babyleker

Disse lekene trenger babyen

Slik kjøper du riktige babyleker til rett alder.

BABYLEKER: Riktige babyleker kan påvirke babyens fin- og grovmotorikk.
BABYLEKER: Riktige babyleker kan påvirke babyens fin- og grovmotorikk. Foto: FOTO: Produsenter
Først publisert Sist oppdatert

Babyer utforsker omverdenen gjennom lek og sin egen kropp, men hvilke leker kan bidra? Holder det å lage en uro eller bør du gå til innkjøp av andre leker?

- Håndmotorikk kombinert med synssans og balanse danner grunnlaget for barnets erfaringer og videre utvikling, sier fysioterapeut Irma Zajmovic ved Bekken & Barn i Oslo.

Hun minner om at du bør ta hensyn til babyens alder og sikkerhet når du skal velge leker.

- Lekene skal være C-merket, noe alle leker kjøpt i norske butikker er. Vurder kvelningsfare og se etter spisse kanter og skarpe deler. Leker må ikke nødvendigvis kjøpes. Mye kan lages selv, sier Zajmovic.

Dette er fysioterapeutens råd om leker til alle som vil kjøpe leker til babyer under 1 år:

Babyleker 0-3 måneder

Nyfødte trenger nærhet og ro. De første tre månedene har ikke babyen stort behov for leker.

Ta hensyn til at barnet ditt kan bli overstimulert. Uro med duse farger, eventuelt kontraster i svart og hvitt, stimulerer synet tilstrekkelig den første tiden.

Les også: Utstyrslisten du trenger til babyen din

Babyleker 3-6 måneder

Nå begynner barnet å bevege seg mer. Det er bevisst hendene og føttene sine, og er klar for å bli mer stimulert av farger, ulike mønstre, lyd og andre inntrykk. Leker av tre, ull og bomull inneholder få kjemiske stoffer og har lengre holdbarhet enn plast.

1. Rangler: Velg en som er lett å gripe fatt i for små hender. Molekylranglen er et godt alternativ og har vært populær i mange år. Dolioranglen er et annet eksempel.

2. Krabbespeil: En av fysioterapeutenes favoritter. Speil med hjul, som barnet selv kan flytte og strekke seg etter.

3. Myk ball: Se etter en tøyball med påsydde stoffbiter, sløyfer, forhøyninger og andre ting og tang i forskjellige materialer.

4. Bitering: Babyer kan få de første melketennene før de er et halvt år. Kan være god i bite i når de første tennene presser fram.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

5. Babygym: Engasjerer babyen over tid, men kan også virke passiviserende. Velg en som er romslig og enkel, slik at den ikke hindrer barnet i å vri og bevege på seg. Sørg også for ikke å henge for mye over babyens hode. Du bør passe på at de tingene som fenger barnet mest, ikke henger på samme side av babygymmen over tid. Det kan føre til skjevheter i nakken. Flytt derfor ofte på lekene.

6. Badeleker: Badeleker kan være fine å ha, men de bør byttes ut og vaskes med jevne mellomrom. Det har nemlig lett for å samle seg bakterier i badeender og andre gummileker som brukes i vann.

Babyleker 6-12 måneder

Nå skyter grovmotorikken fart. Finn fram til leker som stimulerer både grov- og finmotorikken til babyen.

7. Puttekasse: Se etter en som ikke er for vanskelig å bruke.

8. Enkle klosser: Kan stables og rives ned.

9. Ball: Barnet kan ha mye moro med ball, også om det er yngre enn 6 måneder.

10. Pekebøker: Se gjerne etter bøker laget av tre eller bomull.

11. Draleker: Det er populært med leker som barnet kan dra etter seg. Sørg for at det ikke er gjenstander festet til begge endene av tråden. Det øker kvelningsfaren.

12. Aktivitetsbord: Mange barn har glede av et bord med klosser og andre løse eller fastmonterte leker. Du kan kjøpe ferdiglagde aktivitetsbord eller lage det selv. Bordet stimulerer balansen ved at barnet må slippe taket for å flytte og ta tak i lekene.

Les også: Disse lekene kan gi barna hørselsskader

Dropp disse lekene

- Det beste utgangspunktet for motorisk utvikling er at barn får utfolde seg fritt med passelige utfordringer og adekvat stimulering. Noen leker på markedet kan ha motsatt virkning av det som er gunstig for babyens motoriske utvikling. Leker og utstyr som virker pasifiserende anbefales ikke. Eksempler på dette er gåvogn, gåstol og babyhuske, sier Zajmovic.

Det varierer fra baby til baby når de mestrer de ulike ferdighetene. Forsøk å tilrettelegge for denne utviklingen gjennom å møte barnet ditt der det selv befinner seg.

Les også: Slik lager du personlige babyalbum

Andre leker til baby

Følgende lekeråd er fra boka Forstå barnet ditt 0-2 av pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund:

  • Leker som har flere farger, mønstre, er sammensatt av flere figurer eller lignende er spesielt interessante for barnet.
  • Barn blir tiltrukket av nyheter, så bytt gjerne ut lekene innimellom.
  • La barnet få leke med grytelokk, sleiver, bokser og andre ufarlige kjøkkengjenstander.
  • Fra seks månedersalderen kan barnet ha stor glede av gi og ta-lek. Snakk med barnet samtidig som dere gir ting til hverandre.
  • Det har ingen hensikt å trene barnet på områder der det henger etter. Hvis barnet ikke behersker finmotorikken, kan det fort oppleve nederlag hvis du oppmuntrer til å bygge tårn av små klosser. Utnytt heller barnets eget initiativ.