Den fjerde barnesykdom
Den fjerde barnesykdom gir feber og utslett
Sykdommen er imidlertid ufarlig og rammer nesten alle småbarn.
Ettårsdagen står for tur og de første skrittene er kanskje tatt. Men plutselig får barnet høy feber. Og den går ikke ned med det første. Det kan være den fjerde barnesykdom, en ganske harmløs prikkesykdom nesten alle må gjennomgå. Men feberen bør du uansett følge med på.
- Barnet får høy feber uten at man finner noe som helst, etterfulgt av utslett når feberen går ned. Når det gjelder den fjerde barnesykdom er det feberen i seg selv som er problemet. Noen små barn kan få feberkramper, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet.
De fleste får den fjerde barnesykdom før de fyller tre år, mange i løpet av sitt første leveår. Som ved alle typer febersykdommer rådes foreldre til å kontakte lege dersom et barn under seks måneder får høy feber.
Den fjerde barnesykdom
Et barn som har den fjerde barnesykdom er vanligvis litt slapt og pjuskete på grunn av feberen, men for de fleste gir sykdommen få plager. Noen får sår hals og rennende nese. Kjertlene i halsen kan også bli hovne. Når så utslettet dukker opp, er barnet allerede på bedringens vei. Som oftest skjer det etter tre til sju dager, når feberen er i ferd med å gi seg.
Symptomer på den fjerde barnesykdom:
- Plutselig høy feber (39-40 grader)
- Noen får sår hals og rennende nese.
- Kjertlene på halsen kan hovne opp.
- Etter tre til sju dager får barnet utslett.
- Utslettet er småprikket og svakt rødfarget.
- Utslettet starter på overkroppen og kan spre seg til resten av kroppen.
- Etter noen timer eller noen dager blekner utslettet og forsvinner.
- Rammer de fleste barn under tre år, ofte mot slutten av første leveår.
Kilde: Norsk Helseinformatikk
Utslettet er svakt rødfarget og småprikket. Tydeligst er det på overkroppen, på brystet og ryggen. Men det kan også spre seg til halsen og armene, og noen ganger til bena og ansiktet.
Ifølge Norsk Helseinformatikk kan utslettet være så svakt at det er vanskelig å oppdage. Hos noen barn blekner det og forsvinner allerede etter noen timer, hos andre kan det vare i flere dager.
Skyldes herpesvirus
Den fjerde barnesykdom skyldes et herpesvirus som smitter med dråpesmitte via spytt. De fleste voksne er immune mot dette viruset, men de kan likevel bære det med seg og smitte barna sine. Det tar mellom 5 og 15 dager fra barnet blir smittet til sykdommen bryter ut, og sykdommen kan dukke opp når som helst på året.
Det finnes verken vaksine eller medisin mot den fjerde barnesykdom. Barnet blir kvitt sykdommen helt av seg selv, med noen rolige dager hjemme med mye å drikke.
- Det er ikke nødvendig å holde barnet hjemme lenge, annet enn av hensyn til barnet selv. Noen har feber i tre dager og er snart så spreke som lopper. Da kan de gå i barnehagen, sier Karin Rønning.
Det hender leger feilvurderer en feberhet småtass og skriver ut penicillin i den tro at barnet sliter med en bakterieinfeksjon.
Ifølge Rønning risikerer noen barn derfor å få diagnosen penicillinallergi uten å være allergiske. Utslettet som skyldes penicillinallergi er ganske likt et utslett som følger barnesykdommer.
- Mange barn får diagnosen penicillinallergi fordi de har utslett. Men så var det egentlig den fjerde eller den femte barnesykdom som feilet dem, forklarer hun.
Les også: Åtte vanlige barnesykdommer
Tredagersfeber eller roseola
Den fjerde barnesykdom kalles også tredagersfeber eller roseola. De siste årene er sykdommen også omdøpt til "den sjette barnesykdom", og inngår i en gruppe sykdommer med utslett som ligner hverandre. De andre barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den femte barnesykdom. Tidligere var alle disse svært vanlige, men i dag vaksineres barn mot de fleste av dem bortsett fra den fjerde (sjette) og femte barnesykdom.
Herpesviruset som forårsaker den fjerde barnesykdom er i slekt med, men likevel forskjellig fra de typer herpes som gir munnsår eller infeksjoner i kjønnsorganene.
Denne saken ble første gang publisert 03/05 2012, og sist oppdatert 04/04 2018.