barn som biter
Har du et barn som biter?
- Sjalusi kan være en typisk årsak til bitingen, og kan skje når andre barn i barnehagen stjeler oppmerksomheten.
De aller minste barna bruker munnen til å smake på og undersøke verden.
Det kan være noe av grunnen til at barn som biter er en velkjent problemstilling i de fleste barnehager.
Barn som biter andre barn
Flere barn biter, eller har blitt bitt i barnehagen eller på lekeplassen.
- Barn under to år som ikke har språk, kan noen ganger uttrykke seg gjennom å bite, sier pedagog Hanne Kvaløsæter, som sitter i ekspertpanelet til barnehage.no.
Bitingen kan ha mange årsaker. Det kan være at barnet søker mer oppmerksomhet, eller biter i rent sinne og frustrasjon, for eksempel når et annet barn tar barnets leke.
Små barn kan også bite av kjærlighet og når de er glade og begeistret. Det kan være deres måte å vise kjærlighet på, forklarer Kvaløsæter.
- Sjalusi kan være en typisk årsak til bitingen, og kan skje når andre barn i barnehagen stjeler oppmerksomheten i barnehagen, eller når barnet får småsøsken og må konkurrere om foreldrenes interesse. Det kan også være ting i hverdagen som stresser barnet, og de blir frustrerte fordi de ikke kan uttrykke følelsene sine i ord, sier pedagogen.
Les også: Trassalderen er ikke forbeholdt treåringen
Barnebitt kan være mer alvorlig enn dyrebitt
Som voksen er det viktig å reagere og gripe inn umiddelbart om du ser at barnet biter, mener Kvaløsæter.
Og ikke bare fordi biting gjør vondt. Et menneskebitt kan faktisk forårsake infeksjon, på samme måte som et bitt fra hund eller katt.
- Menneskebitt kan ofte være like alvorlige eller mer alvorlig enn bitt av dyr, på grunn av typen bakterier og virus som funnes i menneskets munn, sier lege Trond Berset ved MediPluss legesenter i Oslo.
I verste fall kan en infeksjon føre til blodforgiftning. Det er heldigvis svært uvanlig, men foreldre bør likevel ta forholdsregler hvis barnet blir bitt av et annet barn.
Dersom bittet har gått gjennom huden, er følgende førstehjelp viktig, ifølge legen:
- Stopp blødningen ved å trykke mot såret.
- Vask såret grundig med såpe og vann.
- Smør på en antibiotikasalve for å unngå infeksjon (for eksempel Brulidin).
- Legg på en ren bandasje.
- Søk akuttmedisinsk hjelp. Antibiotikabehandling vil ofte anbefales.
Les også: 10 tips til god barneoppdragelse
Voksen bitt av barn
Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet blir du vaksinert mot blant annet stivkrampe, og du er minimum beskyttet til du er cirka 18 år.
Er det en voksen som blir bitt, kan det være greit med en ny vaksine.
- Dersom det er mer enn 10 år siden siste stivkrampesprøyte og du er voksen, vil det være riktig med en påfyllingsdose med stivkrampevaksine om du blir bitt. Da er det anbefalt med vaksinen Boostrix Polio, som beskytter mot stivkrampe, difteri, polio og kikhoste, sier Trond Berset.
Grip inn
Er skaden allerede skjedd, er det viktig å forebygge nye bitt. Barnet må få tilbakemelding om at denne type oppførsel ikke er akseptabelt.
Pedagog Hanne Kvaløsæter har tips til hvordan man som voksen skal gå frem.
- Unngå å kjefte og smelle, men si bestemt stopp. Som voksen må du tydelig, med kroppsspråk og ord, si fra om at dette ikke er greit. Ta barnet bort fra leken og situasjonen, men ikke gi mer oppmerksomhet utover det, sier hun.
Det er viktig handle i overensstemmelse med barnets alder.
Et barn på halvannet år har ikke forutsetning for å skjønne at andre får vondt når det biter. Desto viktigere er det å reagere der og da, med det samme det skjer, og vise at biting ikke er akseptabelt.
- Det er ikke noe poeng å skjenne lenge etter at det har skjedd. Men skjer bitingen i barnehagen, er det viktig at foreldrene til barnet får vite at de har en «biter». Foreldre og barnehagen må sammen prøve å lære barnet at biting ikke er akseptabelt, være konsekvente og takle bitingen på samme måte, råder pedagogen.
Les også: Skal du flytte med barn? Les dette først!
Barn som biter i barnehagen
Foreldre til barn som blir bitt i barnehagen, vil ofte vite hvilket barn det er som biter.
- Foreldrene presser ofte barnehagepersonalet til å peke ut barnet som biter, men det skal ikke være nødvendig. Barnehagepersonalet har taushetsplikt. Det viktige er at barnehagen, i samarbeid med foreldrene til barnet som biter, gjør noe med problemet. Men både foreldrene til den som biter og den som har blitt bitt, må selvsagt få beskjed om hva som har skjedd, sier Kvaløsæter.
Det er viktig å følge med på barna som biter og forsøke å avverge nye biteforsøk.
- Se hva som skjer i forkant av bitingen. I hvilke situasjoner biter barnet? Er det under lek, eller i overgangssituasjoner i barnehagen hvor det råder noe usikkerhet og kaos, som før måltider eller under påkledning?
Slik avverger du nye bitt
Kjenner du barnet godt, skjønner du når det kan oppstå biting.
Det kan være lurt å sette inn en voksen i barnegruppen som kan avverge bitingen, om det skjer under lek. Det beste er å være føre var, råder Hanne Kvaløsæter.
Barn som biter, inspirerer nemlig andre barn til å bite. Barn hermer og lærer av hverandre. Ett bitt kan derfor være nok til at bitingen sprer seg blant de andre barna som en farsott.
Er barnet 3-4 år, begynner det å skjønne at andre får vondt når det biter, og bitingen er ikke lenger uskyldig eksperimentering. Da ligger det en baktanke bak, og bitingen skyldes sinne og frustrasjon.
Som voksen kan du da appellere til barnets spirende empati, evnen til å forstå at bitingen skader andre.
- Forklar at «Markus blir lei seg og får vondt når du biter ham». Skjer bitingen i barnehagen, kan foreldrene også ta opp problemet med barnet når de kommer hjem, sier Kvaløsæter.
Fortsetter bitingen til barnet, kan det være et signal om at noe er galt i barnets liv. Kanskje sliter det med problemer i barnehagen, eller i hjemmet, som det kan være grunn til å se nærmere på.
Denne saken ble første gang publisert 08/04 2011, og sist oppdatert 21/03 2018.