Hjemmelaget iskrem

Disk opp med hjemmelaget is i barnebursdagen

Du klarer fint å lage iskrem til selskapet selv.

TA DET KULI: Iskremklovner med Nonstop og marengs - eller fruktis av mango, grønn melon, bringebær og jordbær?
TA DET KULI: Iskremklovner med Nonstop og marengs - eller fruktis av mango, grønn melon, bringebær og jordbær? Foto: stockfood
Først publisert Sist oppdatert

Her er noen oppskrifter på deilig, hjemmelaget iskrem. Jordbærsherbet... Fruktis på skje... Iskremklovner... Yoghurt-is, med eller uten sjokolade... Mmmmmm!

Sett grensene selv: Sunt som bare det, eller søtt så det holder? Med bær eller fløte?

Iskremklovner

Du trenger (til 4 porsjoner):

Marengs:

4 eggehviter

1/2 ts hvitvinseddik

240 g fint sukker (fås kjøpt i velassorterte matbutikker, alternativt kan vanlig sukker brukes)

Til klovnene:

4 kuler iskrem

4 iskremkjeks

Nonstop eller Smarties

Rød melisglasur

Hvit melisglasur

Grønn melisglasur

SÅ GØY - og så godt!
SÅ GØY - og så godt! Foto: Stockfood / CV press

SLIK GJØR DU:

Marengs: Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk eggehvitene til skummet er stivt. Tilsett eddik og fortsett å piske. Tilsett litt sukker av gangen, til alt er oppløst og marengs-massen er stiv og blank. Bruk kakesprøyte eller skje og lag små reder med diameter ca. 8 cm på en bakeplate med bakepapir. Skru ned varmen til 100 grader og stek marengsen i ca. 1 time.

Les også: 20 ulike muffins med samme oppskrift

Pynt: Plassér en kule med iskrem i hvert marengsrede og lag ansikter og pynt med Nonstop og melisglasur.

Fruktis på skje (uten fløte)

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Du trenger:

200 g sukker

200 g jordbær

2 ss sitronsaft

200 g mango

OPPSLUKT AV FRUKT: mango, bringebær, jordbær, grønn melon.
OPPSLUKT AV FRUKT: mango, bringebær, jordbær, grønn melon. Foto: Stockfood / CV press

200 g bringebær

200 g grønn melon

1 ts mynte, finhakket

1 eggehvite, stivpisket

SLIK GJØR DU:

Kok opp sukker i en kjele med 2,5 dl vann. La det koke i ca. 5 minutter. Avkjøl.

Lag puré av jordbær og 1 ss sitronsaft med stavmikser.

Lag puré av mango og 1 ss sitronsaft.

Lag puré av bringebærene, og mos gjennom en sikt for å fjerne frøene.

Lag puré av melonen, og bland inn mynten.

Rør inn en fjerdedel av sukkersirupen i hver fruktpuré, og bland inn en fjerdedel av den stive eggehviten.

Hell fruktmosene i små beger eller isformer. Etter ca. en time kan du plassere en teskje eller ispinne av tre i hver is.

Frys videre i ca. 3 timer.

Jordbærsherbet (is uten egg)

Ingredienser (til 4 porsjoner):

SHERBET (også kalt sorbett) er en vannis/fruktis som inneholder litt meieriprodukter.
SHERBET (også kalt sorbett) er en vannis/fruktis som inneholder litt meieriprodukter. Foto: melk.no

2 gelatinplater

1 ½ dl vann

150 g sukker

2 ss lys sirup

300 g jordbær

3 dl yoghurt med jordbær

SLIK GJØR DU:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Kok opp vann og sukker og tilsett sirup. Vri opp de bløtlagte gelatinplatene og ha dem i den varme sukkerlaken under omrøring. Hell laken i en hurtigmikser eller food processor og tilsett jordbær. Kjør til det er blitt en jevn og glatt masse og tilsett til slutt yoghurt. Hell massen i en bolle og dekk overflaten med plast.

Les også: Seks kaker som tar under to minutter å lage

Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger før sherbeten fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

Tips: Dersom du har en iskremmaskin, er det bare å helle den avkjølte eggekremen i ismaskinen, følg bruksanvisningen til maskinen og kjør isen til den har fått konsistens som tykk softis. Ha den over i en form og frys den.

Kilde: Melk.no

Yoghurtis med jordbær

Ingredienser (til 8 porsjoner):

1 kurv jordbær

YOGHURT OG IS - fullstendig på bærtur.
YOGHURT OG IS - fullstendig på bærtur. Foto: Anders Martinsen

4 dl vaniljeis

4 dl jordbæryoghurt

2 eggehviter

1 lime, saft og skall

2 ss melis

SLIK GJØR DU:

Bland halvparten av jordbærene, vaniljeis og yoghurt i en blender. Pisk opp eggehvitene i en ren bolle slik at de nesten er helt stive, og bland dem med jordbærblandingen. Ha iskremblandingen i en sprøytepose og fordel den i porsjonsskåler eller i en bolle og frys (helst natten over).

Del opp de resterende jordbærene i små terninger og ha dem i en bolle sammen med melis, saft og skall fra limen. La bærene marinere i 15 min. La isen tine litt før servering. Pynt med jordbær.

(Tekst: Camilla Agerup/Hjemmet)

Yoghurtis med (eller uten) sjokolade

Sett favorittyoghurten din i frysen i et par-tre timer (avhengig av mengden). Rør av og til. Ta ut før den er helt frossen, og kjør i blenderen.

Og er du glad i sjokolade? Mørk sjokolade er en smakfull kilde til antioksidanter, som hjelper immunforsvaret. Smelt sjokoladen i vannbad, dypp ispinnen i sjokoladen og frys i formen igjen.

Jukse litt? Sett en ispinne i en liten barneyoghurt, frys og server.

BESTEM SELV: Med eller uten sjokolade?
BESTEM SELV: Med eller uten sjokolade? Foto: Petter Berg

Grønn hverdag (uten egg, sukker, fløte og melk)

Du trenger:

½ agurk

3 modne kiwi

1 moden pære

DOBBEL LYKKE: Denne isen er så sunn at den fint kan serveres til hverdags. Og smaken er så god at den også egner seg for fest.
DOBBEL LYKKE: Denne isen er så sunn at den fint kan serveres til hverdags. Og smaken er så god at den også egner seg for fest. Foto: Petter Berg

2 dl eplejuice

Saften av en halv lime

En håndfull sitronmelisse (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU:

Bland alle ingredienser og kjør til puré med en stavmikser. Ha i kiwi til slutt, slik at ikke de svarte frøene blir finknust. Frys ned i former.