Samsoving med baby

Dette bør du vite om samsoving

Fordeler og ulemper ved å samsove med babyen.

SAMSOVING MED BABY: Stadig flere foreldre velger å samsove med babyen sin.
SAMSOVING MED BABY: Stadig flere foreldre velger å samsove med babyen sin. Foto: Gettyimages.com
Først publisert Sist oppdatert

Er foreldrenes dobbeltseng et bedre sovested for babyen enn i egen seng på eget rom?

Holdningen til å ha barn i dobbeltsengen om natten er splittet. Ikke bare blant småbarnsforeldre, men også blant pedagoger og søvneksperter. Noen mener at samsoving er en dårlig vane, mens andre hevder at det er med på å gjøre barnet trygt.

Samsoving med baby

Tendensen ser uansett ut til å være at samsoving er mer populært i dag enn tidligere.

8 punkter for trygg samsoving

  1. Foreldrene kan ikke røyke eller snuse, og mor har ikke røyket i svangerskapet.
  2. Foreldrene er ikke påvirket av alkohol, andre rusmidler eller sløvende medikamenter.
  3. Foreldresengen er bred nok slik at barnet får god plass, og kan ikke dette ut eller falle ned i en sprekk.
  4. Barnet har egen, liten og lett barnedyne.
  5. Madrassen er fast.
  6. Foreldrene og barnet er friske.
  7. Det er luftig og passe varmt der barnet sover.
  8. Barnet skal alltid legges til å sove på ryggen.

Kilde: Landsforeningen uventet barnedød

- Det kan se ut til at det er en økende trend blant småbarnsforeldre å ha babyen i foreldresengen, sier psykolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, Bjørg Grova.

Det tror psykologen henger sammen med at det også har blitt vanlig å bære barnet i sjal eller meitai, for å gi babyen mest mulig kroppskontakt.

- Det eksisterer en antakelse om at det nærmest er livsnødvendig for spedbarnets utvikling å ligge tett inntil foreldrenes kropp store deler av døgnet. Men det finnes ingen forskning som viser at sovested er avgjørende, sier Grova, som håper at ikke småbarnsforeldre tror at babyer tar skade av å sove i egen seng.

- Du gir ikke babyen angst selv om hun ikke får ligge inntil mor hele natten. Babyer skal selvsagt ha mye kroppskontakt, men det holder at de får det i løpet av dagen, legger hun til.

Psykologen mener at det kan være fornuftig å lære barnet å sove i egen seng fra spedbarnsalder, og at noe av det viktigste er å støtte spedbarnet i utviklingen av en fast døgnrytme.

- De første seks ukene etter fødselen må foreldrene følge babyens behov. Men når babyen nærmer seg 3 måneder kan man så smått begynne med fast morgentidspunkt, faste leggerutiner, og øve på å la barnet roe seg og sovne i egen seng, sier Grova.

Hun anbefaler foreldre å kjøpe en egen seng til babyen som kan stå kloss inntil foreldresengen, og at mor legger babyen tilbake dit etter nattamming.

Les også: Derfor skal barnet aldri sove på magen

Fordeler med samsoving

Pedagog Solveig Albrecht Wahl, som har arbeidet med barn blant annet innenfor pedagogisk-psykologisk tjeneste og som er engasjert i temaet spedbarn og søvn, er positiv til samsoving.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- Opp gjennom menneskets evolusjonshistorie har mor og spedbarn samsovet fra fødsel av. Det har gitt barnet nærhet til foreldrenes lyder, lukter, varme og bevegelser. I millioner av år har dette vært en naturlig måte å regulere barnets nattesøvn, sier Albrecht Wahl.

Hun mener at samsoving har flere fordeler.

- Forskning viser at ved samsoving har mor og barn koordinert soverytme. Fordelen for en mor som ønsker å fullamme, er at hun ikke må stå opp, hente barnet, amme og så stå opp igjen for å legge det i egen seng eller til og med eget rom, forteller Albrecht Wahl.

Røyking og alkohol ved samsoving

- Foreldre som røyker, bruker sløvende medisiner, er påvirket av alkohol, narkotika eller lignende bør ikke samsove, sier Albrecht Wahl.

Madrassen skal heller ikke være for myk eller ha sprekker. Barnets madrass er en viktig del av sovemiljøet, og bør derfor velges med omhu.

- Barnet må dessuten ikke være for varmt kledd, og romtemperaturen bør være cirka 18 grader. Barnet bør i tillegg ha egen dyne, sier pedagogen.

For å sikre at både foreldre og barn får god nattesøvn i dobbeltsengen, er det viktig at sengen er bred nok.

- Her gjelder det å være kreativ: Bygg på sengen slik at alle har nok plass. Det er viktig at også mor og far sover godt slik at de fungerer i hverdagen, sier Albrecht Wahl.

Samsoving med store barn

Grova mener det kan være vanskelig for foreldrene å få en god natts søvn dersom barnet ligger i dobbeltsengen også etter babystadiet.

- Barn i førskolealder kan sove svært urolig. De drømmer mye, snakker, vrir seg og sparker gjerne i søvne, og vekker foreldrene. Da bør foreldrene forsøke å venne barnet til å sove i egen seng, sier hun.

Men psykologen har stor forståelse for at barn kan føle behov for nærhet med foreldrene i løpet av natten.

- Før i tiden var det vanlig at søsken sov på barnerom, noen delte også seng. Nå har gjerne barna eget rom, kanskje langt unna foreldrenes soverom. Det er ikke rart at barn kan føle seg forlatt og alene om natten, sier Grova.

I slike tilfeller mener Grova at foreldrene bør finne gode kompromisser. Et lite lys kan stå på og døren være på klem, barnet kan ha kosedyr i sengen, og selvsagt må barnet få lov til å komme opp i dobbeltsengen og få trøst om det har hatt vonde drømmer.

- Poenget er at man bør unngå å la det bli en fast vane. Det kan bli et problem for større barn, at de ikke har lært seg å sove alene, mener psykologen.