Leker for barn
De mest populære lekene blant barn
Her er lekene barna faktisk leker med, og ikke går lei.
Ofte blir flere kasser med leker liggende ubrukt. For hvilke leker er det egentlig barna liker aller best?
Vi spurte Foreldre & Barn sine følgere på Facebook om hvilke leker som er barnas favoritter i alderen 1 til 6 år, og fikk mange interessante svar tilbake.
Populære leker til barn
110 svarte på spørsmålet, og én ting var helt klart: Duplo er vinneren.
De aller fleste har duploklosser på lista over de mest brukte lekene, og mange poengterer at de berømte klossene (også smålego) forener barna på tvers av både alder og kjønn.
Blant de andre vinnerne var Brio togbane, utkledningtøy, dukkeutstyr, lekekjøkken med tilbehør, kjøretøy og bondegårdsdyr.
Med på lista var også perler, bøker, puslespill, tegnesaker, playmo, sjørøverskute og selvsagt en del andre ting. Noen våger å innrømme at iPaden blir hyppig brukt av småbarna.
Lekebiler, dukker og lego
Det er helt tydelig at de klassiske og enkle lekene er mest populære. Det bekrefter også salgstallene: En av de mest solgte lekene gjennom tidene er det klassiske stabletårnet.
Hvert år dukker det opp lekediller som blir voldsomt populære en periode, men de holder sjelden i årevis. Terje Melaas er førskolelærer og høgskolelektor ved Høgskolen i Telemark. Hans erfaring fra barnehagen viser den samme tendensen.
- Lekene barna leker mye med, og som de alltid kommer tilbake til, er lego, dukker, lekekomfyr og biler i alle slags varianter, sier Melaas, som har skrevet bok og holder foredrag om lek.
De minste barna er som kjent strålende fornøyde med å få leke med kjøkkenredskaper og andre ting vi uansett har liggende i huset, noe flere av foreldrene nevnte da de svarte på spørsmålet vårt på Facebook.
Les også: 19 supre apper for barn
Trenger ikke flere leker
Melaas er ikke i tvil om at de aller fleste barn har mer enn nok leker, og at det er grunn til å råde foreldre til å slappe av på leketøysfronten. Vi kan med fordel rydde bort veldig mye av det som befinner seg på barnerommet.
- Det blir for mye. La heller noen basisleker få stå framme i stua, ting som barna kan komme tilbake til og fortsette å leke med der de slapp i går, råder Melaas.
De beste lekene
De mest populære lekene er fleksible og kan brukes på mange måter.
Blant vanlige leker har de fleste god erfaring med blant annet:
- Duplo, lego og andre klosser
- Togbane
- Dukkeutstyr
- Utkledningstøy
- Kjøretøy i alle varianter
- Lekekjøkken med tilbehør
- Tegne- og malesaker
Fleksibelt lekemateriell:
- Tepper, puter, madrasser, stoffbiter
- Tom emballasje, som pappesker i alle størrelser, melkekartonger, saftflasker
- Kjøkkenutstyr
- Gamle klær
- Smykker og juggel (kan gjøre susen både til "kjole og hvitt" og som skatter eller sjørøverting)
- Sand, pinner, bark, steiner
- Konditorfarge i vann (enkel moro, både inne og ute i hvit snø)
Kilde: Terje Melaas, høgskolelektor, forfatter og foredragsholder
Han mener vi voksne gjerne kan bidra til å holde leken varm. Det gjør vi ved å vær observante og tilføre nye elementer til den leken som barna er mest opptatt av, for eksempel et fint teppe, en bandasje eller en veske.
Billige leker til barn
Selv om lego og duplo slår godt an blant de fleste, mener Melaas det kan være lurt å satse på også andre ting, særlig i barnehagene og andre settinger hvor målet er å få med alle på leken.
- Lego er et spennende materiale, men det er ikke så veldig fleksibelt.
Fokuser gjerne på «materialer til lek» framfor vanlige leker. Det kan være både bedre og billigere.
- Eksempler er tepper, klyper, gamle kasseroller, pappesker og rett og slett sand. Dette er fleksible materialer barna kan bruke på mange forskjellige måter. For barn som står på utsiden av lek, kan dette gi anledning til å komme inn i lek, uten krav til å bruke materialer på bestemte måter, sier Melaas.
Kjøkkenutstyr er en evig slager.
- Vi vet at barn ofte leker narrativ lek. Det betyr at de leker temaer fra egne liv. Mange barn har derfor et forhold til for eksempel kjøkkenutstyr. Dette er utstyr som inspirerer til å være sammen, sier Melaas.
Også dukker kan ha en viktig funksjon når barna skal leke temaer fra eget liv.
Sunn leking
- Er det best å bare legge fram disse tingene, så kan barna selv ta initiativ til hvordan de skal brukes?
- Hjemme kan foreldre gjøre det på den måten, samtidig som de også kan følge litt med på leken og tilføre noe nytt når leken er i ferd med å stagnere: "Se her har dere litt bandasje. Kanskje dere må dra til sykehuset og bandasjere en fot?", forklarer Melaas.
Ifølge Melaas er de beste lekene og materialene de som bidrar til at barna får en følelse av flyt, eller "flow". Det er når de er så oppslukt av leken at de glemmer alt rundt seg.
Barns behov for å bygge, endre, gjøre selv og være kreative er noe som er lurt å ha i bakhodet når du innreder et barnerom. Inventaret bør kunne brukes på flere måter.
Les også: Slik innreder du barnerommet
Populært å bygge hytte
Også blant foreldrene som svarte på spørsmålet vårt på Facebook, var det flere som nevnte at barna elsker å bygge hytter med puter og tepper.
Noen skrev at de hadde gått til innkjøp av et stykke lekesilke, som barnet brukte på flere ulike måter. Generelt mener Melaas det er bedre å investere i godt utetøy framfor dyre leker.
- I naturen kan det meste forandres. Det kan bygges både hytter og biler. Det er god plass, og materialene er gratis og spennende, sier han.
Les også: Nettbutikkene med billige og gode barneklær
Barnehage uten leker
I barnehagene som jobber etter montessoripedagogikken er det ingen vanlige leker, som biler og dukker. De bruker dessuten ordet «materiell», ikke leker.
- Alle aktivitetene som er utformet med hensyn til at barnet i visse perioder er interessert i spesielle typer stimuli, sier Marit Sand, pedagogisk leder ved Jareteigen montessoribarnehage i Tønsberg.
Hun jobber på en avdeling for barn under 3 år. Der er rommet delt inn i tre områder, med ulikt materiell for hverdagsaktiviteter, øye-håndkoordinasjonsaktiviteter og språkaktiviteter.
- Barna liker best å jobbe med plastelina, klippe, se i bøker og male på staffeli. I tillegg setter de pris på blant annet puttebokser, puslespill, musikkinstrumenter, dyrefigurer og vannaktiviteter, oppsummerer Sand.