baby som sover hele natten

Når sover babyen hele natten?

I mange tilfeller handler det om å innrette seg slik at man som voksen får nok søvn, men at denne søvnen ikke alltid kan isoleres til natten.

BABY SOM SOVER HELE NATTEN: At babyen sover hele natten er en drømmesituasjon for foreldre, bokstavelig talt. Her får du tipsene for at babyen skal sove hele natten. FOTO: Getty Images.
BABY SOM SOVER HELE NATTEN: At babyen sover hele natten er en drømmesituasjon for foreldre, bokstavelig talt. Her får du tipsene for at babyen skal sove hele natten. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

- Søvnforstyrrelser hos babyer er i prinsippet ikke vesensforskjellige fra dem vi finner hos voksne, sier allmennlege hos A-klinikken og Universitetslektor ved UIOA, dr. Amir David Arden.

Han forteller at små babyer har et ganske ulikt søvnmønster sammenlignet med en voksen.

- Babyer under seks måneder tilbringer 50 prosent av sin søvn i såkalt "rapid-eye-movement", eller REM-søvn, sammenlignet med 20 prosent hos voksne. Fra seks månedersalder ligner søvnmønsteret de voksnes, sier Arden.

Forskjell på dag og natt

Babyens søvnbehov i et døgn

0-3 måneder: 14-17 timer - ikke under 11 eller mer enn 19 timer.

4-11 måneder: 12-15 timer - ikke under 10 eller mer enn 19 timer.

1-2 år: 11-14 timer - ikke under 9 eller mer enn 16 timer.

Kilde: Allmennlege hos A-klinikken og universitetslektor ved UiOA, dr. Amir David Arden.

- Søvnbehov er varierende, og små babyer fordeler søvn gjennom døgnet. Det viktigste er at de får den søvnen de har behov for, sier Hanne Elseth, helsesøster ved Østre Toten kommune.

En nyfødt baby på tre måneder sover normalt 12-15 timer i døgnet, noe som også er et normalt søvnbehov hos ettåringer.

- Etterhvert vil babyen styres inn mot foreldrenes søvnrytme. Trøtte foreldre er ikke så veldig spennende, og babyen vil derfor etterhvert lære forskjell på dag og natt, og "hovedsøvnen" styres mot natt. Hvor lang denne søvnen er varierer ut ifra totalt søvnbehov og hvor lange dupper barnet har på dagtid, sier Elseth.

Les også: Slik håndterer du en overtrøtt baby

Når sover babyen hele natten?

En kjent problemstilling for mange nybakte foreldre er å ikke få sovet ordentlig ut om natten. Det kan skyldes at babyen rett og slett ikke sover lenge om natten, våkner hyppig eller har stort behov for nærhet eller mat.

- Mitt første råd for å få babyen til å sove lengre og bedre om natten er å reflektere rundt hvilke forventninger du har til nattesøvnen, og om dette i det hele tatt er oppnåelig. Det har vært en sterk tendens til å ville at spedbarn skal endre seg i retning av å passe bedre inn i foreldrenes døgnrytme og ønsker, men spedbarn har få forutsetninger for å endre seg, forteller Elseth.

I mange tilfeller handler det om å innrette seg slik at man som voksen får nok søvn, men at denne søvnen ikke alltid kan isoleres til natten. Helsesøsteren råder også til å prøve å ordne slik at flest mulig i familien kan sove best mulig, og at oppvåkninger gjøres så korte som mulig.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

- Dette kan innebære å justere sovested for familien med eksempelvis samsoving eller å ha babyen veldig nærme i egen seng, bytte på belastningen eller tilrettelegge slik at mating kan foregå enklest mulig, sier hun, og legger til:

- Du kan gi mat liggende, enten ved amming eller flaske. Ha klart flasker med kokt og avkjølt vann, i tillegg til kokt, varmt vann på termos. Da kan du fylle i ferdig oppmålt morsmelkerstatning på nattbordet, sier Elseth.

Et annet tips er å gjøre natten "kjedelig" for den lille. Begrense lys og aktivitet til et minimum, samtidig som du selvsagt dekker barnets behov for trygghet.

Les også: Når kan babyen sove på magen?

De første tre årene

- Hos nyfødte babyer fordeler søvnmengden seg ganske likt mellom dag og natt. Nattesøvnen blir etterhvert dominerende, og blir til slutt en sammenhengende, uavbrutt periode. Samtidig avtar søvn om dagen i løpet av de første tre årene, forteller Arden.

Han legger til at søvnforstyrrelser hos barn er blant de hyppigste årsakene til at foreldre tar kontakt med legen for råd og hjelp.