Test av årets vinterdresser 2010
Dresser som holder vann
Høy pris er ingen garanti for høy kvalitet, viser årets vinterdresstest fra Foreldre&Barn. De to dyreste dressene er blant de fem dårligste.
Slik testet vi vinterdressene
Swerea IVF i Sverige har i regi av Testfakta testet 11 av sesongens vinterdresser for barn på oppdrag fra Foreldre & Barn. Samtlige vinterdresser i testen er ifølge produsentenvanntette. Prisene varierer mellom kr 449 (H&M) og kr 1898 (Isbjörn of Sweden).
DETTE BLE TESTET:
VANNTETTHET: Før vanntetthetstesten ble samtlige dresser vasket og tørket tre ganger. Vaskeanvisningen til hver enkelt dress ble fulgt. Fem prøvebiter ble tatt ut fra underdelen på hver vinterdress. Prøvebitene ble belastet med et vanntrykk som økte jevnt fra null til ti meter. Testmetode SS-EN 20 811:1992.
SLITESTYRKE:Testen utføres på til sammen fire prøvebiter fra kne- og bakdel på hver vinterdress. Testen ble avbrutt når trådene i stoffbiten røyk. Testen ble avsluttet etter 4000 omdreininger med sandpapir. Resultatene ble gitt etter hvor mange omdreininger prøvebitene tålte. Testmetode SS-EN ISO 12947-2:1999/ SS-EN ISO 12947-2/AC:2006 (Martindale-metoden).
PUSTEEVNE: Pusteevnen ble testet ved å måle hvor mye vanndamp som passerte gjennom dressen under en gitt tidsperiode. Testmetode SS-EN ISO 15496-2004.
RIVESTYRKE: Fem prøvebiter fra hver vinterdress ble revet på langs og på tvers.Rivestyrke ble målt i Newton, hvor 10 N kan likestilles med en rivekraft på ca. 1 kg. Testmetode SS-EN ISO 13937-2:2000.
KARAKTERER: I hvert delmoment fikk dressene desimerte karakterer fra 1 til 5, der 5 er best. For å tilpasses en skala fra 1 til 100 på klikk.no, er karakterene multiplisert med 20.
VEKTING: I totalkarakteren er vanntetthet vektlagt 50 prosent, slitestyrke 20 prosent, pusteevne 15 prosent og rivestyrke 15 prosent. Samtlige resultater gjelder kun for de testede dressene. I årets test er ikke vindtetthet testet.
Tidligere tesvinner Reimas kommentar:
Fordi dressene måtte testes så tidlig i sesong, var vi nødt til å bestille testplaggene separat før selve produksjonen startet. Dessverre har fabrikken brukt såkalte prøvestoffer da de skulle lage disse testplaggene. Det tekniske nivået på prøvestoffene når ikke nødvendigvis opptil nivået for stoffene som blir brukt i selve produksjonen. Dette fordi produksjonsmengdener så liten. Reima setter kvalitetsstandard på sine dresser på testens høyeste vanntrykk, forklarer Mailis Mäkinen, kvalitetssjef på Reima.
Testfaktas kommentar:
Reima har vært med i våre vinterdresstesteri mange år, og de vet godt hva og hvordan vi tester produktene. Det er derfor overraskende at de ikke har kontrollert kvaliteten på de produktene de har sendt inn til årets test. Prøvene til årets test ble innhentet i samme periode som tidligere år, og Reima ga aldri beskjed om at de hadde problemer med å skaffe prøvene i tide, oppgir Testfakta, som har testet vinterdressene for Foreldre&Barn.
Den gode nyheten er at alle modellene i Foreldre&Barns årlige test av vinterdresser er mer vanntette enn forgjengerne. Bortsett fra dressen fra det tidligere testvinnermerket Reima.
Slaps, grus, sand, snø, regn og kulde er noen av utfordringene en vinterdress må tåle for å holde barnet ditt varmt og tørt gjennom vintermånedene.
Vi har testet 11 vanlige vinterdresser som selges på det norske markedet. Samtlige modeller skal ifølge produsentene være vanntette, alle kan vaskes i maskin og fire kan tørkes i tørketrommel.
Bedre enn i fjor
At en produsent lover at deres vinterdress er vanntett, betyr ikke at den faktisk er det.
Tidligere tester har vist store forskjeller på de ulike modellene: Noen er fullstendig vanntette, mens andre lekker som siler.
Årets test viser en klar forbedring av vanntetthet.
Store forskjeller
En vinterdress må motstå et vanntrykk på cirka 1,5 meter for å kunne kalles vanntett, og alle dressene i vår test klarte dette.
Men det varierer veldig hvor høyt vanntrykk de ulike modellene tåler.
De beste dressene i testen klarte et vanntrykk på mer enn ti meter. Det gjaldt dressene fra Coop, Name It, H&M , Stormberg og Didrikson.
Dressen fra Polarn O. Pyret fikk også nesten full pott på vanntetthet. Isbjörn of Sweden og Lindex skårer ganske bra på vanntetthet.
Den største skuffelsen: Reima-dressen
Den største overraskelsen i testen er modellen fra Reima (se kommentar i egen ramme). Denne dressen har vært blant vinnerne i så å si samtlige av F&Bs tidligere tester, og har alltid skåret bra på vanntetthet. I årets test klarte den også kravet på 1,5 meter, men begynte å lekke vann allerede ved 2,5 meter vanntrykk.
KappAhl og 8848 Altitude lekket vann ved 2,2 og 2,7 meter.
Best på ventilasjon: Isbjörn of Sweden
For at barnet skal holde seg tørt og varmt, er det svært viktig at dressen puster. Barn blir fort klamme og begynner å fryse i klær som ikke puster. Klart best pusteevne har dressen fra Isbjörn of Sweden, som er den eneste dressen som får toppkarakter.
Alle de andre dressene ligger langt bak Isbjörn of Sweden når det gjelder evnen til å slippe gjennom fukt fra innsiden og ut.
Dårligst pusteevne har H&Ms dress, som også skårer dårlig på slitasje.
Reimas revansje: slitestyrke
En dress som skal vare hele vinteren, må tåle å bli godt brukt. Slitestyrke og rivestyrke er derfor to viktige parametre i testen.
Dressen fra Isbjörn of Sweden skårer dårlig på slitasjetesten og desidert dårligst på rivestyrke. Best slitestyrke av alle dressene har Reimas og Didriksons dresser.
De klarte seg gjennom hele testen uten at noen tråder i stoffet ble slitt over (4000 omdreininger).
Vinterdressene fra Reima og Didriksons skårer også høyt på rivestyrke, men desidert best rivestyrke har dressene fra Name It og Stormberg.
Testvinner: Didriksons
Testvinneren Didriksons ligger prismessig midt på treet.
Denne vinterdressen ligger på topp i tre av fire målekategorier og er jevnt over en god dress. Name It kommer hakk i hæl og er noe billigere enn vinneren.
Blant testens fem dårligste dresser ligger også testens to dyreste, Isbjörn of Sweden og Reima.
Denne saken ble første gang publisert 27/09 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.