Innredning av barnerom
Slik innreder du barnerommet
Lei av at barna ikke vil leke på rommene sine? Glem din egen stil og ta hensyn til barnas behov.
Hvor mange foreldre har ikke brukt timer og dager på å innrede det de selv synes er verdens lekreste barnerom, for så å oppleve at det blir stående ubrukt mens barna leker i stua?
- Noen ganger henger foreldrene seg for mye opp i sin egen smak og tenkemåte. Mange foreldre elsker retrostilen, med møbler, ting og farger fra 60- og 70-tallet. Det er ikke noe galt med det, men hva liker og bruker barna?, spør interiørdesigner i FabLab Design, Siv Amundsen Lack.
Hun mener at barn trives best med spennende farger, former og kontraster. Hva med å sprite opp barnerommet med wallstickers? Gå til innkjøp av en fargerik sakkosekk? Eller veggdekor som er en fryd for barneøyet?
Innredning av barnerom
Hun mener at barna trenger møbler med myke former som kan stables og flyttes, og at de liker å kunne gjøre noe på egenhånd. Inventaret må kunne brukes på flere måter, og alt skal ikke stå ferdig.
- Barnas smak bør være styrende for de få kvadratmeterne barnerommet utgjør. Barn kan ha mange morsomme ideer som er gjennomførbare dersom de tilpasses litt. Det du skaper for barna når de er små, er de minnene de tar med seg inn i voksen alder, sier Lack.
Det finnes flere måter å gå i voksenfella på, hvorvidt gjelder innredning av barnerom.
- Det som er ryddig, oversiktlig og behagelig for voksne, er ikke nødvendigvis det samme for barn, sier Torstein Hagen, daglig leder i Uniqua, leverandør av pedagogiske møbler til blant annet barnehager.
- Blant annet har vi voksne en tendens til å plassere møblene langs vegger. På et barnerom, akkurat som i en barnehage, kan det i stedet være lurt å ha noen oppbevaringsmøbler midt i rommet, legger han til.
Les også: Slik lager du barnas drømmeseng
Hemmelig lekekrok
- På den måten skaper du liten «hemmelig» lekekrok. Ikke vær redd for å bryte av rommet og gjøre det vanskelig å gå tvers over. Husk at det som er litt trangt for de voksne, er perfekt for de minste, sier Hagen.
Et annet velkjent problem er den enorme mengden med leker og utstyr. Ofte er det de enkle og klassiske lekene som faller best i smak, som kjøkkenleker, lego og andre byggeklosser, kulebaner og biler. Om alle lekene er synlige og tilgjengelige, vil barna fort miste oversikten. mener Hagen.
- Det er mye bedre å ha noen få synlige leker enn flere overfylte kasser med alt fra dukker til biler. Barn trenger ikke ha mulighet til å leke med alt til enhver tid. Lag lukket oppbevaringsplass i høyden og sørg for variasjon ved å bytte ut de synlige lekene av og til, sier Hagen.
Les også: Trodde du bambusklær var antibakterielle og naturlige?
Under har vi samlet flere av Lack og Hagens beste tips:
1. Tenk flerfunksjonelt
Er barnerommene små? Søsken kan ha godt av å dele rom. Da kan dere ha ett lekerom og ett soverom. Prøv å tenke flerfunksjonelt. Ei seng er ikke bare til å sove i. Den kan med enkle grep bli både klatrestativ, bil, en båt eller hus. Kanskje kan du kjøpe eller lage en morsom sengegavl eller sengehimmel som kan byttes ut når barnet blir eldre. Ei seng som befinner seg en meter over bakken, gir rom for både hyttebygging og oppbevaring. Store skuffer med hjul kan flyttes på og brukes til mye. Se etter oppbevaringsmøbler som også kan brukes som lekebord.
2. Bruk flyttbare møbler
Barn sitter ikke i sofaer og på stoler med rygg på samme måte som voksne. Puter i flere varianter og størrelser, puffer, tepper og madrasser gir rom for friere lek og kreativitet. Oppbevaringmøbler som kan flyttes og stables er perfekt, for eksempel kasser med lokk og lave lekebord, med eller uten hjul. Slike møbler kan bli en del av leken.
3. Lag en hule
Barn elsker å bygge hytter. Legg til rette for at barna kan lage små huler og kosekroker. Utnytt plassen under senga. Bruk hyller, benker, bord eller kommoder som romdelere. Kanskje går det an å feste ei gardinskinne eller noen kroker i taket, og deretter henge opp forheng. Det finnes ingen grenser for hva kroker i taket eller i en bjelke kan brukes til (huske, tau, snorer). Det beste er om forhenget kan hektes av og på, alt etter hva som passer best akkurat i dag. Sørg for nok puter og tepper. Det er morsomst for barna når de selv kan bygge, flytte, endre og rive ned.
Les også: Dette er barnas Instagram
4. Skaff et lekebord i riktig høyde
Tenk barnehøyde. Populære leker må være lett tilgjengelige. Og selv om gulvplass er viktig, elsker mange barn også å stå på føttene eller knærne når de leker. Et flyttbart lekebord er kjekt, gjerne med plass til viktige saker under. En liten opphøyet kant rundt bordet sørger for at småting ikke faller ned. Bordet trenger ikke stå inntil en vegg. Kanskje blir det mest brukt om det står midt på gulvet. En lav boksreol kan fungere på samme måten, samtidig som den dele av rommet for å skape en ekstra krok.
5. Oppbevaring av leker
La lekene rullere. Det gjør du ved å oppbevare et mindre utvalg leker synlig og tilgjengelig i kasser, bokser, lave hyller og lekebord, mens resten stues bort i høyden. Da er det lettere for barna å holde oversikten, og de blir ikke så fort lei. Merk lekekassene godt med hva som er inni, for eksempel ved å lime på en stor legokloss eller en lekebil. Da blir det lettere å rydde.
6. Farger og design på barnerom
Barnerommet trenger ikke matche resten av huset. Barn vil helst ha kontraster. Du trenger ikke bruke knallfarger, men bruk farger som barna klarer å skille mellom (altså ikke ulike toner av lyseblått). Gamle møbler og leker er topp, men skill mellom hva du tror barna faktisk bruker og liker, og hva som bare er et utløp for din egen smak. Det er smart å ikke innrede hele rommet etter kommersielle temaer, som for eksempel Spiderman. Barna går fort lei. Velg heller mer generelle temaer, som jungel, eventyr, skog eller verdensrom, om dere vil ha et temarom.