Sydenferie med barn

Slik får du en vellykket sydenferie med barna

Ekspertene gir sine beste tips.

SYDENFERIE MED BARN: Planer om å legge familieferien til syden? Ekspertene gir deg tips og råd. FOTO: Getty Images
SYDENFERIE MED BARN: Planer om å legge familieferien til syden? Ekspertene gir deg tips og råd. FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Å reise på sydenferie med barna er stor stas for både store og små. Det krever imidlertid litt mer planlegging enn om du skulle reist alene.

Under har vi samlet ekspertenes beste råd for at du og barna skal få en vellykket sydentur.

Og du, har du enda ikke bestemt deg for hvor familieferien skal gå, har vi flere tips til hvor du kan legge ferien med barn.

Sydenferie med barn og spedbarn

Ifølge administrerende direktør i Ving, Christian Grønli, er det viktigste for babyen å være sammen mor og far, og ikke selve reisemålet. For barn på 2-4 år og oppover vil reisemålet ha mer å si.

Skal vi tro dr. Gunnar Hasle ved Reiseklinikken, bør imidlertid ikke barnefamilier med barn opp til 4-5 år, feriere utenfor Europa. Barn under fem år har nemlig ikke utviklet immunforsvaret sitt, og er dermed mer utsatt for sykdommer enn barn over fem år.

– Risikoen for at diaré eller forkjølelse kan utvikle seg til en mer alvorlig situasjon er større for de små, sier Hasle.

Dersom dere likevel velger å reise ut av Europa må dere huske vaksinasjon. Barn over 1 år bør ta vaksine mot hepatitt A. Om det er utbrudd av meslinger der man skal er det aktuelt å gi en dose MMR-vaksine om barnet ikke har fått den allerede.

- Er barnet under ett år er det viktig at mor fortsetter å amme under reisen. Amming har vist seg å være diarehemmende, og morsmelk er god rehydreringsvæske om barnet skulle få diaré, legger Hasle til.

Gjør research

Uansett hva du bestemmer deg for, er det lurt å velge et reisemål hvor det er andre barnefamilier, gjerne på barnevennlige hoteller.

– Barn får fort nye venner, og en ferievenn kan gi mye glede. Flere destinasjoner legger til rette for barnefamilier og tilbyr muligheten for litt voksentid, sier Grønli.

Det kan også være lurt å sjekke om området du skal reise til har aktiviteter for barn, skal vi tro Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI.

- Gjør research på forhånd. Kanskje har området du skal til fine parker med lekeområder, temarestauranter, opplevelsesparker eller lignende, sier hun.

Inkluder gjerne barna i planleggingen og spør hva de ønsker å gjøre. Du kan også la de gjøre egen research. Aspengren anbefaler imidlertid å ikke planlegge for mye.

- Dersom du har satt et veldig tett program, kan det bli for mye av det gode. Det er viktig å ha muligheten til å være spontan, sier hun.

Et annet tips er å orientere deg om hvor nærmeste supermarked er, slik at du vet hvor du kan kjøpe ekstra mat og drikke. Det kan også være lurt å vite hvor nærmeste minibank er.

Fly med barn og baby

– Mange foreldre gruer seg til å fly med baby og små barn. En flytur på 3 ½ - 5 timer kan bli lang for alle og enhver, forteller Grønli i Ving.

Han råder foreldrene til å pakke med ekstra smokk, suttesaker og leker til babyen. De litt større barna gleder seg ofte til flyturen, men de bør ha med seg nok underholdning for å få tiden til å gå.

– Pass på å ha våtservietter, klesskift, bleier, barnemat og leker lett tilgjengelig. De fleste velge også å ta med en sammenleggbar trillevogn.

Her kan du lese våre ti tips til flytur med barn.

Beskytt barna i solen

I sola er det svært viktig å smøre barna godt. Små barn har nemlig tynn hud med lite utviklet pigment. Dette gjør dem mindre motstandsdyktige mot solforbrenning.

– Foreldrene må være svært oppmerksom på babyen og de aller minste barna, og vær forsiktig med å ha barnet i direkte sollys. Bruk solhatt, lett tøy og høy faktor i solkremen, helst faktor 50. Det finnes et stort utvalg av solbriller for baby og barn som beskytter godt, opplyser Grønli.

Og husk, de aller minste skal ikke eksponeres for direkte sol i det hele tatt.

Les mer: Så mye sol tåler barn og spedbarn

Sykt barn på ferie

– Om barnet skulle bli syk på reisen, må dere selvsagt oppsøke lege eller sykehus. Det er også lurt å ha med et eget reiseapotek på ferie.

Det er imidlertid ikke sykdom som er den største risikoen når en legger ut på reise, skal vi tro dr. Hasle ved Reiseklinikken. Ifølge legen er faren for trafikkulykker og drukning er langt større farer.

– Trafikk-kulturen er ikke som i Norge i andre land, spesielt i Østen. Trafikken kan komme fra en uvant retning: det er venstrekjøring i mange land. Gangfelt og «grønn mann» fungerer ikke slik som i Norge, sier han.

Foreldre må også passe på at barna har gode nok svømmeringer eller er svømmedyktige før de går ut i vannet.

– Vær sammen med barna, eller hold et øye med dem hele tiden. Vær også oppmerksom på at det enkelte steder kan være strømmer som drar en vekk fra land. Disse kan være svært farlige, barna kan få panikk, noe som øker faren for drukning, avslutter Hasle.