Hverdagsmiddager med fisk til barn
Fem barnevennlige fiskemiddager
Gjør torsk, laks, sei og all annen fisk spennende med disse triksene.

Å få barn til å spise fisk føles av og til like umulig som å be dem spise gråstein. Det finnes imidlertid noen knep - og oppskrifter - som gjør fiskemiddagen langt lettere å svelge.
- Fisk er vanskelig, innrømmer erfaren pappa, fiskemiddagmaker og forfatter av kokeboka Pappamat, Per Asbjørn Risnes.
- Ikke fordi det er vanskelig å lage. Det er faktisk mye lettere å lage god fisk enn godt kjøtt. Og mye raskere. Det vanskelige er å få barn - og voksne - til å ville spise det, sier han.
Snakk om fisk som en fest
Men det finnes noen smarte strategier. Omvending av fiskehatere handler mye om de voksnes holdning til fisken.
Omtaler du fiskemiddagen som et pliktløp på linje med bruk av tanntråd, er det stor sjanse for at barna dine ser det på omtrent samme måte. Risnes mener at det er lurt å behandle fisken som en fest, heller enn å presentere den som noe vi spiser bare fordi vi må.
- Hos oss viste det seg at ungene ikke var så interessert i laks. Da tok jeg dem med i butikken og lot dem velge i fiskedisken selv. De valgte seg hvit, ren fisk, og barna fikk være med på å lage maten også. Det hjalp, sier Risnes.
Fiskemiddag resulterer i premie
I tillegg mener han det er helt greit å ty til sleipe triks som å innføre premie for sunnhet, hvis sunn middag først er et tema.
- Hos oss får man alltid is når man spiser fisk. Det er et skittent triks, men det fungerer. Nå har det gått så langt at hvis barna har med seg noen hjem blir de skuffet hvis vi ikke har fisk, for da får de heller ikke is, sier Risnes.
Hjemme hos familien Risnes er corn fish, altså fiskefingre laget med cornflakes, en bejublet slager.
Det samme er foliepakker med fisk og selvvalgte grønnsaker. De er faktisk blitt så populære at 11-åringen nå lager dem selv.
Mer kan man vel egentlig ikke be om?
Corn fish
Fiskefingre med knust cornflakes. (til 4 pers)
600 g hvit fisk (Torsk, sei, hyse, ishavsrøye. Gjerne fra frysedisken, men husk at den tar tid å tine og ofte er dyrere enn den i ferskvaredisken.)
1 dl hvetemel

1-2 egg, pisket
2 dl knust cornflakes e.l.
Del fisken i fingertykke biter. Vend dem først i mel, så dypper du dem i pisket egg og deretter trykk dem ned i knust corn flakes. Du kan også bruke brødskalker som du kjører i food prosessor eller knuse kavringer, kapteinskjeks, knekkebrød eller liknende.
Stek i medium varm stekepanne med smør og olje mens (for eksempel) de frosne pommes fritesene steker i ovnen.
Krabbeburger
Sørstatenes beste oppfinnelse. (4-6 små burgere)
3 kokte krabbeskjell
3 ss cottage cheese
3 ss majones
revet skall fra 1 sitron (økologisk, ellers må du skrubbe skallet først!)
1 kopp persille
3 ss fløte eller rømme
1 egg, lett sammenpisket
1/2 ts bakepulver
1 liten rød chili, finhakket
2-4 ss brødsmuler
Panering:
2 dl mel
2 egg, lett sammenpisket
2 dl brødsmuler
Rens ut alt krabbekjøttet fra skjellene. Ha det i en bolle og bland med egg, majones, fløte, sitronskall, persille, bakepulver og chili. Rør forsiktig inn brødsmulene til krabberøren får passe konsistens, og form dem til burgere. Rull dem i mel, dypp dem i sammenpisket egg og så i brødsmuler.
Sett burgerne til kjøling i et kvarters tid før du steker dem i smør i cirka fem minutter på hver side, til de er gylne.
Server som burgere med søt saus eller hvitløkskrem.
Les også: 10 kjappe middager barn liker
Steinbit-spyd
Alt smaker bedre på pinne, også fisken. (til 4 pers)
700 g steinbitfilet (eller annen fast, hvit fisk)
1 ts fennikel, malt
1 ss sesamfrø
1 ts sesamolje
2 ss soya/olivenolje
Rør sammen krydder og oljer til en marinade.
Skjær avlange biter av fisken som du trer på spydet i lengderetningen, da faller ikke fisken av når den varmebehandles.
La spydene ligge 15 minutter i marinaden før du griller på medium varm grill. Husk at steinbit tåler mer varme enn for eksempel torsk. La spydene ligge 2-3 minutter før du snur dem forsiktig.
Bolinhos Bacalhau
Det portugisiske svaret på fish and chips er sprø og saftige klippfiskboller.
(forrett til 8 pers, hovedrett til 4)
500 g ferdig utvannet klippfisk (i kaldt vann over natten, minst)
250 g skrelte poteter, f. eks mandel
2 sjalottløk
3 hvitløksfedd
3 ss persille, finhakket
H-melk til det dekker fisken
god olivenolje
pepper og kanskje salt
litt cayenne
hvetemel
2-3 egg
1/2 l brødsmuler
nøytral olje til fritering
Kok skrelte halve poteter uten salt i vannet. Ikke la dem koke i stykker, men la dem dampe seg tørre før du moser dem med en potetpresse eller stamper.
Del fisken i jevne stykker. Fres hvitløk og sjalottløk raskt i litt olje. Legg fisken i kjelen og hell over melk så det dekker. Kok forsiktig opp og la fisken trekke til den flaker seg, ca 10 min. Løft fisken opp og riv den i lange strimler eller, hvis du har dårlig tid, kjør den veldig kort i en kjøkkenmaskin.
Bland sammen potetmassen og fisken, mens du sper med olivenolje og kokekraft til det er en jevn, litt fuktig, men fortsatt fast masse. Juster med potet eller væske og rør inn fersk bladpersille eller koriander, og eventuelt litt cayennepepper.
Bruk en skje og håndflaten til å lage avlange boller på størrelse med små egg. Ikke lag dem for tykke, da blir de ikke gjennomvarme.
Sett dem kaldt mens du gjør i stand paneringen. (Du kan også bare steke dem uten panering, da blir det mer som en veldig god fiskekake. Eller du kan dyppe dem i samme frityrrøren som fish and chipsen.)
Ha en skål med mel, en med vispet egg og en med brødsmuler. Dypp i den rekkefølgen, og friter i olje et par minutter til de er gylne og sprø. Men ikke for mange om gangen.
La dem kjøle seg litt på kjøkkenpapir.
Server som de er, med remulade eller med en god tomatsalsa.
Les også: Fem gode og sunne matpakkeforslag
Fish and chips
Norge er et fisk- og potetland. Her er min versjon av britenes løsning på det problemet. (til 4 pers)
500 g hyse eller annen hvit fisk som torsk, lange, sei,
250 g hvetemel, pluss litt for å strø
3 dl kaldt øl, pilstype
3 ts bakepulver
1 ts karripulver
salt og pepper
3 l druekjerneolje olje eller lignende frityrolje
Ha oljen i en stor kjele og varm den opp til 190 grader. Bruk termometer.
Fjern bein fra fiskefiletene. Skjær i lange, flate serveringsstykker på ca 70 g. Salte og pepre filetene og la dem stå mens du lager røren.
Pisk øl, karri og bakepulver inn i melet. Frityr-røren bør ha en skikkelig klissete konsistens. Som tapetlim, bare med litt bedre smak. Relativt tynne biter av fisk skal kunne dyppes raskt i røren og bli såvidt gjennomkokt inni, og samtidig ha et gyllent, sprøtt lag av smakfull skorpe utenpå.
Rull filetene i litt av melet, slik at de får en tørr overflate.
Når oljen er varm, tar du fisken i «halen» og dypper den i røren. Ikke for tykt lag, la det renne litt av før du senker den forsiktig ned i oljen.
Stek i 3-5 minutter til fisken er gyllen og sprø. Steketiden kommer an på tykkelsen på fisken og fisketypen. Steinbit trenger lenger tid enn torsk.
La fisken renne av seg på rist eller tørkepapir. Server relativt raskt med pommes frites, moste grønne erter, eddik, ketchup, sitronbåter og sylteagurker.
Pappatips: La en pose frosne erter trekke i ti minutter med smør og en håndfull fersk mynte før du knuser dem lett og salter og peprer. Mmmm!