Økologiske babyklær og utstyr

Slik gir du babyen en grønn start på livet

Tipsene på hvordan du skaffer økologiske babyklær og utstyr.

GRØNN START PÅ LIVET: Det finnes flere måter å gi babyen din en start på livet hvor dere både sparer penger og miljøet.
GRØNN START PÅ LIVET: Det finnes flere måter å gi babyen din en start på livet hvor dere både sparer penger og miljøet. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Nina Bugge, informasjonsleder i Grønn Hverdag og forfatter av boka «Økobaby» (skrevet sammen med Brita Haneberg), mener det er spesielt fem ting småbarnsforeldre bør tenke på om de ønsker å gi barnet en grønn start på livet.

- Det første og enkleste du kan gjøre er å gi barnet morsmelk, og etter hvert økologisk mat.

- For det andre: kjøp minst mulig pleieprodukter. For det tredje: Kjøp færre ting til babyen, og sjekk om ikke du får tak i det du trenger brukt. For det fjerde: Kjøp miljømerkede tekstiler og la klær gå i arv, og for det femte: Bruk tøybleier eller svanemerkede engangsbleier.

Enkelt sagt handler det om å forbruke mindre og gjenbruke, resirkulere og reparere mer.

Grønt stell og utstyr

Du trenger ikke bade babyen hver dag.

Mange produkter til barn inneholder helse- og miljøbelastende stoffer. En klut og rent, lunkent vann holder til spedbarnet.

Når babyen blir større og begynner å krabbe kan du bade det oftere, men før det har ikke babyen behov for verken såpe, boblebad, sjampo, lotion eller oljer, ifølge Susannah Marriotts bok «Grønn babyguide».

Mange vaskeprodukter kan tørke ut babyens hud. Rent varmt vann er vanligvis nok, og organisk olivenolje løsner det meste som har satt seg fast.

Du kan bruke litt økologisk babysåpe. Noen liker å bruke natursvamper som er skånsomme mot huden, de er nedbrytbare og kan komposteres.

Et grønt tips er å bade sammen med babyen. Det gir barnet en trygg opplevelse, og sparer samtidig vann. En våt vaskeklut med litt hudvennlig såpe gjør samme nytten som våtservietter, og er bedre for barnet og miljøet.

Bruk tøybleier fremfor engangsbleier

Muligens noen flere til nyfødte og dersom du ikke bruker tørketrommel.

For å bytte vanlige bleier med tøybleier er faktisk et av de viktigste grønne grepene du kan gjøre.

Bleiefakta

- Et barn bruker i snitt 3796 bleier fram til 2,5 års alder.

- Bleiene veier til sammen 147 kilo i tørr tilstand. Inkludert avføring veier de 874 kilo.

I utgangspunktet gir tøybleier og papirbleier omtrent like stor miljøbelastning. Men tøybleiene kommer klart best ut fra sammenligningen hvis du:

- Vasker med full maskin på 60 grader

- Bruker tørkesnor i stedet for tørketrommel, spesielt utenom fyringssesongen

- Bruker tøybleiene på flere barn

- Gjennomfører du alle disse tiltakene, blir klimagassutslippene fra bruk av tøybleier omtrent 40 prosent lavere utslippene ved bruk av papirbleier.

Kilde: Grønn Hverdag og An updated lifecycle assessment study for disposable and reusable nappies. WRAP/DEFRA, October 2008.

Det mest miljøvennlige er å kjøpe brukte tøybleier, og å la tøybleiene gå i arv.

Hvis du kjøper nye: Tøybleier av ikke-økologisk bomull er det minst miljøvennlige alternativet, selv om også dette er mer miljøvennlig enn engangsbleier.

Bleier av bambus, hamp og økologisk bomull er bedre miljøvalg. Tøybleier får du kjøpt i noen babybutikker, men utvalget er klart best på nett.

Ulike typer tøybleier

- Begynn gjerne med brettebleier: De er billige i innkjøp og passer godt når barnet er lite. Når barnet blir større er det gjerne mer praktisk med formsydde bleier. En ulempe med disse er at de tørker langsommere.

- Formsydde bleier: Bleier laget av bomull, bambus eller hamp som er sydd i form som en engangsbleie. Festes med borrelås eller knapper. Du trenger en bleiebukse av ull eller polyster utenpå. Absorberer godt, men tar litt.

- Lommebleier: Bleier som er sydd i form, men yttersiden består av fukt-tett polyester, og det er en lomme bak hvor du legger inn innlegg av absorberende materiale. Festes med borrelås eller knapper. Tørker raskt og er enkle å ta på.

- Alt-i-ett-bleier: Bleier som er sydd i form, med ytterside av fukttett polyester og et innlegg som er fastsydd i bleien. Festes med borrelås eller knapper. Enkle å bruke, men lengre tørketid.

Kilde: «Grønn babyguide» av Susannah Marriott

Engangsbleier med teblader

Bruker du engangsbleier bør du velge svanemerkede varianter. Dette får du blant annet i alle COOP-butikkene, REMA og hos SmartClub.

Se oversikt på svanemerket.no. Svanen stiller strenge miljø- og kvalitetskrav til bleier.

Et annet godt miljøvalg er komposterbare engangsbleier fylt med cellolose og teblader. De heter Moltex Öko og du får kjøpt dem i Helios-butikker og i noen helsekostbutikker.

Se eventuelt etter bleier som ikke er tilsatt lotion eller parfyme.

Brukt utstyr

Susannah Marriott foreslår at den første soveplassen kan være en mosekurv, som du plasserer ved siden av sengen din. Disse flettede kurvene er laget av biologisk nedbrytbare, fornybare materialer som palme og pil.

Når du kjøper brukt barneseng, så ikke kjøp senger med sprekker, brukne sprinkler, utskårne dekorasjoner eller lignende. Se etter at det ikke er maling som skaller av, og hold deg unna malte sprinkelsenger fra før 1980, er hennes råd.

Du kan også låne, bytte eller arve utstyr med familie, venner og naboer.

Gjennom oppslag på helsestasjonen, annonse på nett, i lokalavisa, loppemarkedet eller bruktbutikk kan du også få tak i godt utstyr.

Andre tips til hvordan skaffe brukt:

- Reparer klær og utstyr istedenfor å kjøpe nytt.

- Kjøper du nytt, se etter kvalitetsutstyr som holder en stund. Det kan lønne seg på sikt.

- Utstyr som barnevogn, traller o.l. må kunne repareres. Spør etter reservedelsgaranti.

- Ikke kast barneutstyr som er i fin stand, men la det gå i arv, selg det eller gi det bort.

Når det gjelder sengetøy er det en mengde grønne alternativer, fra økologisk bomull til silke. Økologiske bomullslakener og helsetepper anbefales til babyer under ett år.

Sunt inneklima

- Sørg for et godt inneklima i boligen, med sunne materialer på barnerommet. Rommet bør ikke være nymalt.

- Skumgummimadrasser kan avgi allergifremkallende gasser når madrassen er ny, og bør derfor luftes et par uker før bruk. Unngå at barnet får hudkontakt med skumplasten. Norskproduserte ullmadrasser finnes på markedet og er et godt valg med tanke på miljø og helse.

- Vask alltid nytt sengetøy og nye klær før bruk. Nytt tøy inneholder ofte allergiframkallende kjemikalier som formaldehyd. De forsvinner når du vasker godt. Brukte klær er allerede vasket rene for formaldehyd og kjemikalierester fra produksjon.

Kilde: Grønn Hverdag

Grønn babymat

Vil du unngå rester av plantevernmidler, kan du spise økologisk.

Du kan dyrke både poteter og bær selv om du ikke har stor hage. Det meste av grønnsaker kan dyrkes i potter og blomsterkasser, tipser Susannah Marriott. Grønnsakene kan du bruke til å lage grønnsakpureer sammen med frukt så snart babyen kan innta fast føde.

Å lage maten selv er den grønneste vanen du kan ha. Da unngår du unødvendig emballasje, og du har selv kontroll på hvilke ingredienser maten består av.

Kjøp lokalt

Et annet alternativ er å spise sesongens produkter fra nærmiljøet.

«Spiser du ferske matvarer som er produsert lokalt, reduserer du antall «matmil», det vil si den avstanden maten din reiser fra alle de stedene der den ble dyrket eller alet opp, bearbeidet og emballert, til den når tallerkenen din. Det reduserer klimautslipp fra transport av matvarer», skriver den britiske forfatteren Susannah Marriott i boka «Grønn babyguide».

Økologiske matvarer

- Meieriprodukter - Fettløselige toksiner hoper seg opp i fettrike matvarer, så prioriter økologisk melk, smør, ost og yoghurt.

- Kjøtt - Økologisk kjøtt er fritt for rutinemessig bruk av antibiotika og vekstfremmende hormoner.

- Frukt - Økologisk frukt blir ikke vokset eller sprøytet med soppdrepende midler etter innhøsting.

- Poteter - En vanlig potetåker sprøytes flere ganger mot tørråte.

- Fet fisk - Villaks og økologisk oppdrettslaks kan være sunne alternativ.

- Brød - Økologisk brød er fritt for blekemidler og syntetiske stoffer til forbedring av mel og deig.

Tips: Ta med deg en handlebag, og poser til å ha frukt og grønt i, i stedet for å kaste dem hver gang du har vært i butikken.

Kilde: "Grønn babyguide" av Susannah Marriott.

Besøk for eksempel Bondens Marked, et torg hvor du som kunde kan kjøpe mat direkte fra produsenten. Babyen i vogna vil sannsynligvis elske det livlige markedet.

Dere kan også ta en tur til en gård hvor dere kan plukke frukt og grønnsaker selv, eller til en gårdsbutikk.

Økologisk barnemat

De fleste forbinder økologiske produkter med det å ha en grønn hverdag.

Økologisk landbruk skal være uten kunstgjødsel og plantevernmidler.

Alle økologiske husdyr skal leve under forhold som stemmer mest mulig med deres naturlige adferd og behov, og de skal ales opp uten rutinemessig bruk av medisiner, antibiotika eller veksthormoner, unntatt vaksinering og parasittbehandling. Dyrene får også økologisk fôr.

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky mener det er mange fordeler med å velge økologisk.

- Man vet at det er fritt for sprøytemidler, er miljøvennlig og mange mener også at det smaker bedre. Men fortsatt er usikkert om næringsinnholdet er bedre på generelt grunnlag, har Arsky uttalt i forbindelse med at hun testet økologisk barnemat for Klikk.no.

Grønne klær

Små babyer trenger ikke så mange plagg på en gang.

Økologiske alternativer til vanlige barneklær inkluderer håndstrikkede plagg, brukte klær og miljømerkede klær.

Siden babyer vokser ut av klærne på tre måneder eller mindre, sier det seg selv at en baby potensielt kan forbruke et svimlende antall klesplagg.

Men det finnes en mengde bruktbutikker med babyklær, nettauksjoner og byttemarkeder hvor du kan finne billige og fine babyklær.

Se etter økologisk bomull eller hamp. Kjøp merkeklær en gang imellom, merkeklær er gjerne kvalitetsklær som egner seg bedre til å gå i arv enn klær fra lavpriskjeder.

Når du kjøper noe nytt bør du kontrollere firmaets retningslinjer for etisk handel.

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2009, og sist oppdatert 16/11 2017.

Les også