Baby våkner tidlig

Babyer som våkner tidlig: Fraråder denne metoden

Slik får du babyen til å sove lenger om morgenen.

GOD MORGEN: Noen babyer liker tidlige morgener bedre enn foreldrene. Men er det noe å gjøre med det? Vi har spurt to eksperter.
GOD MORGEN: Noen babyer liker tidlige morgener bedre enn foreldrene. Men er det noe å gjøre med det? Vi har spurt to eksperter. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Babyer som våkner tidlig, kan være frustrerende for trøtte foreldre.

Søvnterapeut Caroline Lorentzen ved Sovehjelp.no, mener at babyer kan ha god grunn til å føle seg uthvilte dersom de har sovet i ni timer.

Noen babyer trenger 9- 12 timer søvn i døgnet fra de er tre måneder.

– Legges babyen halv åtte og sover sammenhengende i ni timer, er den sannsynligvis våken og klar for dagen halv fem om morgenen. Dette er en ekte morgenfugl, sier Lorentzen.

– Det er da lurt å lære dem å bli litt ekstra i sengen på morgenen, eller legge dem litt senere på kvelden, mener Lorentzen.

Hun poengterer at noen barn kan klare seg fint på mindre søvn enn det vi foreldre kanskje tror.

SØVN: Søvnekspert Caroline Lorentzen mener søvn avler søvn.
SØVN: Søvnekspert Caroline Lorentzen mener søvn avler søvn. Foto: Sovehjelp.no

– Arv er også med i bildet her, ikke alle trenger like mye søvn. Se på barnet ditt, virker det opplagt når det er våkent, takler barnet dette greit? Dere bør først se på døgnsøvnen og legge til rette for at barnet får nok søvn gjennom døgnet, sier Lorentzen.

Hvor mye søvn trenger spedbarn og små barn?

I Norge støtter vi oss på tabellen utarbeidet av den amerikanske søvnforeningen vedrørende anbefaling for søvnlengde i ulike aldersgrupper.

Nyfødte (0-3 måneder): 14–17 timer (Mindre enn 11 timer og mer enn 19 timer er ikke anbefalt)

Spedbarn (4-11 måneder): 12–15 timer (Mindre enn 10 timer og mer enn 18 timer er ikke anbefalt)

Småbarn (1-2 år): 11–14 timer (Mindre enn 9 timer og mer enn 16 timer er ikke anbefalt)

Les også: Sjekk hvor mye søvn man trenger i ulik alder

Baby våkner tidlig

Hun anbefaler foreldre å gå inn på barnerommet når babyen våkner.

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

– Si: «Det er ikke morgen ennå. Jeg skal være her og passe på deg, men vi skal ikke stå opp ennå.» Barnet kan jo ikke noe for at det våkner, sier søvnterapeuten.

Lorentzen møter mange foreldre som er frustrerte fordi barnet våkner for tidlig. Det å sitte eller ligge på rommet til barnet med lyset på, er ikke akkurat det man ønsker aller mest.

– Klart det er kjedelig å være våken midt på natta, men det viktigste er at barnet føler seg trygg, sier hun.

Et barn kan ikke tvinges til å sove igjen, mener søvnterapeuten.

– Vær rolig selv, prøv å slappe av og vær tålmodig. Kanskje sovner barnet til slutt, men ikke bli fortvilet hvis han eller hun ikke gjør det. Det viktige er at du får roet ned barnet. Når barnet er rolig kan det tas ut av rommet, sier søvnterapeuten.

Caroline Lorentzens råd for babyer som våkner tidlig

  1. Gå inn til barnet når det våkner og ha en behagelig stol eller en madrass ved siden av sengen.
  2. Ha litt lys på - dette bidrar til at barnet føler seg tryggere ved å kunne se deg og orientere seg i rommet.
  3. Ikke inviter til kos, lek eller prat.
  4. Gi barnet kosebamsen og/eller smokken.
  5. Si at «det fortsatt er natt og at dere ikke skal stå opp ennå».
  6. Hvis barnet ikke sovner, kan man si at morgenen er når barnet har roet seg og akseptert situasjonen.

Kilde: Caroline Lorentzen/sovehjelp.no

Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Ikke begrens dagsøvnen

Det er mange årsaker til at barn våkner tidlig på morgenen. Først må man ta tak i det. Man må se på dagsøvn, kveldsrutiner, mat, leggetidspunkt og samspill mellom barn og foreldre, understreker hun.

Lorentzen forklarer at en del foreldre ønsker å begrense dagsøvnen til babyen for å sjekke om dette kan hjelpe på nattesøvnen.

Dette er en metode hun fraråder å bruke for de minste barna.

– Søvn avler søvn, og det er viktig for barn å få den gode, dype søvnen. Hvis det er lettere for barnet å få det til på dagtid, så får man legge en god plan for leggerutinene for å hjelpe barnet til å få det til på natten også.

Lorentzen mener en leggerutine ikke bør være for lang eller komplisert.

– Først bør barnet få si natta til den forelderen som ikke skal legge og eventuelt søsken. Gå deretter inn på badet og stell barnet. Gå så rett inn på soverommet og syng gjerne en sang eller les en bok før barnet legges ned i egen seng, bedside crib eller i foreldrenes seng.

– Sett deg rett ved siden av barnet slik at det kan sovner trygt og godt på 10 cm avstand. Støtt barnet med stemme og berøring. De minste kan løftes opp og roes før de legges ned igjen. Sitt inne til barnet sover tungt så de ikke våkner når du går ut, råder søvneksperten.

Hvis du ønsker at barnet ditt skal sovne rundt 19.00 bør, barnet ikke sove lenger enn til 15.00-15.30 på siste duppen, råder Lorentzen.

– Alle barn er forskjellige så dette er bare et forslag, sier hun.

Hun mener også at det er viktig at barnet er mett når det skal legges for kvelden, men dersom barnet er småspist, er det ingen grunn til bekymring.

– Det er mange årsaker til at barn sover urolig, noen ganger kan det være at de er sultne. Noen barn sover bedre når de begynner med fast føde, andre ikke. Noen barn er småspiste og da får vi ikke gjort annet enn å tilby mat, sier Lorentzen og fortsetter:

– Ammes eller gis barnet flaske på natten, vil det ikke være farlig om barnet ikke spiser så mye til kvelden. Stress rundt måltider kan lett fører til enda mindre spising. Er barnet ditt småspist, pust med magen. Det vil gå lettere etterhvert.

Babyer som våkner klokka fem

Søvnekspert Karin Naphaug, også kjent som Sovekarin, jobber med familier som sliter med søvnproblemer, og kjenner også godt til «morgenfuglene».

– Er barnet utvhilt og «fit for fight» så kan det bety at barnet har fått nok søvn, men selv om barnet har sovet mange timer, er det ikke sikkert at det er uthvilt. Babyer og barn som er klare for dagen i femtiden om morgenen, kan ofte trenge én time til på puten hvis de er grinte og virker trøtte, påpeker Naphaug.

Foreldrene må prøve å finne ut hvor mange timer søvn babyen trenger i løpet av døgnet for å være uthvilt, og deretter legge til rette for soving på de hensiktsmessige tidene, mener Naphaug.

Hun mener vi bør tenke at alt er natta før klokken seks, og advarer foreldre mot å gjøre følgende blemme:

BABY SØVN: Karin Naphaug råder å ikke gå inn med en gang babyen gir lyd. Avvent og se om barnet roer seg selv.
BABY SØVN: Karin Naphaug råder å ikke gå inn med en gang babyen gir lyd. Avvent og se om barnet roer seg selv. Foto: Privat

– Dersom barnet opplever en positiv oppmerksomhet, som for eksempel å bli tatt opp, få mat eller se på barne-TV før det, vil de mest sannsynlig fortsette å våkne så tidlig. Husk at barnet ikke kan klokka, sier Naphaug.

Hun påpeker at dette selvfølgelig ikke gjelder for de minste babyene som nattammer. Det er først når man har sluttet med nattammingen at dette er viktig.

Les også (+): – Tror dere jeg har tid til å sitte med barnet deres på fanget hele dagen når hun er litt pjusk?

Metoder for å sove lenger

Naphaug har selv erfaring med at det kan være vanskelig å roe barnet igjen, men har en anbefaling:

– Gå inn til barnet med en gang det begynner å gråte, før det våkner ordentlig, prøv å roe barnet i senga, eventuelt gi barnet smokken eller bamsen og legg det til rette i sengen. Legg deg på en madrass ved siden av hvis det er nødvendig, og si at det fortsatt er natt, sier hun.

– Hvis barnet bare gir lyd, uten å gråte, så unngå å gå inn med en gang. Da kan du se om barnet klarer å finne roen selv.

Hvis dere synes barnet ikke er uthvilt når det våkner klokka fem, er det to ting dere som foreldre kan begynne å tenke spesielt over.

– De er gjerne overtrøtte unger som legges for seint. Det kan også være at de har sovet for seint på ettermiddagen. Det er gjerne disse to tingene som går igjen, sier Naphaug.

Les også: Hvis du gjør dette, ødelegger du babyens søvnmønster

Ikke kutt i dagsovingen

Hun råder derfor å innføre gode sovevaner fra tremåneders-alder hvis barnet er friskt.

– Blir babyen overtrøtt fra morgenen av, vil det gå ut over dagsovingen. En baby opp til 7 måneder bør for eksempel maks være våken i 1-1,5 time før det får første lur for dagen.

– Prøv å få til en lang lur midt på dagen, mellom klokken 11-14, og kortere lur på morgenen og på ettermiddagen. Ikke kutt i dagsovingen. Overtrøtte barn våkner ofte flere ganger om natten og er morgenfugler, sier Naphaug.

Hun vil gjerne legge til at det er vanskelig å gi generelle råd.

– Det finnes barn som bare sover halvtimes lurer på dagtid. Det tar cirka en halvtime før barnet går ned i den dype søvnen, og overtrøtte barn klarer ikke å roe seg ned, så i stedet skvetter de til. Det er derfor vanskelig å gi helt generelle råd.

Naphaug er spesielt opptatt av én ting når det kommer til barn og søvn.

– Den viktigste oppgaven for foreldre er å hjelpe barnet å finne roen selv uten stimuli og service. I hvert fall fra seksmåneders-alder, sier hun.