Krangling:
Slik krangler du foran barna
I en stressende hverdag kan det koke over for noen og enhver. Hvordan kan man krangle bedre - og mindre?
Det kan være nok at oppvasken fra i morges fortsatt står fremme når man kommer sliten hjem fra jobb. Eller at partneren har glemt å sette på vaskemaskinen, slik at hverken du eller barna har rene klær til neste dag.
- Ofte er det ikke så mye som skal til. Det er urealistisk å tro at krangling foran barna aldri kommer til å skje, for det kan være vanskelig å unngå. Spørsmålet er heller hvordan man kan takle det på best mulig måte, sier psykolog og leder ved Enerhaugen familievernkontor i Oslo, Trine Eikrem.
Sett på pause
Er du i ferd med å koke over av sinne, og ikke lenger klarer å holde røsten i vanlig samtaleleie? Da er det mest fordelaktig å legge lokket på og ta konflikten senere når barna ikke er til stede.
- Det er ikke alltid like enkelt å utsette krangelen, men det er definitivt til barnas beste. Hvis foreldre kommer med krenkende utsagn og sier stygge ting om hverandre, kan dette være til skade for ungene, mener samlivsterapeut og psykolog Peder Kjøs.
I situasjoner hvor du merker at sinnet kommer farende, kan det være nyttig å stoppe opp og gjøre noe helt annet.
- Tell sakte til ti, ta deg en løpetur eller gå inn i et annet rom. På denne måten får hjernen «en pause», og man får tid til å roe seg ned, råder Eikrem.
Vær saklig
Både Eikrem og Kjøs er enige om at ordbruk og lydstyrke har mye å si. At man i en hektisk hverdag kan bli irriterte på hverandre er fullt forståelig, men det bør ikke være lov å navngi den andre.
- Krenkende utsagn skal ikke barn være vitne til. Å si stygge ting til hverandre er ikke hensiktsmessig på noen som helst måte. I en slik type krangel blir saksinnholdet borte og man sitter igjen kun med fornærmelser. Senk heller stemmen og velg ordene med omhu, sier Kjøs.
Noen mener at det går an å bruke B-språk (engelsk, tysk, fransk og spansk), andre mener stemmevolum, mimikk og kroppsspråk vil avsløre deg uansett hvilket språk du velger.
- Dette er jeg veldig imot. Selv om man krangler på et annet språk, vil barna forstå at noe er på ferde. Konsekvensen kan bli at de minste føler seg uttrygge, påpeker Eikrem.
Forklar deg
Å ta krangelen etter at barna har lagt seg, kan også være uheldig.
- Det vil alltid være en risiko for at de våkner og hører at mamma og pappa er sinte på hverandre. Det kan skape redsel, og barna kan tro at det er deres skyld at foreldrene er opprørt, sier Kjøs.
- Unger får alltid med seg mer enn det foreldrene tror. Vær derfor forsiktige med å krangle etter at barna er i seng, legger Eikrem til.
Hvis uhellet først er ute og man har mistet kontrollen foran barna, er det viktig å snakke med dem om det.
- Forklar ungene hva som nettopp skjedde. Fortell dem at mamma og pappa fortsatt er glade i hverandre, og forsøk å normaliser det så mye som mulig, sier Kjøs.
- Det kan også være lurt å koble det til barnas egne erfaringer og bruke eksempler de kan kjenne seg igjen i. De fleste unger har opplevd å være uenig med en venn eller venninne. Selv om vi til tider har uoverenstemmelser,
er vi fortsatt glade i hverandre, utdyper han.
Vær tydelig
I en travel hverdag er det mange gjøremål. For å minske irritasjoner og antall konflikter, er det essensielt at man kommuniserer klart og tydelig.
- Ikke forvent at partneren skal ta oppvasken hvis du ikke har bedt han eller henne om å gjøre det. Vær konkret og si rett ut hva du ønsker og forventer, råder Eikrem.
Dersom en konflikt allerede er oppstått, er det viktig å holde det på diskusjonsnivå.
- Det er ikke nødvendigvis noe i veien med å vise barna at man er uenige, men ikke la det tippe over til krangel. Grensen går hvis man sier stygge ting til hverandre. Det har ikke ungene noe godt av å være vitner til, avslutter Kjøs.
Foreldre bør unngå:
- Å bruke negative karakteristikker om hverandre.
- Si ting som gjør barna utrygge på relasjonen, som for eksempel at den andre er idiot eller at man ikke vil være i forholdet lenger.
- Gjøre hverandre vondt og bruke fysisk vold.
- Knuse ting eller gjenstander.
- Diskutere på en slik måte at barna får skyldfølelse og føler seg i veien.
For å bli en «god krangler» bør du:
- Si i fra når problemet er lite.
- Være tydelig og forklare dine følelser.
- Unngå utskjelling og negative karakteristikker av partneren.
- Lytte til hva den andre parten sier og gi saklig tilbakemelding om det du har hørt.
- Komme med løsningsforslag og være åpen for din partners forslag.
Les også:
Slik styrker du barnets selvfølelse
Det har blitt status å føde små barn
Hvorfor gråter babyen? Og andre ting småbarnsforeldre må vite
Denne saken ble første gang publisert 02/09 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.