Mugg i barnevognen

Muggsopp i barnevognen er like ille som på soverommet

Babyer er ekstra sårbare, advarer ekspertene.

MUGG I BARNEVOGNEN: Barnevognen fungerer ofte som babyens andre soverom, så det er viktig at inneklimaet i vognen er godt.
MUGG I BARNEVOGNEN: Barnevognen fungerer ofte som babyens andre soverom, så det er viktig at inneklimaet i vognen er godt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

- At en baby skal eksponeres for muggsopp i barnevognen, er verken akseptabelt eller ønskelig. Det blir jo akkurat som å sove i et soverom med muggsoppskader, sier fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam AS.

Mycoteam er et konsulentfirma som gir råd om biologiske bygningsskader, blant annet muggsopp.

Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern i Astma- og Allergiforbundet, er enig.

- Barnevognen er på en måte en forlengelse av sengen til babyen. Jeg tror ikke noen ville satt en barneseng til lagring i en fuktig kjeller og deretter tatt den i bruk uten å undersøke den nærmere, sier Gustavsen.

Mugg i barnevognen

Svarte prikker i stoffet er aldri noe godt tegn, så Gustavsen oppfordrer til å bruke sansene godt hvis man henter frem en barnevogn fra boden eller kjøper en brukt vogn.

- Løft opp madrassen, se etter jordslag og sjekk om vognen og madrassen føles og lukter friskt, sier han.

Vær ekstra oppmerksom dersom du kjøper en brukt vogn til bruk i barnehagen, ettersom det trolig er denne vognen barnet vil sove aller mest i.

Sett vognen i solen

Husk også at insektsnetting foran åpningen til vognen skaper et enda tettere pusterom.

- Ved bruk av slik netting får barnevognen en egen pustesone, omtrent på linje med et barnerom, og på barnerommet ville du vel neppe godtatt mugg, sier Gustavsen.

Bytt eventuelt ut madrassen dersom du syns selve vognen virker fin, og luft barnevognen godt på en solfylt plass før den tas i bruk.

Sol har nemlig en bakteriedrepende effekt.

Mye er synlig

Ifølge Johan Mattsson i Mycoteam  kan du oppdage mye ved å bruke øynene. Mye muggsopp er nemlig synlig.

- Dette skyldes både at flere arter er tydelig pigmentert og fordi de vokser så mye på overflaten at de kan oppdages ved hjelp av slepelys, sier Mattsson.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Slepelys vil si at du holder en lommelykt langs tekstiloverflaten.

Da blir det en tydelig skyggevirkning av muggsoppen som eventuelt sitter der, og på den måten blir det enklere å kartlegge om det er en eventuell skade på vognen.

I tillegg anbefaler også Mattsson at du bruker luktesansen.

- Dersom vognen lukter muggent, er det enten en etablert muggsoppskade eller så har vognen blitt lagret i et mugginfisert lokale, sier han.

Lukter rart

Gustavsen forteller at han ofte får spørsmål om hvorvidt man kan regne med at en barnevogn er fri for muggsopp dersom man ikke ser noe på den.

Det spørsmålet har han imidlertid ikke noe klart svar på.

- Hvis vognen er brukt, vet du jo ikke med sikkerhet hvordan den er håndtert og lagret før. Er den fuktig, skitten, har prikker og rare lukter i tekstilene, er imidlertid dette et varsel på at noe ikke er som det skal. Vi ønsker jo alle å gjøre det beste for barna våre, og da gjelder det å eliminere små ting som vi tror kan være skadelig for dem, sier han.

Hvilke konsekvenser det kan få å ligge i en vogn med muggsopp, er ikke sikkert, men vi vet at noen tåler mindre enn andre.

- Barn fortjener et pusterom med god luftkvalitet også i vognen. Spedbarn er ekstra sårbare og da er det viktig at luften i vognen er frisk og fin, sier han.

Helseplager

Mattsson forteller at det kan oppstå helsemessige reaksjoner i form av astma og allergi, selv om dette ikke er vanlig.

- Det er mer vanlig at personer som eksponeres for muggsopp kan oppleve en rekke generelle helseplager som trøtthet, konsentrasjonsproblemer og hodepine. Videre kan det oppstå slimhinneirritasjon, sier han.

Slike reaksjoner kan ifølge fagsjefen hos Mycoteam bli borte dersom eksponeringen opphører, men en opparbeidet sensibilisering forsvinner ikke.

- Hvis du har spørsmål om helsemessige forhold bør du ta kontakt med fastlegen eller spesialister, sier han.

Vask i vaskemaskinen

Dersom du oppdager muggsopp på vognen, kan du først forsøke å vaske den.

- Men hvorvidt du kan føle deg trygg på at vognen blir bra nok etter en vask, kommer an på hvor omfattende skadene er og hvilke arter som er etablert. Overflatiske skader kan imidlertid være enkle å fjerne ved en grundig overflaterengjøring, og da er det meget liten fare for spredning av muggsoppsporer, sier Mattsson.

Det kan likevel fortsatt være mugglukt i vognen, og det kan også være kosmetisk skade på vognen i form av misfarging.

- Hvis selve trekket kan tas av barnevognen og legges i vaskemaskinen, er dette det beste. Da er det større håp om at resultatet blir tilfredsstillende, fortsetter han.

Mulig å foreta analyse

Det finnes også grenser for hva man kan godta.

- Først og fremst må man vurdere selv hva man syns er greit. Er det klare tegn på eller mistanke om en gjenværende muggsoppskade på vognen, bør dette veie tungt. Strengt tatt mener jeg grensen er nådd dersom det er fare for at inneklimaet i vognen blir negativt påvirket av skaden, sier Mattsson.

Han forteller at det også er mulig å ta prøver til en mikroskopisk analyse dersom du er i tvil.

- Men det spørs om det da er billigere å kjøpe en vogn hvis du har en begrunnet mistanke til muggsoppskader, sier han.

Tørk vognen godt

Uansett om vognen er ny eller brukt er det viktig å ta godt vare på den.

Slik ser du om vognen har muggsopp

Her er tegnene du bør være obs på:

  • Tekstilene i vognen har svarte prikker
  • Vognen er fuktig
  • Barnevognen lukter rart
  • Vognen er møkkete

- Jeg anbefaler at du tar den inn for å få tørket den skikkelig regelmessig. Når vognen er ny, er den impregnert, og du kan selvfølgelig impregnere igjen. Siden vi helst bør være litt forsiktige med kjemikalier, mener jeg imidlertid at det er bedre å sørge for at den holdes tørr, sier Gustavsen.

Og skal du lagre den til senere bruk, er det viktig at du også da oppbevarer den så tørt som mulig.

- Sett den på en luftig plass, helst litt unna veggen hvis den skal stå i kjeller, underetasje eller loft. Det er nemlig langs veggene det er størst risiko for fukt, sier han.

Prøv å lagre tørt

Også Mattsson anbefaler fornuftig lagring av barnevognen.

- Tekstiler har relativt lett for å bli angrepet av muggsopp, enten fra nedbør eller ved lagring i rom med relativt høy luftfuktighet, sier han.

Slike forhold er ganske vanlig i mange kjellerboder om sommeren, så han anbefaler derfor å lagre i andre lokaler dersom det er mulig.

- Og hvis vognen er blitt våt, bør den tørkes raskt. Det å spenne opp kalesjen, ta ut løse tekstiler og sette vognen luftig, slik at det blir en raskest mulig uttørking, er svært gunstig for å unngå at det oppstår muggsoppskader, sier han.