Test av vintersko

Dyre sko verdt hver krone

Halvparten av vinterstøvlene Foreldre&Barn har testet, vil ikke holde barnas føtter tørre.

TEST AV VINTERSTØVLER FOR BARN: Testen viser at det lønner seg å legge penger i vinterstøvler til barn. De billigste lekker.
TEST AV VINTERSTØVLER FOR BARN: Testen viser at det lønner seg å legge penger i vinterstøvler til barn. De billigste lekker. Foto: FOTO: Rickard Kihlström
Sist oppdatert

SLIK BLE STØVLENE TESTET:

ER STØVLENE VANNTETTE?

Vinterstøvlenes vanntetthet ble testet ved simulert gange i et vannbad. En spesialdesignet fotmodell med tolv væskesensorer var plassert i støvelen. En stegmekanisme under fremre del av støvelen simulerte gange. Når vannet trengte inn i støvelen, signaliserte sensorene og maskinen stoppet. I testen ble det simulert gange opp til 200.000 skritt.

HVOR GODT HOLDER STØVLENE PÅ VARMEN?

Vinterstøvlenes evne til å holde på varmen ble målt ved at en vanntett plastpose fylt med vann på 38 grader ble plassert i hver støvel. Deretter ble det målt hvor lang tid det tok før temperaturen på vannet hadde sunket til 33 grader. Jo lenger avkjølingstiden er, desto bedre isolasjonsevne har støvelen. Det ble foretatt én måling per støveltype.

HVOR GODT PUSTER STØVLENE?

For å måle hvor godt hver enkelt støvel puster, ble det plassert en membranpose med en spesifisert mengde vann i hver støvel. I membranposen ble det plassert en varmekolbe som varmet opp vannet. Støvelskaftet ble forseglet, slik at avdampingen skjedde gjennom støvelens materiale. Mengden avdampet væske som kom gjennom støvelens materiale ble målt.

KARAKTERENE:

Resultatene av de ulike testmomentene er gitt karakterer fra 0 til 100, der 100 er best. Karakterene er tilpasset Klikk.no og omregnet fra skalaen 1 til 5, som er standarden til Testfakta pg benyttet i magasinet Foreldre&Barn.

I totalkarakteren er vanntetthet vektlagt med 50 prosent, pusteevne og varmeisolering er vektlagt med 25 prosent hver.

TESTLABORATORIENE:

Et utvalg av sesongens vinterstøvler til barn er testet i Swerea IVF i Sverige og på Global Footwear Labs (Gore laboratories) i Tyskland i regi av Testfakta, på oppdrag av Foreldre & Barn. Testen omfatter de samme testmomentene som for testene gjort i 2007, 2008 og 2009: Varmeisolering, vanntetthet og pusteevne.

GLOBAL FOOTWEAR LAB:

I år ble testen av pusteevnen og vanntetthet utført på Global Footwear Lab. Dette er det eneste laboratoriet i Europa som har tilgang til utstyret som kreves for å teste vanntetthet og pusteevne etter simulert bruk/slitasje på en rettferdig og sammenlignbar måte. Så langt det er mulig Bruker Testfakta bare uavhengige laboratorier til testing. I dette tilfellet kan det stilles spørsmål ved laboratoriets uavhengighet, ettersom Gore-Tex leverer funksjonsmaterialet som inngår i tre av de testede vinterstøvlene. Gore-Tex er en stor produsent av funksjonsmateriale som inngår i en rekke klær og sko. De produserer ingen egne konsumentprodukter.

AUTOMATISERT TESTING:

Testene er automatisert og testforløpet for de ulike prøvene logges elektronisk under hele forløpet.

I testen ble Testfaktas prøver sidestilt med andre sko og støvler, og den som rigget de ulike testobjektene, hadde ingen informasjon om hvem som var oppdragsgiver og hvilke sko som inneholdt Gore-Tex eller andre typer membran.

Foreldre & Barn har testet åtte av sesongens nyeste modeller og har fokusert på skoenes evne til å holde vannet ute og på hvor godt støvlene puster.

I tillegg er det testet hvor godt vinterstøvlene holder på varmen.

Kun halvparten av de testede støvlene er vanntette (Viking, Ecco, Superfit og Din Sko). Disse klarte testen på minimum 200.000 skritt i simulert gange før de begynte å trekke inn vann.

Blir våte på beina

Fire av vinterstøvlene besto ikke testen og begynte å ta inn vann tidlig. Desidert dårligst vanntetthet har støvelen Lejon fra Skopunkten. Begge skoene tok inn vann allerede etter drøyt 100 skritt.

En forklaring på dette kan være at skoen mangler vanntett membran mellom yttermaterialet og fôret.

Skopunktens støvel er den billigste i testen og selges heller ikke som vanntett.

- Vi markedsfører ikke Lejon-modellen som en 100 prosent vanntett støvel. Vi tilbyr kundene et prisvennlig alternativ til produkter som er mange ganger dyrere enn våre modeller, sier innkjøpssjef på Nilsongroup Kristina Ryding.

Støvelen fra Skoringen har også dårlig vanntetthet, og begynte å ta inn vann allerede etter 327 skritt.

Støvlene fra Eurosko og Coop klarte seg bedre, men heller ikke disse besto testen på minimum 200.000 skritt.

Laboratorietestet i Tyskland

Testen av vanntetthet og pusteevne ble utført på Global Footwear Labs i Tyskland. Dette testsenteret drives av amerikanske Gore, som også er produsent av Gore-Tex.

Av de fire støvlene som fikk høyest karakter i testen, inneholder tre Gore-Tex-membran, deriblant testvinneren Viking Chilly.

Viking er kanskje mest kjent for de klassiske Cherrox-ene, en vanntett barnestøvel som har holdt stand siden 60-tallet.

- Det er lett å tro at støvlene med Gore-Tex-membran har en fordel i denne testen, men det er ikke tilfellet. Vi tester hvert år 20.000 par sko i vårt laboratorium i Tyskland, et stort antall av disse testene blir utført på oppdrag av ulike magasiner og konsumentorganisasjoner, og er ikke nødvendigvis sko med Gore-Tex-materiale, forteller Tore Strömfors, Gores representant i Sverige.

Blindtest

I testen ble alle skoene likt behandlet, og den som testet de ulike objektene, hadde ingen informasjon om de enkelte skoene.

Testen er en helt automatisert prosess.

Støvlenes pusteevne varierer også veldig. Best pusteevne har skoene fra Viking, Ecco, Superfit og Eurosko.

Desidert dårligst pusteevne har vinterstøvlene fra Din Sko og Coop - de puster i prinsippet ikke i det hele tatt.

Hvor godt støvlene holder på varmen ble målt ved at en plastpose med 38 grader varmt vann ble plassert i hver enkelt støvel.

Deretter er det målt hvor lang tid det tok før temperaturen på vannet hadde sunket til 33 grader.

Gode og varme

Selv om resultatet varierte, holder de fleste relativt godt på varmen. Støvlene fra Din Sko puster dårlig, men har best varmeisolasjon (94 minutter).

Dårligst varmeisolering hadde Eurosko med 69 minutter. For testens vinner, Viking, tok det 89 minutter før temperaturen hadde sunket til 33 grader.

Resultatet av årets test viser at kvalitet og pris går hånd i hånd.

Hvis barnet ditt skal holde seg varm og tørr på beina gjennom hele vinteren, kan det lønne seg å investere litt ekstra i fottøyet.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også