Barn 2 år

Slik er 2-åringens utvikling

Barnets utvikling går i rekordfart, og 2-åringen kan gjerne kle på seg noen plagg, sparke ball og vente på tur.

BARN 2 ÅR: Når barnet er 2 år klarer det å kle på seg enkelte plagg selv, dersom du legger tilrette for det.
BARN 2 ÅR: Når barnet er 2 år klarer det å kle på seg enkelte plagg selv, dersom du legger tilrette for det. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

2-åringen utforsker verden og sine nye ferdigheter og vil gjerne være selvstendig. Mamma og pappa er også gode å ha med sine oppmuntrende ord, en hjelpende hånd og trøst når det skjærer seg.

- Nå begynner barnet å ville gjøre ting selv, for eksempel når det skal spise eller kle på seg. Barnet har også lav frustrasjonsterskel og blir lei seg når de ikke får det til, sier helsesøster Unni Tranaas Vannebo.

2-åringers fantasi om egne ferdigheter står nemlig ikke helt i stil med hva de klarer, selv om de går løs på oppgaven med en nærmest ubendig vilje.

Barnets utvikling - 2 år

2-åringer kan kle av seg selv, og vil ofte gjerne kle på seg også. Du kan legge til rette ved å legge fram ett og ett klesplagg om gangen, eller legge klærne i riktig rekkefølge. Noe hjelp trenger nok barnet, for selv om underbuksa kan gå greit, er det verre med for eksempel strømpebuksa.

Det er lurt å sette av god tid til morgenstellet: Stressede foreldre med dårlig tid og en 2-åring som vil gjøre det meste selv, er nærmest en oppskrift på hyl, kjeft og dårlig stemning.

Den økte selvstendighetstrangen kan være en utfordring, men som foreldre er det også godt å se at barnet "vokser til" og blir mer og mer sin egen person.

Med flere ferdigheter kan du også forvente litt mer av 2-åringen. Barnet kan for eksempel begynne å lære å vente på tur og å rydde opp etter seg.

Mange barn begynner i 2-årsalderen å gi tegn når de har gjort i bleia, og å vise tydelig at de ønsker å få det bort. Noen viser også tegn før det kommer noe.

Det kan imidlertid være litt tidlig å forvente at barnet skal bli renslig.

- Her er det lurt å la barnet selv bestemme tempoet, og ikke bremse hvis barnet er klart for å slutte helt med bleier, sier helsesøsteren.

Lærer ti ord om dagen

"Nei" er et viktig ord for 2-åringen. Gjennom å si nei gir barnet uttrykk for både selvstendighet og egen vilje. Ellers varierer språkutviklingen veldig fra barn til barn.

- Det er variabelt hvor mye småbarna snakker. Noen kan bruke korte setninger. Men en 2-åring skal ha noen forståelige ord, påpeker helsesøster Vannebo.

Hvis ikke barnet bruker noen tydelige ord, er det grunn til å ta kontakt med helsestasjonen. Noen ganger kan det være noe med hørselen. Barnet kan for eksempel ha væske i øret eller propper med ørevoks, som hindrer det i å høre godt.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Fra 1 ½ til 3 år lærer barn i snitt ti nye ord om dagen.

Dette kan 2-åringen

- Rundt 2-årsalderen kan mange barn løpe og hoppe, løfte ett bein av gangen en kort stund og gå opp trapper. Noen kan hoppe ned fra en lav krakk.

- Sparke og kaste en ball.

- Du kan gjerne introdusere trehjulssykkelen i 2-årsalderen, selv om en del i begynnelsen ikke vil sykle, men bare sitte på den. Rundt 2 ½ år kan de fleste barn sykle på sykkelen.

- De kan ta på noen klær selv.

- De kan bygge høye tårn av klosser, og de kan få opp et stort skrulokk.

- Rundt 2 ½ år kan mange barn holde en blyant riktig, og de kan kopiere en loddrett linje eller en sirkel.

- 2-åringer kan vente litt, for eksempel på tur.

- Mange har vanskelig for å dele leker eller andre ting.

- Barn i denne alderen liker gjerne å sortere og ordne, og du kan godt begynne å lære barnet betydningen av å rydde.

Språkutviklingen til 2-åringen

Det er stor variasjon i språkferdighetene til 2-åringene. Noen kan si noen få ord, andre små setninger. Rundt 2 ½ år kombinerer de fleste barn to eller flere ord til litt lengre setninger, og mange barn kan føre enkle samtaler.

Barn i 2-årsalderen kan bruke flertall av substantiver - selv om det ikke kan forventes at det er grammatisk korrekt.