Barn med diabetes
Symptomene på diabetes hos barn
Norge har en av verdens høyeste forekomster av type 1 diabetes hos barn.
- Diabetes type 1 er en av de vanligste kroniske sykdommene hos barn. Det er omtrent 350 barn under 15 år som får diabetes Type 1 (TID) hvert år i Norge.
Det forteller Bjørnar Allgot, generalsekretær ved Diabetesforbundet.
Norge har en av verdens høyeste forekomster av type 1 diabetes hos barn. Det er kun Finland og Sverige som har en høyere forekomst. Det opplyser diabetessykepleier Siv Janne Kummernes.
Hun er MSc prosjektkoordinator ved Nasjonalt medisinsk kvalitetsregister for barne-og ungdomsdiabetes ved Ullevål Barnemedisinsk poliklinikk.
Insidensen var i 2015 i Norge på 36,5 prosent per 100,000 personår. Det betyr at det er mer vanlig at barn i Norge enn i de fleste andre land rammes av diabetes type 1.
Diabetes hos barn
- 97-98 prosent av barn og unge med diabetes i Norge har diabetes type 1.
- I 2015 hadde BDR 15 tilfeller av type 2 diabetes i sitt register. Gjennomsnittsalder på disse 16,6 år.
- Gjennomsnittsalder å få stilt diagnosen diabetes blant barn er 13 år.
- Diabetesforbundet har mange nyttige informasjonsvideoer på Youtube som foreldre kan bruke til å informere de som oppholder seg rundt barnet.
Kilder: Torild Skrivarhaug og Janne Kummernes.
Diabetes hos barn
Ifølge Kummernes er Type 1 diabetes (T1D) en av de vanligste kroniske sykdommene et barn kan få i Norge. Helt konkret betyr det at i 2015 var det 207 barn i alderen 10 år og yngre som fikk diagnosen diabetes type 1.
Den høyeste forekomsten av T1D hos barn og ungdom i Norge er hos gutter i alderen 10-14 år. I Norge er gjennomsnittsalder ved diagnose av T1D 7,6 år.
Men ingen barn er født med diabetes type 1. De fleste får det i 5-6 eller 10-12 årsalderen, ifølge Allgot.
- De få det gjelder har såkalt medfødt diabetes, neonatal diabetes, det kan for eksempel være forskjellige former av genetisk diabetes som genmutasjon kalt kir.6.2, forklarer barnelege og leder av Barnediabetesregisteret (BDR), Torild Skrivarhaug.
Noen barn kan også rammes av diabetes type 2, men det er svært få av dem, ifølge ekspertene.
- Dette har vært en utvikling over de siste 30 årene. Før var de aller fleste som fikk diabetes type 2 over 40 år. Den yngste i Norge med diabetes type 2 fikk sykdommen som 9-åring, sier Allgot videre.
Symptomer på diabetes hos barn
Mistenker du at barnet ditt har diabetes, er det flere tegn du bør være obs på. Ifølge Skrivarhaug og Allgot e dette de vanligste symptomene:
• Tørste
• Mye vannlating
• Barnet vil stå opp og drikke om natten. Et barn som har sluttet å tisse på seg om natten kan begynne igjen
• Slapp, sliten og trøtt
• Etter hvert vekttap
• Barn blir etterhvert så dårlig av det høye blodsukkeret ved uoppdaget diabetes at sykehusinnleggelse kreves
Behandling av diabetes hos barnet
Allgot forteller at alle som har diabetes type 1 trenger insulin for å leve.
- Dette kan man tilføre kroppen med en sprøyte eller en insulinpumpe. Insulin virker ikke i tablettform. Det er viktig å måle blodsukker for å finne ut hvor mye insulin man trenger, sier han.
Skrivarhaug forteller at dette er en livstruende sykdom hvis barnet eller ungdommen ikke får nok insulin.
- I 2015 brukte 72 % av barn og ungdom i Norge insulinpumpe, resten brukte insulinpenn, sier hun.
Les også: Alt du bør vite om motorisk utvikling hos barn
Dette må foreldre lære
Foreldrene lærer mye i løpet av de 7-14 dagene familien er innlagt på Barneavdelingen ved nyoppdaget diabetes. Under oppholdet får de daglig opplæring av diabeteslege og diabetessykepleier. Denne opplæringen fortsetter også etter at barnet er utskrevet fra avdelingen, opplyser Kummernes.
- Det er foreldrene som står for den første opplæringen til nærmiljøet rundt barnet, men de får råd fra barneavdelingen om hvordan det er lurt å gjøre dette, sier hun.
- Foreldrene er også tilstede i barnehagen og på skolen i starten etter diagnosen for å veilede de ansatte. Etter noen uker kommer diabetessykepleier ut til barnehage og skole for en generell opplæring, sier sykepleieren videre.
Det er også svært viktig at barnet forstår og kan måle blodsukker selv, ifølge Allgot.
- Barnet må ha med seg noe søtt i tilfelle føling, og lærere, venner, trenere må vite om diabetesen og hva man skal gjøre dersom noe oppstår, understreker Allgot.
Denne saken ble første gang publisert 29/12 2014, og sist oppdatert 04/04 2018.