Ferie med svigerfamilien
Slik overlever du påsken på familiehytta
Det er bedre med tre koselige dager enn en hel uke hvor dere går hverandre på nervene.
Påskeferie og familietid på hytta. Endelig.
Du gleder dere til fri og rolige morgener, og til å lese boka som har ligget urørt de siste ukene.
Men våre egne forventninger til tiden på hytta kan fort skape uro blant resten av gjengen.
Svigerfar kan for eksempel tenke at du er skikkelig uhøflig dersom du setter deg ned med en bok for deg selv, i stedet for å bli med på ukas femte skitur.
- Bare det at det ofte er trangt og primitive forhold på hytta kan føre til dårlig stemning etter noen dager sammen, spesielt hvis dere er mange der, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til Foreldre.no.
Snakk sammen på forhånd
Hun anbefaler å legge en strategi for ferien før man drar.
- Ta opp arbeidsfordeling med de andre i familien. Prat med partneren din om hva han eller hun trenger, og si hva du trenger.
Å prioritere partid i påskeferien kan være et lurt valg, selv om andre familiemedlemmer kan oppleve dette som uhøflig.
- Si fra til de andre at dere ønsker å være litt alene, det er deres behov i denne påskeferien, det må familien forstå, råder psykologen.
Forskjellige forventninger
I en storfamilie med besteforeldre, søsken og barn samlet, så har forskjellige behov og forskjellige kommunikasjonsmønstre.
Ikke minst så er alle vant til sine egne rutiner.
Slik unngår dere irritasjonsfellene
- For mange på hytta. Ikke press hele storfamilien sammen i en liten hytte. Avtal heller at dere er der annet hvert år.
- Han vil det, hun vil noe annet. Være sammen hele tiden? Avtal hvordan ting skal være og hvilke forventninger dere har før ferien begynner.
- La et familiemedlem drive hotell døgnet rundt. Fordel oppgavene mellom dere. På et trangt kjøkken kan det bli mer søl enn moro, men det betyr ikke at én person skal ordne alle dagens måltider og kaffe.
- "Hun vil jo ikke være med barnebarnet sitt" - ikke anta at svigermor ikke ønsker tid med barna dine selv om hun følger sine rutiner. Fortell henne hva du kunne ønske deg.
- Irritasjoner og små bagateller. Respekter at folk gjør ting på sin måte, og du gjør ting på din. Si fra på en skikkelig måte.
- Langturer eller bare kosetur. Ikke meld deg ut av felleskapet ved å ta ut på langtur alene. Ta turene i rolig tempo sammen.
Kilde: Bjørk Matheasdatter og Eva Tryti
- Når du er sammen med kjærestens familie, opplever du nok ferierutinene som annerledes enn hva du er vant til sammen med dine foreldre, sier parterapeut og relasjonspedagog Bjørk Matheasdatter til Foreldre.no
10 tips alle svigermødre bør vite om
Hva dere skal bruke fridagene til, når dere skal spise frokost, hvilken mat som skal handles inn og hvilket aktivitetsnivå som skal holdes i ferien, er eksempler på situasjoner hvor dere må kommunisere i forkant for å unngå potensielle fallgruver.
Snakk sammen før ferien
Løsningen er å avklare forventninger.
- Tenk over hva som er viktig for dere når dere har fri - kanskje det er å ha et par dager hvor dere kan sove og ønsker at besteforeldrene skal stå opp med barna, eller at dere gjerne vil ta en tur alene en kveld for å ta igjen litt kjærestetid? Si det til dem, og spør hva de ønsker for ferien sammen med dere, anbefaler Matheasdatter.
Hun mener at det lett kan oppstå misforståelser og dårlig stemning hvis man antar ting istedet for å prate sammen.
- For eksempel kan jeg høre om at foreldre er irritert fordi svigermor har stått på kjøkkenet og laget mat hele dagen, i stedet for å ta igjen tid med barnebarna, mens svigermor fra sin side har ønsket å la foreldrene slappe av og få servert middag. Dette er et klassisk eksempel på en misforståelse som kan unngås dersom man er flink til å si hva man ønsker og trenger og til å lytte til hverandre, forklarer parterapeuten.
Ha kranglepause
Du skal heller ikke se bort fra at løsningen innimellom kan bli å svelge et par kameler i løpet av påskeuken.
Når man bor tett oppå hverandre, kan små bagateller fort bli til store problemer.
Prøv å unngå å krangle med partneren. Ta diskusjonene hjemme, ikke snik dere inn på et rom og krangle på hytta, fraråder parterapeut Eva Tryti.
- Bestem dere på forhånd at på hytta har dere kranglepause, råder hun.
Ikke irriter deg over bagateller
Bjørk Matheasdatter mener at alle voksne bør prøve å jobbe litt med seg selv og ikke irritere seg for masse over små ting.
Hva om svigerfar koker eggene på en annen måte, eller om bestemor lar barna få litt godteri? - Ikke heng deg opp i bagatellene, råder hun.
- Er du vant til at tiden på hytta kan være anstrengene, velg heller å være dere i fire dager hvor dere får en kjekk tid enn å presse deg til å være der hele uka hvor du vet at de kommer til å gå deg på nervene de to siste dagene, anbefaler parterapeuten.
Si fra på en skikkelig måte
- Mange har klare «hytteregler» som kommer ekstra godt til syne i en høytid som påsken. Det kan være lurt å jenke litt på disse reglene. Tenke at vi kan få det bra, selv om vi ikke gjør alt på samme måte som vi alltid har gjort, sier Matheasdatter.
At de nye menneske som kommer inn i famillien også må få sette sitt preg. Å forvente at nye familiemedlemmer skal synes det er gøy å bade i snøen klokka syv om morgenen fordi "reglene" er slik, er å forvente for mye av andre. Det er helt greit å ikke ha lyst til å stille opp på slike tradisjoner.
Men si ifra på en høflig måte, uten å gjøre narr av kulturen i svigerfamilien din.
Samtidig kan det også være av det gode å strekke seg litt for felles hygges skyld.
Om det er tradisjon med brettspill på kveldene, og du ikke føler at det er helt din greie, kan du jo bli med noen kvelder, om ikke nødvendigvis alle.
Vil du ikke være med å spille, så si på en skikkelig måte at du ønsker å gjøre noe annet. Ikke protester med å sukke og trampe høyt rundt.
Denne saken ble første gang publisert 15/04 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.