Dren i øret på barn

Barn som får ørebetennelse blir som regel friske etter et par dager

Men ved vedvarende og gjentatte plager kan et dren være løsningen.

DREN I ØRET PÅ BARN: Et ventilasjonsrør, mer kjent som dren, gir akutt hjelp mot vedvarende nedsatt hørsel, og forebygger nye betennelser.
DREN I ØRET PÅ BARN: Et ventilasjonsrør, mer kjent som dren, gir akutt hjelp mot vedvarende nedsatt hørsel, og forebygger nye betennelser. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Etter forkjølelse er akutt ørebetennelse (egentlig "mellomørebetennelse") infeksjonssykdommen som oftest rammer norske barn. I tillegg til at det åpenbart finnes en genetisk komponent for ørebetennelser, rammes små barn oftere enn store.

Forebygge ørebetennelse

Akutt ørebetennelse skyldes bakterier eller virus, og oppstår ofte i kjølvannet av en forkjølelse eller en annen type luftveissykdom. Betennelsene smitter andre via hoste og dårlig håndhygiene.

- Så det å ha god hånd- og hostehygiene er viktig for å forebygge. Da barnehagene begynte og lære barna hvor viktig det er med håndvask, og at de skal hoste i albuen og ikke i hendene eller i ansiktet på hverandre, så vi at antallet infeksjoner gikk ned.

Dette er ørebetennelse

Ørebetennelse er infeksjon i mellomørets (den delen av øret som ligger bak trommehinnen) slimhinner.

Både bakterier og virus kan gi mellomørebetennelse, og infeksjonen spres via svelget. Når smitten kommer inn i et barns øre blir det hovent, tett og smertefullt. Hørselen blir nedsatt, og barnet får feber, i tillegg til smerter.

Trommehinnen kan sprekke, og da ser du væske renne ut av øregangen. Behandling kan være alt fra smertestillende og antibiotika til innsetting av ventilasjonsrør (dren).

Kilde: helsenorge.no

Det sier fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet og spesialist i allmennmedisin, Hilde Skyvulstad. Akutte ørebetennelser hos barn gir ofte øreverk og feber, og kan føre til at barnet sover dårlig om natten.

- Men hos cirka 80 prosent av barna vil smertene i øret gå spontant over etter et par dager, beroliger Skyvulstad.

Behandling av ørebetennelse

I de aller fleste tilfeller vil en akutt ørebetennelse gå over av seg selv ganske fort. Smertene kan dempes ved å gi barnet for eksempel Paracetamol eller Ibuprofen 2-3 ganger om dagen.

Når bør lege oppsøkes?

- Hvis man ser at betennelsen vedvarer over 2-3 dager, og barnet fortsatt har vondt i øret, bør man oppsøke lege. Det samme bør man gjøre hvis barnet er 1-2 år gammelt, og også hvis allmenntilstanden til barnet er dårligere enn man kan forvente ved en ørebetennelse, sier Skyvulstad

På grunn av økende utfordringer med antibiotikaresistens er leger i dag mer forsiktige enn tidligere med å skrive ut antibiotika til barn. Men når bør antibiotika uansett brukes i forbindelse med ørebetennelse?

- Akutt øreverk hos barn under ett år skal behandles med antibiotika. Er barnet under to år og har akutt ørebetennelse på begge sider, samt smerter, kan også antibiotika overveies. Også såkalte ørebarn, som har gjentatte ørebetennelser over tid, skal ha antibiotika, opplyser Skyvulstad.

Ørebarn er en betegnelse som ofte brukes om barn med tre eller flere akutte ørebetennelser i løpet av et halvår, eller minst fire i løpet av ett år.

Dren i øret på barn

Barn kan få væske i mellomøret bak trommehinnen etter en akutt ørebetennelse. Væsken er ofte seig og tykk, og fungerer som en lyddemper som gir nedsatt hørsel. Et ventilasjonsrør, mer kjent som dren, gir akutt hjelp mot vedvarende nedsatt hørsel, og forebygger nye betennelser.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

- Men før et dren eventuelt settes inn bør barnet observeres i noen måneder. Drenet plasseres så i trommehinnen, og der bør det være i minst åtte måneder for å redusere risikoen for tilbakefall.

Ventilasjonsrør

Ventilasjonsrør, også kalt dren i øret, settes av og til inn hos barn med hyppige ørebetennelser, både for å lindre plager og forebygge nye infeksjoner.

Inngrepet gjøres poliklinisk, men barnet må legges i narkose. Operasjonen er enkel og kortvarig. Et lite snitt gjøres i trommehinnen, slik at innestengt væske renner ut. Til slutt tres et lite ventilasjonsrør av plast, som de neste månedene fungerer som lufteventil, inn i åpningen etter snittet.

Røret gir barnet sin normale hørsel tilbake, og merkes ikke av barnet.

Det sier overlege og øre-nese-hals-spesialist Svjetlana Matkovic-Jozin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Hun forklarer at barnet får maskenarkose rett før operasjon, og deretter tar det bare ti minutter å få på plass et dren på begge ørene. Etter én måned gjennomgår barnet en rutinekontroll, deretter er det kontroller med fire måneders mellomrom.

- Er det noe spesielt barn med dren må passe seg for?

- Det er helt greit å bade, og det uten ørepropper. Men stuping og dukking bør unngås, og barna bør heller ikke ha såpevann i ørene.

Matkovic-Jozin forteller at drenet i de fleste tilfeller kommer ut av seg selv. Bare unntaksvis må et barn ha narkose i forbindelse med fjerning av ventilasjonsrøret.

- Men har et dren stått lenger enn to år i ett øre, og det andre øret er friskt, bør drenet fjernes.

For to prosent av barna vil det oppstå en kronisk perforering av trommehinnen etter innsetting av dren. Ikke minst derfor foretrekkes en observasjonstid opp mot ni måneder. Denne lange observasjonsperioden medfører også at det er sjelden barn under ett år får satt inn dren.