Barn og skilsmisse
Unngå skilsmissefellene
Hva forteller du barna når mor og far skal skilles? Her er svaret.
Skilsmisse er aldri en hyggelig affære, og med barn i bildet er det ekstra viktig å ta visse forholdsregler.
Det kan være veldig mange årsaker til at ektefolk og samboere skiller lag. Utroskap, gnisten som forsvant eller livet som ble noe annet enn man tenkte seg. Kanskje tok kjærligheten rett og slett tok slutt.
Uro og usikkerhet
Når mor og far ikke lenge kan leve sammen skaper det uro og usikkerhet i familien, og da spesielt barna. Men det finnes hjelp å få for å gjøre en lite hyggelig opplevelse litt bedre.
- Først og fremst er det viktig å tenke på at barn forstår så mye mer enn det foreldre tror. Selv helt ned i to-års alderen er det viktig å snakke med barna, sier familieterapeut Egil Halleland.
Kommuniser med barna
Han hjelper familier med å prate om det som skjer med familien, og da spesielt for barna sin del.
- Forklar barna hva som skjer. Mor og far må sette seg ned i rolige omgivelser, og fortelle på en enkel måte hva som faktisk skjer. La barna stille spørsmål, og det er ofte man må si det samme flere ganger før det blir forstått, sier Halleland.
Ekspertenes beste råd
- Forklar barna hva som skjer under rolig omgivelser.
- Ikke si til barna at mor og far ikke er glade i hverandre, fordi barn kan begynne å lure på om man kan slutte å være glad i dem også.
- Så sant ikke barnet er den som tar det opp er det liten vits i å nevne ordet skyld.
- Bruk andre uttrykksformer i krisehåndteringer med barn, som for eksempel å leke, tegne og lese.
- Barn kan gå fort lei av å snakke, og kan ha behov for å være alene å tenke eller gjøre helt andre ting. Respekter det.
- Ensomhet og isolasjon kan være følgene av ikke å bli lyttet til og involvert i foreldrenes skilsmisse.
Mister ikke mor eller far
I følge familieterapeuten bør man legge vekt på at de ikke mister verken mor eller far, bare at far skal bo i dette huset og mamma skal bo i et annet sted, slik at det ikke skaper uro og redsel for barnet. Og det er visse ting man bør unngå å nevne. Ikke si til barna at mor og far ikke er glade i hverandre, fordi barn kan begynne å lure på om man kan slutte å være glad i dem også.
Ikke snakk om skyld
Flere eksperter anbefaler å fokusere på at det ikke er barnas skyld, mens Halleland sier det er best å ikke nevne ordet skyld i det hele tatt.
- Så sant ikke barnet er den som tar det opp er det liten vits i å nevne ordet skyld. Fokuser heller på at dette er noe som mamma og pappa har bestemt, og utfordringen her er å bruke ord som er forståelig. Blant annet kan familiekontorene stille med god hjelp for hele familien, sier Halleland.
Bok som hjelpemiddel
Fakta om skilsmisser
- I 2010 skilte 10 224 par seg, mens 11 748 tok ut separasjon.
- Skilsmisseraten for menn var høyest i aldersgruppen 40-44 år.
- Skilsmisseraten for kvinner var høyest i aldersgruppene 35-39 år og 40-44 år.
Kilde: SSB
Også andre hjelpemidler kan være til god nytte, og familieterapeuten peker spesielt på en bok han mener er helt perfekt i en så vanskelig situasjon.
Even og skilsmissen er skrevet av psykolog Kirsti Håland og handler om elefantungen Even som opplever at foreldrene ikke lenger kan leve sammen som en familie. Historien viser at etter den store tragedien kommer det nye gode hverdager- slik det gjør for de fleste barn etter en skilsmisse.
Forfatteren selv sier hun skrev boken slik at barn kan kjenne seg igjen gjennom elefanten Even.
Foreldrenes ansvar
- Jeg ville skrive en bok som fikk barn til å føle seg litt mindre ensomme, og gi dem muligheten til å utrykke det de føler ved å bruke elefanten Even, sier Håland som også påpeker at boken gjør det lettere for foreldrene.
Håland har jobbet med barn i over tretti år, og har alltid gått inn for å bruke andre uttrykksformer i krisehåndteringer med barn, som for eksempel å leke, tegne og lese. Men til syvende og siste handler det om foreldrenes måte å takle situasjonen på.
Trygghet er det viktigste
- Alle barn leter etter trygghet i livet, og en skilsmisse kan virkelig forstyrre den følelsen. Det er begge foreldres oppgave og en de er nødt til å samarbeide om, sier Håland.
Etter mange års arbeid har hun kommet opp med et eget ord som godt beskriver barnas forhold til de rundt seg.
- Ja, det har jeg kalt tilknytningsforsikring. Barn betaler en slags premie for å beholde de menneskene i livet de har samlet rundt seg og er knyttet til. Det er barn som er avhengig av voksne, ikke omvendt og det må du som voksen ta hensyn til, sier hun.
Ikke bruk barna som ammunisjon
Uansett grunnlag for skilsmissen er det essensielt å holde barna unna de vonde følelsene mellom de voksne. Ikke bruk barna som ammunisjon mellom hverandre, det går kun utover barna som er like glad i både far og mor.
Barn kan gå fort lei av å snakke, og kan ha behov for å være alene å tenke eller gjøre helt andre ting. Dette er barns måte å håndtere ting på, og de har krav på respekt. Så ligg unna når de signaliserer at de vil være i fred.
Personlighetsforandring
Og konsekvensene er store dersom du ignorerer visse varseltegn.
- Ensomhet og isolasjon kan være følgene av ikke å bli lyttet til og involvert. Du kan se et skifte i holdning, noen barn blir frekkere i munnen, mens andre lukker seg mer inne, forklarer Håland og legger til:
- I tillegg bør du også ta hensyn til sosiale krets utenfor familien. Mange barn tar det minst like hardt å bli røsket vekk fra det kjente på skolen, eller nabovenninnen som alltid har vært der, avslutter Håland.
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget
Les også
12 tips når foreldre skiller seg
Ikke prøv å være superforeldre
Denne saken ble første gang publisert 13/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.