Dukker med funksjonshemninger og fødselsmerker
Fødselsmerker, krykker og høreapparat: Her er dukkene du ikke har sett maken til
- 150 millioner barn trenger leker som ligner på dem.
Barbie har i sitt over 50 år lange liv som leketøysfavoritt hatt svært mange karrierer og talenter. Hun har reist til månen som astronaut og tatt imot dukkebabyer som jordmor, og vært både safari-Barbie, disko-Barbie og Malibu-Barbie.
Men har du noen gang sett rullestol-Barbie? Tunghørt-Barbie eller epilepsi-Barbie?
Lego-menn med gåstativ er ikke å finne i leketøyshyllene, ei heller Bratz-dukker med fødselsmerker i ansiktet eller proteser til bein.
Det var nettopp dette en gruppe foreldre i Storbritannia bestemte seg for å gjøre noe med når de sammen startet kampanjen #ToyLikeMe - et rop til leketøysindustrien om å skape et større og bredere utvalg av leker og dukker, som også representerer barn med funksjonshemninger.
Utestengt av leketøysindustrien
Mer enn 150 millioner barn i verden lever med en eller annen form for funksjonshemning.
- Det er enorme tall til å være fullstendig ekskludert fra den industrien som eksisterer utelukkende for å gi barn underholdning, glede og læring, sier Rebecca Atkinson, en av grunnleggerne bak Toy Like Me-kampanjen til The Guardian.
- Den globale leketøysindustrien er verdt omtrent 30 milliarder kroner, men det finnes likevel ikke en Barbie som bruker rullestol, en My Little Pony som er synshemmet eller en eneste Disney-prinsesse uten armer eller bein, sier hun til avisen.
Artikkelen fortsettet under bildet.
Provosert av den totale utestengingen fra leketøyindustrien bestemte Atkinson, som selv brukte høreapparat som barn, seg i april i år for å gjøre noe med dette.
- Jeg tok kontakt med folk jeg kjente som enten selv hadde funksjonshemninger eller hadde barn med en eller annen form for funksjonshemning, forteller hun.
Ideen om likestilte lekekasser ble til. En Facebook-side og Twitter-konto senere begynte også hashtaggen #toylikeme å trende.
Atkinson og vennene begynte å lage egne leker med ulike typer funksjonshemninger, og postet bilder av dem på sosiale medier.
- Vi satte høreapparat på en Tingeling-dukke og plasserte Lego-figurer i rullestol, forklarer ildsjelen.
- Reaksjonen lot ikke vente på seg. Plutselig hadde vi følgere fra hele verden og bildene av dukkene våre ble delt av tusenvis, sier Atkinson til The Guardian.
Anerkjenne og inkludere
Det største problemet, mener Atkinson, er at alle disse barna, som aldri finner leker som ligner på dem selv, ekskluderes fra samfunnet helt fra de er så unge at de ikke en gang forstår hva som skjer.
- Vi merket at særlig foreldre av barn med funksjonshemninger ble både rørt og inspirert av dukkene vi hadde snekret sammen. De har fra den dagen de lærte at de skulle bli foreldre til et barn med funksjonshemning bekymret seg for at barnet kom til å føle seg annerledes, forteller hun videre til avisen.
Artikkelen fortsettet under bildet.
Annerledesheten understrekes av at det ikke finnes leker som barna kan kjenne seg igjen i.
- Da ble det veldig stort for disse foreldrene å finne bilder av dukker fra noe så kulturelt gjenkjennelig som Disney eller Mattel, men som også hadde de samme funksjonshemningene som deres egen barn, enten det dreide seg om høreapparater eller en kunstig fot, sier Atkinson.
Henvendte seg til de største lekeprodusentene
Selv om Atkinson og #ToyLikeMe-kampanjen har sendt tweet etter tweet og prøvd å oppnå kontakt med store leketøysprodusenter som Mattel, Lego og Playmobil i et håp om å få dem til å inkludere dukker og figurer med funksjonshemninger i sitt sortiment, har prosjektet så langt vært mislykket.
"Hallo, hallo Playmobil, hvor er dere, kom ut å lek med oss" skriver Toy Like Me på sin Facebook-side i en post linket til Playmobils egen side på sosiale medier.
Til Disney vil Atkinson levere en underskriftskampanje med et krav om å lage en prinsesse med funksjonshemninger.
- Småjenter drømmer om å være prinsesse enten de sitter i rullestol eller løper rundt på beina sine, sier hun.
Tok utfordringen
Men om Barbie-sjefene og Lego-produsentene til nå ikke har svart på tiltale, er det heldigvis ikke alle som bare feier problemet godt under matta.
Den lille britiske dukkeprodusenten Makies, som ifølge seg selv er verdens første produsent av 3D-print dukker, selger dukker som kundene selv kan være med på å designe. Her kan du velge dukkens utseende fritt, fra hårfarge til øyne og klær.
Deretter printes en dukke i 3D, basert på de spesifikasjonene du selv oppga ved bestilling.
Da Makies' grunnleggere kom over #ToyLikeMe-kampanjen på Facebook, var de ikke sene med å sette i gang produksjonen av dukker som hadde både funksjonehemninger, fødselsmerker og synlige arr.
- Det er fantastisk at vår raske designprosess og produksjon betyr at vi kan reagere og gjøre noe med et behov mange mange barn har, men som ikke blir møtt andre steder, forklarer daglig leder hos Makies, Matthew Wiggins, på firmaets nettside om deres siste tilskudd.
- Vi håper å gjøre mange barn - og deres foreldre - veldig lykkelige og fornøyde med å kunne tilby dukker med både rullestoler, gå-stativ og også ulike medfødte trekk som fødselsmerker, sier han.
Atkinson er både imponert og rørt over hvor raske Makies og menneskene bak var med å la seg inspirere av kampanjen hun startet.
- Dette kommer til å bety så mye for så mange barn. Nå jobber vi bare enda hardere for at andre skal følge etter, sier hun.
Produserer egne versjoner
På nettmarkedet Etsy har det også dukket opp svar på #ToyLikeMe-kampanjen. Selgeren MiniMe har i Etsy-butikken sin Madison Quay solgt Bratz-dukker hvor hun selv hadde designet klærne og gjort forandringer på ansiktstrekk og hår.
I det siste har selgeren også lagt til dukker som representerer barn med funksjonshemninger. Blant annet kan du kjøpe en dukke med protese på det ene beinet.
- Et flott tiltak, mener Atkinson, som allerede har lenket til butikken på Facebooksiden til #ToyLikeMe.
Lek gir læring og økt forståelse.
Psykolog Krisztina A. Lurås i Oslo synes kampanjen med Toy Like Me er et flott tiltak, og synes også norske forhandlere av leker bør kaste seg på trenden.
- Både i form av å forhandle dukker og leker med funksjonshemninger, og også i form av å legge press på de store internasjonale leketøysgigantene, sier Lurås til Foreldre.no.
- Det vil sende et viktig signal til barn med funksjonshemninger om at de også er "normale", sier hun.
For barns verden formes og forstås i stor grad via lek, forteller psykologen. Da blir det viktig at dette også kan gjenspeiles i de lekene barna har å leke med.
- Det å kjenne seg igjen og kunne assosiere seg med noe er viktig, og vi vet at barn oppdager og lærer om verden gjennom lek, sier Lurås.
Denne saken ble første gang publisert 29/05 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.