Råd til førstegangsforeldre
- Det er umulig å følge alle foreldrerådene på én og samme tid
Kjenn heller etter hva som fungerer best for dere, råder helsesøster.
Det er for det meste vel ment. Men når svigermor for tredje gang poengterer at en nyfødt baby ikke trenger mer enn fem sett med klær, eller venninnen med fem barn enda en gang forteller hvor slitsomt det er med en baby som ikke vennes til å sovne av seg selv - vel vitende om at du har valgt å både samsove og amme poden i søvn - kan det rett og slett bli for mye.
Hvordan skal man vite hva man skal høre på når rådene spriker i alle retninger og å følge det ene kan motsi det andre?
- Man kommer langt med sunn fornuft, og jeg er helt sikker på at dagens foreldre ikke kan gjøre så mye feil som de selv frykter, sier Nina Misvær, helsesøster, forfatter og førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Likevel kan alle disse rådene få mange til å føle deg ubrukelige og dumme, særlig som usikre førstegangsforeldre.
Florerer av råd
Mange foreldre har generelt ofte et slags «behov» for å fortelle andre om hva som funket for dem, og hva som slett ikke gjorde det. Det er sjelden ment annet enn godt, men det kan virke både belærende og nedlatende for usikre foreldre.
- Det er umulig å følge alle disse rådene på én og samme tid, ettersom mange av dem er rake motsetninger av hverandre. Et godt tips er å danne deg et nettverk av folk du stoler på som du kan spørre om råd. Det kan for eksempel være helsesøstre, mamma, svigermor eller en god venninne, råder Misvær.
Likevel er det viktigste av alt at rådene skal kjennes riktig for deg, ditt barn og din situasjon.
Du skal ikke la barnet gråte seg i søvn så lenge du ikke er komfortabel med det, men du skal heller ikke tvile på at det er greit å ta en tur på toalettet mens barnet sutrer i sengen sin, så lenge du kjenner deg bekvem med det.
- Foreldre kjenner barna sine best, og vet i de aller fleste tilfeller hva som er best for akkurat dem, sier Misvær.
Finnes ingen fasit
Kari Mathisen, sykepleier og ammeveileder hos Ammekontoret, forteller at rådene og ikke minst mytene rundt amming og samsoving er svært vanlig, og ofte noe som gjør særlig førstegangsmødre usikre. Ikke bare er rådene mange, men de strider også svært ofte imot hverandre.
- Samsoving er et godt eksempel på det at det ikke finnes noen fasit. Bestemoren din kan fortelle at du skjemmer bort barnet ditt ved å samsove, men sannheten er at barna rett og slett ikke kan bli bortskjemt når de er så små, og at det heller kan være svært godt og trygt for barnet å høre mor og fars hjerte- og pustelyder.
- På den andre siden kan en venninne som er ihuga fan av samsoving nærmest fremstille det som det eneste riktige, noe som blir helt feil dersom foreldrene ikke får blund på øyet når det ligger et lite knøtt der som lager koselyder. Uansett hva det gjelder må man rett og slett kjenne etter hva som passer for dere, sier Mathisen.
Takk, men nei takk
Hvordan kan dere som foreldre pent takke nei til alle disse rådene, og i beste fall la både svigermor og din utslitte venninne forstå at du - akkurat som de selv gjorde - ønsker å finne ut av ting på egenhånd?
- Her kan det være greit å være litt føre var, og heller forebygge det. Før en fødsel kan du for eksempel si «du, jeg vil ikke høre om alt som kan gå galt, herfra vil jeg kun høre solskinnshistorier» eller «jeg vil ikke snakke mer om det, det blir som det blir», forteller Misvær.
Å være tydelig på at du ikke orker å verken høre eller snakke om det er en ærlig sak, og det å bli enig med pappaen på forhånd er en god idé. Bli enige om hvem dere ønsker å be om råd, men også om at dere selv ønsker å spørre dersom dere vil ha råd eller hjelp.
- Om det er svigermor eller venner av barnets far, kan det være lurt å be ham om å ta den støyten for deg. La ham fortelle moren sin at dere mer enn gjerne spør henne om råd, men at det skal være dere som oppsøker henne først. At du og barnefar er enige om dette er kjempeviktig for at ikke den ene parten skal føle seg overtrampet, sier Misvær.
Husk at foreldre er sårbare
Ofte kan vi selv føle at vi har funnet en vidunderkur for å få barnet til å sove, eller hvordan vi kan lokke i treåringen mer mat, og innprenter dette nærmest som en fasit hos nybakte foreldre.
Før du legger ut om alt som funket for deg og din familie, produktene poden din reagerte på da du ammet og hvordan dere fikk kolikkbabyen til å ti stille, er det lurt å tenke over at rådene dine ikke alltid er like ønsket.
- Det er så viktig å huske på at foreldre er sårbare, og at vi bør komme med en langt mildere tilnærming enn det mange av oss gjør. Det gjelder helsesøstre og annet helsepersonell, men også andre foreldre som ønsker å gi sine råd, forteller Misvær.
«Vil du vite hva det var som virket for oss?» eller «Vil du høre hva min helsesøster sa angående dette?» er eksempler på gode tilnærminger. Å spørre om mammaen eller pappaen er interessert i å høre det du har å si før du buser ut med alskens gode råd, er viktig.
- Det er også veldig viktig at du er tydelig på at dette er din erfaring, dette er det som virket for dere, dette er det din helsesøster sier også videre, fremfor å fremlegge alt som om du har et fasitsvar, råder Misvær.