Oppdragelse av barn
Vil du ha et nært forhold til din fremtidige tenåring må du begynne nå
Ludo med fireåringen eller en kveldstur med åtteåringen kan spare deg for mange bekymringer med tenåringen.
- Mange foreldre bekymrer seg for tenåringsfasen allerede når barna er 3-4 år gamle. Jeg synes ikke de skal være så engstelige. Det er faktisk ganske gøy å ha tenåringer. De forstår mye, kan snakkes med og er ikke bare hormonbomber, sier spesialist i klinisk voksenpsykologi, Marianne Østby.
Hun jobber i forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog kommune, og er opptatt av familierelasjoner.
Østby mener en varm og myndig oppdragelse skaper et nært forhold til barna også når de er tenåringer. Foreldre bør dele egne opplevelser og være åpne og rause.
- Setter man seg inn i situasjonen som oppstår og spør barnet hva som skjedde, vil det gi payback når barna blir tenåringer. Det er fort gjort å bli kjapp og autoritær, mener Østby.
Ikke mistro barna
Hun mener også det er viktig å ikke mistro de små, men heller undersøke motivene for hvorfor de gjør som de gjør.
- Barn oppfører seg både ugreit og rart av og til, og når vi blir slitne blir vi mer autoritære og fordømmende, sier Østby.
Hun sier foreldre bør gå inn i situasjonen på en undersøkende og varm måte.
- Hvis barnet føler at det kan komme hjem og bli forstått som liten, er det et godt utgangspunkt for tenåringstiden. Da tør barnet å fortelle foreldrene vanskelige ting, sier Marianne Østby.
Ha en felles interesse
Østbys beste råd til småbarnsforeldre som ønsker å legge et godt grunnlag for tenåringstiden, er å ha konkrete prosjekter sammen med barna.
- Velg deg ut noe du er interessert i, og ta med deg ungene på lasset. Selv er jeg opptatt av hest og hund, og det er ungene også opptatt av nå, sier Østby som har fire barn og bonusbarn i alderen 8 til 18 år.
Hun mener de små raskt merker det om foreldrene ikke er interessert i aktiviteten de holder på med. Introduserer du aktiviteter du selv ønsker og liker, blir gleden mer ekte.
Hun anbefaler folk uten konkrete og spesielle interesser å lage små prosjekter sammen med barna.
- Hva med å spille Ludo? Gå en kveldstur sammen? Gå til skolen av og til? Det viktigste er å ha det hyggelig og få tid sammen, sier Østby.
Legg vekk telefonen
Relasjonsterapaut Herdis Palsdottir er enig. Hun driver Relasjonssenteret, har skrevet boken Relasjoner med barn og er utdannet barnehagelærer og spesialpedagog.
- Jeg liker godt en setning som jeg leste for mange år siden. «Barn vet at voksne bruker tid på det de liker». Det handler for eksempel om at foreldre legger vekk telefonen når de er sammen med barnet, sier Palsdottir.
Hun råder småbarnsforeldre til å legge til rette for samtaler rundt spisebordet, uten telefon og nettbrett et par ganger om dagen.
- Temaet kan være «Hvordan har du det nå?». Både foreldre og barn bør dele. Vi kan ikke kreve at barna er åpne og ærlige med oss hvis vi ikke er det selv, poengterer Palsdottir.
Fysisk kontakt er viktig
Hennes erfaring er at barn ofte sier ting når de er alene med en forelder. Derfor er det lurt å ha en rutine med at enten mamma eller pappa setter seg på sengekanten hver kveld.
- Syng, les og ta gjerne på barnet også! Mange har en tendens til å slutte med det når barna blir 10-12 år gamle. Berøring er gull verdt, sier Palsdottir.
Relasjonsterapeuten forteller også hvor viktig det er å se barnet inn i øynene når du snakker til det.
- Øyekontakt er veldig konkret og tar ikke tid. Foreldre bør være bevisste på verdien av det for å skape et nært forhold til barna, sier hun.
Marianne Østby er også opptatt av øyekontakt.
- Mange barn i dag er lite hjemme og løper rundt på ulike aktiviteter. Foreldre kan spørre seg selv «har jeg sett ungen min i øynene i dag og hatt et godt øyeblikk?», sier hun.
Psykologen poengterer at gode øyeblikk ikke kommer av seg selv når det passer oss voksne.
- Du kan ikke regne med at treåringen deler ting fra barnehagehverdagen sin akkurat når det passer deg. Da må du ha tid til å lytte når det skjer, sier Østby.
Hun råder foreldre til å ha minst en kveld i uka uten planer.
- Ungene elsker å gjøre ting sammen med foreldrene sine. Man kan spille et spill, bake eller gjøre noe annet barna har lyst til, sier Østby.
Ikke vær dømmende
Herdis Palsdottir er mamma til tre voksne jenter; komiker og relasjonsterapaut Dora Thorallsdottir, kunstner og foredragsholder Bjørg Thorallsdottir og barnebokforfatter og relasjonsterapaut Svava Thorhallsdottir.
Palsdottir har flere ganger stått fram i media og snakket om hvor streng hun var overfor døtrene da de var små.
- Jeg var en veldig autoritær mamma. Skulle jeg gjort noe på nytt, ville jeg ha valgt mine kamper med omhu. Når jeg kom inn døra etter jobb ville jeg ha hilst på barna med "Hei, så hyggelig å se dere", i stedet for "Hvorfor ligger støvlene deres slengt rundt omkring?" Det er foreldrene som er premissleverandører for atmosfæren i hjemmet, sier Palsdottir.
- Hva kjennetegner foreldre som har et nært forhold til tenåringsbarna sine?
- De har god kontakt med egne følelser. Graden av kontakt en person får med andre, blir ikke større enn graden av kontakt en person har med seg selv. Foreldrene er heller ikke dømmende, men møter barnet på en undrende måte. De sier heller "Jeg opplever deg som veldig treig. Hva er det som skjer med deg nå" enn "Å, så treig du er", sier Palsdottir.
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.