Hvordan bruke tøybleier
Slik blir tøybleier like lett som engangsbleier
Kast fordommene i bleiebøtta!
Hvert barn i Norge bruker 5000 bleier i løpet av sitt liv, sier forbrukerstatistikken. Ikke rart miljøaktivitsten i oss får dårlig samvittighet.
Og mens gjenbruksbølgen av hjemmelagde klær og arvet tøy skyller over oss, er det fortsatt stor motvilje til ta tøybleier i bruk.
Silje Nilsen Lauksund er tøybleieentusiast, og eier av nettbutikken eddabedda.com. Hun mener skrekkhistorier fra foreldre kan være noe av grunnen til at folk ikke tør å begi seg ut på tøybleiene.
I tillegg må dere være nøye med vaskingen dersom tøybleier faktisk skal være mer miljøvennlig enn engangsbleier.
- Mange har foreldre som har brukt tøybleier på sine barn, og som synes det var tungvint. Derfor får de også høre om hvor slitsomt og gammeldags det er, sier Lauksund.
- Sannheten er at tøybleiene ikke er de samme i dag som de var da foreldrene våre var unge, mener hun.
Sammen med Silje har vi satt sammen en guide for å vise hvor lett det å bli miljøvennlig faktisk kan være, hvis du bare har et system å forholde deg til.
Les også: Slik velg er du riktig babymadrass
Dette trenger du:
- Rundt 25 tøybleier, slik at du har litt ekstra å gå på.
- Rispapir til innlegg i bleiene.
- Våtposer til oppbevaring av brukte bleier.
Flere fylker kan støtte deg med enten en gratis prøvepakke på rundt 7 bleier, eller gir deg refusjon på mellom 500 og 1000 kroner ved fremvisning av kvittering.
Ta kontakt med helsestasjonen du går på for å finne ut hvilken løsning det er der du bor. Når det kommer til hvilken type tøybleie du skal begynne med, så finnes det en tøybleie som er ganske lik engangsbleiene.
- For nybegynnere er alt-i-ett-bleier helt supre. Det er de som ligner mest på engangsbleiene, og er enklest i bruk. Ofte har de borrelås som gjør dem enkle å tilpasse og ta på. Bleiene er klare til bruk, og trenger ikke ekstra tøyinnlegg, slik som enkelte andre typer, forteller Lauksund.
Les også: Slik gir du babyen en grønn start på livet
Rydd plass
Lag deg et koselig område ved stellebordet hvor du kan legge rene bleier, rispapir og henge våtposen til brukte bleier. Det kan også være lurt å ha en søppelbøtte til rispapiret med bæsj/tiss på. Utvalget av tøybleier er stort. Gjør deg et søk på nettet, og du vil finne bleier i rosa, blått, grønt, og brunt. Med dyremotiver og sopper, i striper og med prikker.
Les også: Disse lekene trenger babyen
Slik bytter du tøybleie
Når barnet har bæsjet, tar du rispapiret med bæsjen ut og kaster det i søpla. Tidligere har det vært sagt at rispapir med avfall kan kastes rett i do, men flere kommuner har nå sagt nei til dette. Putt den brukte bleien i våtposen (som er luktfri).
Vask og gjør klar barnet ditt til å få på seg ny bleie. Ta bleia og legg rispapiret i bunnen. Fest bleien med borrelåsen slik du vanligvis gjør med engangsbleiene. Ready to go!
Når våtposen med bleier er full, åpner du glidelåsen og slenger den inn i maskinen. Man trenger heller ikke å vente med å vaske bleiene til maskinen er full av bleier.
- Det er fullt mulig å vaske et par bleier på kokevask sammen med håndklær, sier Silje.