overtrøtt baby

Slik håndterer du en overtrøtt baby

Babyen viser tidlige tegn til tretthet, men de kan være vanskelige å tolke.

OVERTRØTT BABY: Hva skyldes egentlig overtrøtthet hos babyer, og hvordan får man bukt med problemet? FOTO: Gettyimages.com.
OVERTRØTT BABY: Hva skyldes egentlig overtrøtthet hos babyer, og hvordan får man bukt med problemet? FOTO: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Mistenker du at babyen din er overtrøtt? Når babyen ikke klarer å roe seg og finne søvn når den har behov for det, er den i de aller fleste tilfeller nettopp overtrøtt.

Privatpraktiserende helsesøster hos lillemini.com, Maria Bakkeid, forklarer at babyer viser små tegn til tretthet lenge før de blir overtrøtte, men at disse tegnene kan være vanskelige å tolke for foreldre.

- Tydelige tegn på tretthet kan være gjesping, at babyen gnir seg i øynene, blir litt rødkantet i øynene eller mer motorisk urolig. De vage tegnene kan være at babyen mister fokus og blikkontakt, blunker langsommere, snur seg vekk fra stimuli eller at de får et ”glassaktig”, stirrende blikk, sier Bakkeid.

Symptomer på overtrøtt baby

Også søvnterapeut og grunnleggeren av sovehjelp.no, Caroline Lorentzen, mener at det kan være utfordrende for foreldre å få med seg alle nyansene av babyens tretthet. Hun nevner lange blikk, stillhet og mysing som symptomer på tidlig tretthet.

- Gode rutiner og god planlegging er nøkkelen. Man bør se helhetlig på søvnsyklusen til babyen – lære den å kjenne – og så bør man planlegge ettermiddagene sine godt. Når babyen da viser sine første tegn på tretthet, og etter hvert tydelige tegn på tretthet, rekker man å legge babyen i tide, forklarer Lorentzen.

Hun refererer til et såkalt ”søvntog”, hvor babyen kan sovne. Dersom barnet ikke får muligheten til å sove når det første søvntoget kommer, kan det bli overtrøtt og ikke klare å sovne på en stund. Barnet vil kunne sovne når neste søvntog kommer, men med stor fare for å bli overtrøtt. Når barnet blir overtrøtt, kan det bli sint, utrøstelig og urolig. Med god planlegging og en god oversikt over babyens søvnvaner, mener søvnterapeuten at man har større sjans til å rekke det første toget.

Les også: Dette bør du vite om hikking hos baby

Overtrøtthet eller overstimulering?

- En overtrøtt baby blir ofte fullstendig hysterisk. Foreldre beskriver det ofte som at de ”kjemper mot søvnen”, og det ser virkelig slik ut. Faktum er at de ikke klarer å roe seg ned på egenhånd og at de trenger masse hjelp fra oss voksne, sier Bakkeid.

Hun forklarer at det i tillegg kan være vanskelig for en overtrøtt baby å gå fra lett til dyp søvn. De har lettere for å våkne når de befinner seg i en slik overgang, og dette genererer mer overtrøtthet – som til slutt kan medføre at babyen kommer inn i en ond overtretthetssirkel.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- En baby som over tid får for lite søvn vil omtrent alltid være overtrøtt, og disse barna kan rett og slett oppfattes som syke, i og med at de oppfører seg som at de er plaget av noe, sier helsesøsteren.

Ifølge Bakkeid er overstimulering en annen tilstand som ofte kan medføre mange av de samme symptomene hos babyen som ved overtrøtthet. Overstimulering innebærer at babyen har tatt inn for mange inntrykk på én gang – for eksempel fra omgivelsene, fra for mange folk, ved mye bråk eller mye lys.

- Babyer mangler på en måte et slags filter mot for mange inntrykk. De har ikke så lett for å skjerme seg selv, og mange strever med å håndtere inntrykkene når det blir for mye. Dette kan resultere i mye uro, gråt og manglende evne til å roe seg ned for å sove, sier Bakkeid.

Les også: Alt du vil vite om velling til baby

Forebygging av overtrøtthet

Bakkeid er mer opptatt av hvor lenge babyen har vært våken i strekk, enn hvor lenge den har sovet i strekk. Spedbarn har en svært begrenset evne til å være våkne over tid, særlig de minste – de kan vise tegn til tretthet allerede etter å ha vært våkne i én time. Ideelt sett mener helsesøsteren at at man bør forsøke å hjelpe babyen til å sove med en gang den viser tidlige tegn til trøtthet, for eksempel en gjesp eller et ufokusert blikk. Også Lorentzen er enig i dette.

- Jeg er opptatt av den helhetlige søvnen i døgnet. Når sov barnet sist? Hvor lang søvn var det da? Hvor god kvalitet var det på søvnen? Dersom man lærer barnets søvnsyklus å kjenne, er man mer forberedt når barnet viser tegn til tretthet, sier Lorentzen.

Les også: Alt du lurer på om amming

Tips for å roe en overtrøtt baby

Bakkeid forklarer at det finnes ulike måter å roe en overtrøtt baby på, men at metoden varierer fra baby til baby.

- Noen roer seg av å bli båret i bæresjal mens foreldrene tar ”knebøy” eller går rundt i et kjølig, litt mørkt rom, mens for andre babyer er bæring en form for stimuli som gjør alt verre. Disse babyene roer seg kanskje best dersom de blir lagt ned for seg selv, gjerne i et litt kjølig rom, med en rolig mor eller far som snakker med beroligende stemme og holder en hånd på barnets bryst, forklarer helsesøsteren.

Hun poengterer at man aldri skal forlate en hysterisk baby, og at babyen blir enda mer stresset og bruker ytterligere tid på å roe seg dersom foreldrene er stresset.

- Vær hos babyen og vis at den ikke er alene. Pass også på å kle av babyen dersom den er overtrøtt. De gråter seg ofte varme, og dersom de i tillegg kjenner ubehaget av å være for varme, gråter de ofte enda mer, sier Bakkeid.