Oppskrifter med appelsin
Seks saftige oppskrifter med appelsin
Bruk påskens superfrukt på helt nye måter.
Appelsin hører med til påskekosen for de fleste av oss, enten det er i solveggen ved hytta, en forfriskning i skisporet eller på fruktfatet hjemme.
Ordet appelsin kommer fra Tyskland: Apfelsine. Men det var fra Kina appelsinene fant veien til Europa på 1000-tallet. Stappfulle av C-vitaminer, nesten like gode som stappfulle (og sunne) påskeegg.
Her er seks deilige oppskrifter, noen sunne, andre ikke fullt så sunne. Men det spiller vel ingen rolle i påsken?
1. Appelsinsmoothie
- 1 appelsin
- 1 banan
- 1 fersken
- 10 blader frisk sitronmelisse
- 2 dl yoghurt naturell
- 2 dl appelsinjuice
Slik gjør du det: Skrell banan og appelsin og skjær all frukten i biter. Kjør i hurtighakker eller i blender og server umiddelbart.
Les også: Fem oppskrifter på deilig gjærbakst
2. Gulrot- og appelsinsuppe
- 1 finhakket løk
- 500 g gulrot i biter
- 2 båt hvitløk – hakket
- 19 g revet frisk ingefær
- 2 ss smør
- 1 l kyllingbuljong (utblandet)
- 2 dl nypresset appelsinjuice
- 1 ts salt
- ½ ts pepper
Til servering:
- 3 ss lettrømme
- Revet skall av appelsin eller sitron
- 4 stilker frisk timian til pynt
Slik gjør du det: Stek løk, gulrøtter, hvitløk og ingefær i smør til det blir mykt og blankt. Hell i hønsebuljong og kok til grønnsakene blir møre. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett appelsinjuice. Smak suppen til med salt og pepper og server den rykende varm med rømme og et dryss med revet appelsin- eller sitronskall. Pynt med en stilk timian i hver tallerken.
3. Appelsinbiff
- 2 skinkebiff
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
- 1 ss flytende margarin eller olje
- 1 appelsin – kun saften
- 1 ss frisk rosmarin, ev. 1 ts tørket
- 2 gulrot
- 1 purre
- ¼ pk. tagliatelle
Slik gjør du det: Krydre biffene med salt, pepper og rosmarin, og brun biffene raskt på begge sider på forholdsvis høy varme. Hell i appelsinsaft. Legg på lokk, trekk pannen til side og la biffene ettersteke ca. 10 minutter. Skjær gulrøttene på langs med en ostehøvel og del i ca. 1 cm brede strimler. Skjær purren i ringer. Kok pastaen i rikelig vann. Ha 1 ss olje i vannet – da klistrer ikke pastaen. Ha i gulrot- og purrestrimler når det er 3–4 minutter igjen av koketiden. Server biffene på en «seng» av pasta og grønnsaker.
Les også: Dette er kakaoen barna elsker
4. Potetmos med gulrot og appelsin
- 400 g potet
- 400 g gulrot
- 3 dl appelsinjuice
- Strimlet skall av ½
- Appelsin
- 1 ½ dl melk
- 1 ss smør
- Salt og pepper etter smak
Slik gjør det: Skrell poteter og gulrøtter og del dem i biter. Hell over vann og appelsinjuice til grønnsakene er dekket i kjelen. Tilsett appelsinskall. Kok potet- og gulrotbitene møre. Sil av væsken og fjern appelsinskallet. Varm opp melken, hell den i kjelen og lag mos av potet- og gulrotbitene. Ha i smør og smak til med salt og pepper.
5. Saftig appelsinkake
- 300 g smør
- 3 dl sukker
- 5 egg
- Revet skall av 1 appelsin
- ¾ dl appelsinjuice eller presset appelsinsaft
- 1 ½ ts bakepulver
- 6 dl hvetemel
Dynking av varm kake:
- Saft av 2 appelsiner
Glasur:
- 2 dl melis
- 1 ½ ss appelsinjuice eller presset appelsinsaft
Slik gjør du det: Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett appelsinsaft og -skall. Sikt sammen bakepulver og mel, og rør det inn. Ha røren i en godt smurt springform, ca. 22 cm i diameter. Sett kaken på nederste rille i stekeovnen og stek ved 175 °C i ca. 50 minutter. Stikk huller i kaken med en pinne. Hell presset appelsinsaft over hullene. Avkjøl kaken på rist. Rør ut melis med appelsinsaft til glasur og fordel den over kaken. Hinnefrie appelsinbåter og strimler av appelsinskall er smakfullt tilbehør og dekorativ pynt.
Les også: 6 oppskrifter på spennende turmat
6. Påskecupcakes
- 150 g smør
- 150 g sukker
- 4 egg
- 4 dl hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker eller frø fra vaniljestang
- 1 ½ dl melk
- Saft og finrevet skall av ½ appelsin
Appelsinfrosting:
- 250 g kremost naturell
- 150 g smør
- 350 g melis
- Finrevet skall av ½ appelsin
Slik gjør du det: Sett stekeovnen på 175 °C. Rør smør og sukker til en luftig smørkrem. Rør inn eggene. Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend det tørre inn i røren. Tilsett melk, appelsinsaft og -skall. Sett doble muffinsformer på et stekebrett, og fyll formene ⅔ fulle. Stek på midterste rille i ca. 20 minutter. Ha romtemperert kremost i en kjøkkenmaskin og kjør til en glatt krem. Tilsett mykt smør i terninger. Ha i melis. Tilsett appelsinskall og eventuelt noen dråper karamellfarge. Fyll frostingen i en sprøytepose og dekorer de avkjølte kakene. Pynt med spiselige snøkrystaller.
Alle oppskriftene er lånt fra Frukt.no og Matprat.no.
Denne saken ble første gang publisert 01/04 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.