12 kilo, og om man er overvektig holder det med en oppgang på fem til seks kilo, sier svenske Febe Zetterlund.

Hun mener at undervektige, med kroppsmasseindeks (BMI) på 19-20, kan ha behov for å legge på seg mellom femten og atten kilo.

Overlegen Marie Cedergren har forsket på svangerskap og vekt, og er klar over at gravide kvinner stresser over at de passerer normalen for vektøkning.

- Det er klart at det kan være stressende å passere de kiloene. Faktum er at man ikke behøver å gå opp mer i vekt enn det, sier hun til Alltombarn.se.

Normal vektøkning

Det er sjelden de som i utgangspunktet er overvektige som står for de store vektøkningene. Det er faktisk de slanke, og undervektige som ofte får de store utslagene på vekten.

Marie Cedergren mener det bare har en årsak - slanke gravide kvinner spiser mer enn de trenger.

- En slank kvinne som tenker på hvor hun spiser, og ikke får i seg så mye kalorier, kan som gravid plutselig få en helt annen måte å spise på. Da går man mye opp i vekt, mener hun.

At det er vannmengden i kroppen som øker eller at slanke gravide trenger et større fettlager, stemmer ikke, ifølge Cedergren.

- Vannet legger man på seg i de siste ukene av svangerskapet, og det kvitter man jo seg med igjen. Fettlageret er kun på et par kilo - ikke 25 eller 30 som en hel del kvinner legger på seg, sier hun.

Les også: Fordelene med å trene som normalt i svangerskapet

«Ikke-så-farlig»-tanken er synderen

Kjernen i årsaken til vektøkning utover normalen er mer den tillatende holdningen til godteri og mat, enn biologiske faktorer.

Cedergren mener at det har blitt allment akseptert at man som gravid kan spise hva man vil, fordi man blir jo tykk uansett.

Det er denne holdningen til å spise Febe Zetterlund jobber mye med. Mange overvektige kvinner har hatt et komplisert forhold til mat i mange år, vært småspiste og aldri blitt helt mette.

Jordmoren avdekker gang på gang at de ikke får i seg grønnsaker, men langt mer raske karbohydrater.

- Det er fantastisk å få si til en overvektig kvinne, som kanskje har kjempet mot vekten hele livet, at fra nå skal du spise deg mett og lage riktig mat. Det handler om å skape matglede for henne og familien hennes. Det skal være gøy og godt å spise mat, sier hun.

Spiseforstyrrelser vanligere

Den svenske jordmoren kommer også oftere enn før i kontakt med et stort antall kvinner som har et komplisert samliv med vekten sin, og som kan ha spiseforstyrrelser.

Det handler ikke først og fremst om anoreksi, som er en diagnose, men om dem som er veldig slanke, og mer eller mindre lever etter tallene på vekten.

- Det er vanskelig å møte disse kvinnene på en bra måte - de er veldig vektfikserte. For meg gjelder det å fokusere på babyen i magen, og fortelle mor at det er viktig for barnet at hun øker vekten, sier Zetterlund.

Les også: Slik kommer du i mammaform!

Ingen grunn til panikk

Selv om gravide veier mer, og er mer fiksert på vekt på en helt annen måte enn for 20 år siden, mener jordmoren det ikke er grunn til å få panikk.

- Vekten er bare en del av det hele, sier Zetterlund.

Hun mener det er minst like viktig å ha et godt forhold til barnets far og å bevege på seg.

 

Denne saken ble første gang publisert 07/05 2009, og sist oppdatert 23/10 2017.

Les også