Dårlig ånde hos barn
Dette er den vanligste årsaken til dårlig ånde hos barn
Bakterier er oftest synderen, i tillegg til dårlig munnhygiene og karies.
Read in English: This is the most common cause of bad breath in children
Dårlig ånde er et vanlig problem som mange sliter med, også våre små søte. Dårlig ånde, eller halitose som det heter på fagspråket, skyldes nesten alltid bakterier i munnhulen.
Tannpleier Eline Juel Bjørkevik forteller at den vanligste årsaken til dårlig ånde er bakterier som kan danne svovelholdige gasser.
- Dårlig munnhygiene, tungebelegg og hull i tennene er også vanlige årsaker til dårlig ånde, forteller hun.
Det vi spiser gjenspeiles dessuten i pusten.
- Når mat tas opp av kroppen transporteres stoffer fra maten via blodbanen til lungene. Små molekyler kan utsondres gjennom utåndingsluften, noe hvitløk er et kjent eksempel på, sier tannlege Erik Svendsrud.
Dårlig ånde hos barn
Det er i tillegg en rekke andre ting som kan påvirke ånden til barna, som ernæringsforhold og munnpusting. Sistnevnte tørker ut slimhinnene i munnen, noe som gir en ubehagelig smak og lukt. Årsaken kan også komme fra andre steder i kroppen.
- Munntørrhet på grunn av lite spyttproduksjon kan sees i sammenheng med sykdommer som for eksempel diabetes, og ved bruk av ulike medisiner. Sure oppstøt og magesyre (refluks) kan være årsaker til dårlig ånde, og i tillegg kan også feber, betennelse i mandlene eller tannkjøttbetennelse gi dårlig ånde, forteller Bjørkevik.
Svendsrud forklarer at undersøkelser viser at lukten ofte kommer fra de bakre delene av tungen.
- Børst derfor også tungen, eller bruk en tungeskrape. I tillegg bør man hjelpe barna med tanntråd for rengjøring mellom tennene hver dag, helst rett før leggetid, sier han.
Spyttproduksjonen er nemlig dårligere om natten, og da gror bakteriene godt.
Gode råd for forebygging
Det er mange ting du kan gjøre for å forebygge dårlig ånde både hos deg selv og barna. Det er viktig å huske på at vi voksne må lære barna god munnhygiene, og at det innebærer mer enn bare å pusse tennene.
Det er avgjørende for barnas fremtidige tannhelse at de lærer gode rutiner tidlig, og får hjelp til å ta vare på tennene sine – og munnhygienen. Når barna begynner på skolen kan det være lett å tenke at de selv klarer å pusse tennene godt nok, men det gjør de ikke.
- Barn skal ha hjelp til tannpuss frem til de er ti år, sier Bjørkevik.
- Det er viktig å drikke vann som tørstedrikk, og å spise regelmessige måltider. Og husk at tanntråd mellom tennene må til for å fjerne bakteriebelegg. Det er også viktig med jevnlige tannhelsekontroller for å oppdage infeksjoner i tannkjøttet eller hull i tennene, legger hun til.
Pusser barna tennene, men ikke bruker tanntråd, kan det sammenlignes med å vaske hendene uten å vaske mellom fingrene.
Så fort du spiser noe, fester matrester seg på og rundt tennene. Mat og bakterier blir til plakk som i løpet av noen dager råtner, og sprer en ubehagelig lukt.
Svendsrud forklarer at det råtne plakket ikke forsvinner av seg selv, men må fjernes.
- Om du bare børster tennene uten å rengjøre mellom tennene, blir 25 prosent av matrestene og bakteriene liggende, sier tannlegen.
Kontakt lege for dårlig ånde
Om du hjelper barna og følger rådene for å forebygge, men de fremdeles har ånde som familiens labrador, bør du kontakte fastlegen.
- Bakterier i munnhulen er årsaken hos 83 prosent av de med dårlig ånde, men det kan også skyldes betennelse i mandlene, refluks eller tannkjøttbetennelse, forklarer Bjørkevik.
Skylle eller ikke skylle?
Det finnes et stort utvalg av munnskyllevæske på markedet, også for barna, men hvorvidt dette har noe for seg eller ikke, er tannhelseteamet og produsentene uenige om, i hvert fall om effekten mot dårlig ånde.
- Munnskyllemidler har som oftest en høyst forbigående effekt på dårlig ånde, mange har ingen effekt i det hele tatt, sier Svendsrud.
Om barna regelmessig må bruke slike midler for å skjule vond lukt fra munnen er det bedre om man rådfører seg med tannhelseteamet, råder han.
Andre preparater kan hjelpe mot dårlig ånde, men skal kun brukes etter anbefaling fra lege eller tannhelsepersonell.
- Da snakker vi om spyttstimulerende midler ved munntørrhet, tabletter eller munnskyll som inneholder sink. Eventuelt kan man bruke klorheksidinholdig munnskyllevæske som Corsodyl for å eliminere bakterier, men det må ikke brukes i mer enn 14 dager av gangen, og kun i samråd med lege eller tannhelsepersonell, påpeker Bjørkevik.
Tannlegen og tannpleieren avslutter med å minne om at barna må pusse grundig morgen og kveld med fluortannkrem, og børste eller skrape tungen.
Denne saken ble første gang publisert 01/10 2016, og sist oppdatert 03/12 2019.