Uteleker til barn

Elleve morsomme uteaktiviteter for barn

Tips til aktiviteter for barn ute, enten i barnehagen eller hjemme.

UTEAKTIVITETER FOR BARN: Det finnes mange morsomme aktiviteter for barn ute i naturen. Barneaktivitet ute kan for eksempel være hinderløype ute i skogen.
UTEAKTIVITETER FOR BARN: Det finnes mange morsomme aktiviteter for barn ute i naturen. Barneaktivitet ute kan for eksempel være hinderløype ute i skogen. Foto: FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Det er ikke alle feriedager som går av seg selv. Ofte trenger både barn og foreldre litt inspirasjon når de skal finne på noe annet enn å ta turen til nærmeste lekeplass. Hva med å ta med barna på en ulike aktiviteter og leker i skogen og lage ting i naturen, for eksempel?

Disse morsomme utelekene for barn kan gjennomføres i barnehagen så vel som i hjemmet, på vinteren så vel som på sommeren. Og dersom været ikke spiller på lag, finnes det alltids en haug morsomme inneaktiviteter for barn også.

Nettstedet parents.com har laget en liste med åtte morsomme barneleker ute.

1. Teselskap

La barna invitere kosedyr, dukker, kjæledyr og eventuelle nabobarn til piknik eller teselskap i hagen eller bakgården. Sett fram bord, stoler, barnevennlig servise, duk og servietter. Barna kan pynte selv og servere enkle retter som saft, boller, muffins, kjeks og frukt.

2. Hinderløype til kjæledyret

Har dere eller naboen rotte, kanin, hund eller andre kjæledyr som barna er fortrolige med? Barna kan lage hinderløype av planker, pinner, tau og rør - og kanskje lære kjæledyret noen nye triks. På forhånd må de selvsagt lage premierosetter av muffinsformer eller glanspapir og seierspall av vaskebaljer som er snudd opp-ned. Husk at det er de voksnes ansvar at både dyra og barna er like hele og like glade når leken er ferdig. Det går selvsagt an å lage hinderløype til mennesker også.

Les også: Slik lager dere spå av papir

3. Eventyrhus

Foreslå for barna at de lager et eventyrhus eller fantasihus av det de finner ute i naturen, altså et morsomt alternativ til den tradisjonelle bondegården. Passende materialer er for eksempel, pinner, mose, blomster, blader, steiner og kongler. Det går jo an å supplere med litt lim, teip, papp, ståltråd og hyssing.

4. Tegn paradis

En eske kritt, gjerne i flere farger, kan føre med seg mye billig moro. Hjelp barna med å tegne paradis på asfalten. Hva med å bytte ut dem tradisjonelle paradisformen med paradis formet som biler, fisker, sommerfugler eller annet morsomt design? Barna kan lage nye regler og teste dem ut på resten av familien. Kritt kan også brukes til mye annet. Bare fantasien setter grenser. For eksempel kan barna bruke tid på å lage sine helt egne og hjemmelagde kritt.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

5. Utendørskino

Heng opp et hvitt laken på en husvegg i skyggen. Lei en projektor og vis film utendørs. Sett fram tepper, puter eller campingstoler - og selvsagt snacks og god drikke. Vil garantert bli en hit i nabolaget, og barna får en hyggelig avslutning på sommerkvelden.

6. Lag huske av bildekk

En klassiker til glede for nye generasjoner, men sørg for at barnas sikkerhet blir ivaretatt. Følg disse tipsene:

- Bruk et gammelt dekk. Vask det grundig og bruk drill til å lage hull i bunnen av dekket, slik at regnvann kan renne ut.

- Finn et solid tre med kraftige grener. Velg en gren formet som en "L". Det bør være forholdsvis mykt underlag under der huska skal henge.

- Dekk trerøttende rundt stammen med bark eller flis. Dette beskytter både treet og barna.

- Bruk en nylontau til å montere huska. Mål hvor mye du trenger, men legg til det du trenger for å få festet huska.

- Fest huska med dobbelknute både rundt grenen og dekket. Bruk båtmannsknop.

- Fest en bit av en gummislange mellom tauet og treet, slik at tauet ikke ryker når det gnisser mot grenen huska er festet i.

- Test huska selv med din egen vekt før barna får lov til å prøve.

- Få med hele familien og naboer på noen runder med "sisten/har'n/tikken" i en eller annen variant eller leker som "boksen går" og "gi et lite vink".

Les også: Lag hender av trolldeig og gips

7. Lek sisten

Få med hele familien og naboene på noen runder med har'n/sisten/tikken eller Boksen går. Barn i alle aldre elsker å løpe rundt å bli jaktet på.

8. Olympiske naboleker

Ta initiativ til å arrangere "olympiske naboleker". Barna kan stå for planleggingen. Dere kan for eksempel konkurrere i potetløp eller sekkeløp. Et annet morsomt tips er å dele deltakerne inn inn i par og bruke et skjerf til å binde bena samme, slik at hvert par får tre ben til sammen - altså et trebensløp. Lag også natursti og del inn i lag på tvers familier.

9. Sprettball på veggen

Hvor mange: Minst to.

Dere trenger: En sprettball.

En sprettball spretter så lett og kan være vanskelig å få tak i. Det gjør den ekstra morsom å leke med!

Slik leker dere med sprettball:

Finn en vegg dere kan kaste sprettballen mot. Still dere på en rekke bak hverandre tre meter fra veggen.

Den første i rekka begynner å kaste sprettballen i veggen og skal hoppe over ballen når den kommer tilbake fra veggen.

Klarer han det, kan han stille seg bakerst i rekka igjen.

Kommer den som kaster ballen borti ballen, er han ute og går ut av rekken.

Den som er igjen til slutt, har vunnet!

Les også: Slik lager dere et hjemmelaget tipi-telt

10. Gjemsel

Hvor mange: Jo flere jo gøyere, men minst fem.

Dere trenger: En gjeng som vil ha det gøy.

Slik leker dere:

Gjemsel er når flere gjemmer seg. Én velges til å finne de som har gjemt seg. Velg et område dere vil leke på. Er området for stort blir det vanskelig å lete og det tar lang tid. Ell og den som blir ute skal finne de andre. Han begynner å telle til 50 med gjenlukkede øyner.

Alle dere andre løper og gjemmer dere. Når den som har den kommer til 50 roper han: "Den som ikke har gjemt seg nå må stå!"

Nå begynner jakten, alle skal finnes! Den første som blir funnet må ha den neste runde.

Tips: Hvis det tar for lang tid å finne alle, kan man rope: "gi et lite pip" slik at det skal bli enklere å finne dem.

Les også: 14 kule eksperimenter for barn

11. Ta den ring og la den vandre

Hvor mange: En god gjeng.

Dere trenger: En ring eller en annen liten gjenstand.

Slik leker dere:

Leken går ut på at man skal gjette hvem som har fått en ring i sin hånd. Still dere først i en ring med ansiktene inn i ringen. Velg hvem som har den. Han som har den får en ring. Nå skal denne personen gå rundt på utsiden av ringen mens dere andre lukker øynene og synger. Alle må ha hendene bak ryggen mens dere synger:

Ta den ring og la den vandre fra den ene til den andre.

Ringen er skjult, den sees ei, nettopp nå er ringen hos meg.

Jeg gikk meg ut på den grønne eng, der gjettet jeg på hvem ringen skulle få.

Ser du jeg har fått den, ser du jeg har fått den. Tralalla, lalla, lalla, lalla, lalla.

Han med ringen går rundt ringen og later han som om han putter en ring i hver hånd. Ringen må legges i hendene på en før sangen er kommet til "ser du jeg har fått den".

Når dere synger "ser du jeg har fått den" tar alle hendene foran seg og rister de i takt med sangen. Når sangen er slutt begynner han som har den å "elle" slik; Hvem har ringen som sitter på den pene ringefinger, 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12. Den siste han peker på må gjette hvem som har ringen. Hvis hun har ringen selv, er det hennes tur til å gå rundt mens de andre synger sangen en gang til. Hvis hun ikke har ringen, gjetter den hun trodde hadde den videre. Slik fortsetter det til ringen er funnet. Den som har ringen går rundt neste gang.