Test av leskedrikker til barn
Her er leskedrikkene du godt kan kjøpe til barna
Se hvilke leskedrikker du skal kjøpe til barna - og hvilke du bør styre unna.
Om testen
- Testen er utført av ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius. Alle drikkene er kjøpt i butikk i april 2011.
- De er vurdert og rangert på bakgrunn av innholdet av sukker, mengde og type juice og kalorier.
- Ingen av drikkene i testen inneholder kunstig søtstoff.
- Hver leskedrikk har fått en karakter fra 1 til 6, der 6 er best. Juice som inneholder relativt mye antioksidanter og vitaminer fikk 1 poeng ekstra, og juice som inneholder gunstige stoffer fikk 0,5 poeng ekstra.
- Barna i smakspanelet smakte blindt.
- Alle priser er cirkapriser.
Leskende råd
- Vann er best! Både til måltider og som tørstedrikk mellom måltider.
- Sukkerholdig drikke øker risikoen for overvekt, syreskader på tennene og tannråte.
- Barn under 3 år bør ikke få drikke med kunstige søtstoffer. På grunn av lav kroppsvekt har de størst risiko for å overstige anbefalt inntak av konserveringsmiddelet benzosyre, som brukes i light-produkter og kan være veksthemmende.
- Helsemyndighetene anbefaler større barn og voksne å redusere sukkerinntaket ved å velge drikker med søtstoffer i stedet for sukker. Dette skal ikke øke risikoen for helseskade på grunn av tilsetningsstoffer.
Vi har fått ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fra Bramat.no til å vurdere 12 typer leskedrikke som henvender seg til barn, og som er tilgjengelige i dagligvarebutikkene. Drikkene er vurdert ut fra sukkerinnhold, kalorier og mengde ren juice.
Barna syntes at testvinnerne smakte søtt og godt, selv om de inneholder nesten halvparten så mye sukker som noen av de andre drikkene.
- Det er interessant, men ikke overraskende at barna synes at de minst søte variantene er søte nok, sier Borchsenius.
Bland juice med vann
Best ut i testen kommer drikkene som er en blanding av juice og vann. Både Nestlé pære-eple, Imsdal fruktvann eple og Tine Friskus eple får terningkast 6.
- Disse inneholder mindre sukker enn resten av utvalget, og barnet får også i seg vitaminer og antioksidanter fra juicen, sier Borchsenius.
Å blande juice med vann blir også anbefalt av Helsedirektoratet.
- Usøtet fruktjuice halvblandet med vann anbefales fremfor søt saft og brus. Juice bør velges fremfor nektar, som er tilsatt sukker, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.
Øien understreker imidlertid at man som tørstedrikk mellom måltidene bør drikke vann. Det er også viktig at små barn ikke drikker seg mette på saft, juice eller kumelk.
- La barnet drikke seg utørst på vann først, råder Øien.
Mye sukker i juice
En av overraskelsene i vår vurdering er at Sunniva Eplejuice kommer likt ut som leskedrikken Kuli. Årsaken er at juicen inneholder mer sukker.
Ernæringsfysiolog Borchsenius forteller at fordelen med ren juice er at man får mer vitaminer og antioksidanter på kjøpet, men ren juice er også en kilde til sukker. Flytende fruktsukker er ikke vesentlig forskjellig fra tilsatt sukker.
- Mange er ikke klar over at det faktisk er ganske mye sukker i juice. Det betyr ikke dermed at man skal velge Kuli fremfor juice, snarere at man bør begrense inntaket av juice og heller la barna få de gunstige fruktstoffene ved å spise frukt, understreker Borchsenius.
Reduser sukkerinntaket
Søte drikker og godteri er den viktigste kilden til sukker i norsk kosthold. Helsedirektoratets rapport «Utviklingen i norsk kosthold 2010» viser at vi bruker nesten én femtedel av matbudskjettet på sukkervarer og leskedrikker. Det er tre ganger mer enn vi bruker på fisk. Å kutte ned på forbruket av brus og søte leskedrikker er et viktig bidrag for å redusere sukkermengden i kostholdet.
- Sukker gir energi, men ingen næringsstoffer, som vitaminer, mineraler eller sporstoffer. Spedbarn og småbarn har et relativt stort behov for slike næringsstoffer. Generelt vil et høyt inntak av sukker fortrenge andre viktige næringsstoffer, sier Øien.
Sats på vann
Det høye sukkerforbruket gjør at det, for de fleste, vil være gunstig å erstatte sukkerholdig brus, leskedrikk, saft og nektar med vann, eller drikker med søtstoffer, råder Mattilsynet og Helsedirektoratet, med støtte fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet.
Anbefalingen gjelder ikke barn under 3 år. De bør unngå drikker med kunstig søtning helt.
- Små barn har lav kroppsvekt, og inntaket av kunstige søtningsstoffer vil derfor lett overstige de øvre grenseverdiene som er gitt av Mattilsynet. Inntaket av konserveringsmiddelet benzosyre kan også lett bli for høyt hos små barn på denne måten. Det ser vi allerede mye av hos norske småbarn, advarer Øien.
Mengden av benzosyre er ofte høyere i kunstig søtet drikke fordi sukker, som har en konserverende effekt, fjernes.
I denne vurderingen har vi, i samråd med ernæringsfysiolog Borchsenius, valgt å se bort fra tilsetningsstoffer. Ingen av drikkene i testen inneholder kunstig søtning.
- Foreldre trenger ikke bekymre seg for tilsetningsstoffer i produkter fra seriøse leverandører. Tilsetningsstoffene som brukes i brus, leskedrikker og saft, er nøye kontrollert av norske myndigheter, sier Borchsenius.
Mattilsynet oppfordrer foreldre til å være kritiske til hva de gir små barn. På sine nettsider skriver de at de anser barn under tre år som spesielt utsatt for farene ved høyt inntak av kunstige tilsetningsstoffer.
Pass på barnas tenner
Stadig flere barn kommer til tannlegen med erosjonsskader på tennene.
- Dette kan være direkte relatert til høyt inntak av leskedrikker, brus og juice, sier Anne Rønneberg, klinikksjef ved Klinikk for allmenn odontologi - barn, Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.
- Vann skal være tørstedrikk nummer én. Det er best for både tenner og helse. Barna får en god vane som de tar med seg videre i livet, sier Rønneberg.
Ifølge Rønneberg er juice greit av og til, men med måte.
- Vent gjerne minst en halv time før tennene pusses etter inntak av sure leskedrikker, sier Rønneberg.
Denne saken ble første gang publisert 14/06 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.