Test av fiskepinner
Bare halvparten fisk i fiskepinner
Noen av fiskepinnene inneholder nesten like mye panering som fisk. Findus steketorsk er den eneste som får terningkast 6.
MSC-merking
* Marine Stewardship Council (MSC) er en global, uavhengig organisasjon som ble dannet for å finne en løsning på overfiske.
* Det blå merket er en garanti for at fisket har foregått på en forsvarlig måte slik at det ikke skader hverken miljøet eller bestanden.
* MSC-merkingen omfatter kun fisk som lever vilt i havet, ikke oppdrettsfisk.
* Noen produsenter merker sine produkter med egne merker, for eksempel "Fish for life". Dette er ikke det samme som MSC-merke.
Saltinnhold
Høyt saltinnhold: Over 0,5 g natrium (1,25 g salt) per 100 g vare.
Middels saltinnhold: 0,1 - 0,5 g natrium (0,25-1,25 g salt) per 100 g vare.
Lavt saltinnhold Under 0,1 g natrium (0,25 g salt) per 100 g vare.
Kommentar fra testens taper
- I dette produktet har vi valgt å bruke et tykkere lag med panering for de som liker det. Dette gjør at kaloriinnholdet sblir litt høyere. Vi har stadig fokus på produktutvikling og videreutvikling av produkter, og det er viktig å nevne at vi på dette produktet nylig har erstattet palmeolje med den sunnere oljen rapsolje, forteller kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i Rimi.
Fiskepinner er ofte å finne på middagsbordet til småbarnsforeldre. Foreldre & Barn har testet 10 ulike pakker fiskepinner.
Testvinneren Findus Steketorsk inneholder lite fett, mye fisk og få kalorier pr 100 gram. Velger du å spise panert fisk, er dette det beste valget av de 10 produktene i testen, mener vår ernæringsfysiolog.
På andreplass i testen kommer Findus 30 fiskepinner, som også inneholder mye fisk.
Testens taper er Rimi sprøpanert torskefilet som inneholder lite fisk og har mye panering, samt at de er litt for salte til å være anbefalt til små barn. De andre produktene i testen utmerker seg hverken i negativ eller positiv retning, men lander greit på terningkast 3 og 4.
Fiskepinner, eller "gul fisk" som noen barn kaller dem, er mange barns favoritt.
Fullstendig beinfri, og med en sprø panering utenpå fisken, er det lett å like for hele familien. Det er også veldig fort gjort å lage i en travel hverdag. Men vær obs på at det er stor forskjell på fiskeinnholdet i de ulike typene panerte fiskeprodukter.
- De som barna liker best, er ikke alltid de sunneste, mener Helen Engelstad Kvalem som er klinisk ernæringsfysiolog og har doktorgrad på miljøgifter i fisk. Til daglig foreleser hun i ernæring ved Bjørknes Høyskole i Oslo, i tillegg til at hun er forsker.
Ikke bare fisk
Fiskepinner er ikke bare fisk, men også en stor andel panering. De med minst fisk, inneholder bare litt over halvparten fisk.
Kvalem har vurdert næringsinnholdet i 11 ulike typer fiskepinner ut fra innhold av fisk, hvilken fettkilde som er brukt og hvor høyt saltinnholdet er. Både barn og voksne får generelt i seg for mye salt, og ferdigmat er en stor saltkilde. Ernæringsfysiologen har også sett på om produktene har miljømerket MSC. Dette har ikke noen betydning for produktets sunnhet, men MSC-merket innebærer at fisken er fanget på en måte som er bærekraftig for naturen.
I tillegg har hun gjort en helhetsvurdering av produktet, inkludert kaloriinnhold og hvor mye fett det er i det.
Tilbered i stekeovnen
Tilberedningsmåte og tilbehør har naturligvis stor betydning for hvor sunn en middag med fiskepinner er. Helen Engelstad Kvalem anbefaler at du tilbereder fiskepinner i stekeovnen i stedet for i stekepanne. Da trenger du ikke å bruke fett for å steke dem i, og fiskepinnene er uansett tilsatt fett i paneringen.
- Jeg pleier også å lage mine egne "fiskepinner". Det er bare å kjøpe fileter av fisk, gjerne fryst, og vende dem i litt egg og mel eller kavring. Det blir kjempegodt, forteller hun til Foreldre & Barn.
Og skal du først spise bearbeidete fiskeprodukter, inneholder fiskepinner, uansett merke, betydelig mer fisk enn både fiskegrateng, fiskekaker og fiskeboller.
Ikke bare omega 3
Fiskegrateng som selges i norske butikker er i all hovedsak laget med mager hvit fisk, som torsk, sei, alaska pollock eller hoki. Disse fiskeslagene inneholder mindre av de sunne omega 3-fettsyrene enn fet fisk som laks og makrell.
Forskningsdirektør Livar Frøyland i Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) mener det har vært litt for mye fokus på omega 3, på bekostning av de andre positive virkningene av å spise mye fisk.
- I Norge har vi ikke noen mål for hva en dagsdose marint omega 3 bør være. Men i EU har de det: Der har de satt at man for å forebygge hjerte- og karsykdommer hos frisk bør få i seg 250 mg marint omega 3 (EPA og DHA) pr dag. Spiser du 150 gram laks, altså en middagsporsjon er dette nok omega 3 for en uke. 150 gram hvit fisk er nok til 2 dager.
Frøyland sier det å spise fisk, har langt flere fordeler for kroppen enn bare omega 3. Jod, selen, D-vitamin, andre vitaminer og mineraler er viktige for kroppen. Det er også holdepunkter for at det å spise fiskeproteiner kan forebygge diabetes type 2.
- Du får ikke et sunt kosthold bare ved å ta omega 3-tilskudd, hvis du ellers bare spiser potetgull, påpeker han.
Denne saken ble første gang publisert 11/06 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.