Prematur fødsel:
Eirill (1,5) veide kun 550 gram
– Sjansen var én til en million at hun overlevde fødselen
- Vi var forberedt på å se henne ta sitt siste åndedrag, forteller Malin Dyb Giil (27). Hun er mor til Eirill, som kun veide 550 gram da hun ble født.
Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) ender omtrent 5 prosent av alle svangerskap med for tidlig fødsel. Det vil si at barnet fødes før utgangen av svangerskapets uke 37.
I vinter har det gått en debatt om hvor små barn legene bør forsøke å redde. I Norge er rutinen at legeinnsatsen først settes inn når barn er født etter uke uke 23.
Malin Dyb Giil (27) var i uke 22+4 da hun ringte sykehuset fordi hun følte hun måtte på do veldig ofte. Hun gjennomgikk en gynekologisk undersøkelse for å sjekke om det kunne være urinveisinfeksjon. Det var det ikke. Malin viste tegn på at fødselen var i gang. Hun hadde full åpning og vannet hadde begynt å gå.
Kom i uke 23 + 6
Bare 16 prosent av barn som fødes etter 23 svangerskapsuker overlever.
I og med at Malin var i uke 22, fikk hun en modningssprøyte. Håpet var å komme til uke 23. Det viktigste for et prematurt barn er nemlig lengden på graviditeten. Da de kom dit, håpet de den lille jenta skulle holde seg inne i mors mage til uke 24. Premature som blir født da har langt bedre sjanse for å klare seg, med en totaloverlevelse på 44 prosent. Dit kom Ålesundmoren imidlertid ikke.
- På kvelden i uke 23+5 begynte det å skje. Jeg tenkte at nå går det ikke lenger. Vannet gikk jo hele tiden, forteller Malin til Foreldre.no.
- I tillegg kjente jeg at fostersekken var på vei ut! Jeg dyttet den inn igjen og ringte på sykepleieren. Jeg kjente på meg at dersom hun skulle ha en sjanse så måtte hun ut nå! Hun forteller at datteren ble født vaginalt.
- Vi fikk beskjed om at hun kom til å sitte fast og knekke nakken. De er egentlig for svake til å bli født normalt når de er for små. Men plutselig snudde hun seg litt, og da kom hun ut med rumpa først. Det ble redningen. Hun kom i seteleie, forklarer hun.
Les også om Lucas som ble født i uke 25.
550 gram og 19 cm lang
Malin forteller at hun hadde sett for seg en hvit-rosa-rød-aktig skapning som skulle likne mest på en blanding av en fugl og en frosk.
Fakta om premature
- I Norge fødes ca. 7,5 % av barna for tidlig. Det utgjør ca. 4400 barn i året.
- Prematur fødsel defineres som fødsel før 37 fullgåtte svangerskapsuker.
- Et ekstremt prematurt barn er definert som et barn med en svangerskapsalder under 28 uker og/eller en fødselsvekt under 1000 gram.
- 50-70 % av barn med en fødselsvekt under 750 g eller svangerskapsalder under 26 uker må forventes å trenge ekstra hjelp i skolen. Nedsatt evne til konsentrasjon og svake kognitive evner er viktige årsaksfaktorer, men også spesifikke lærevansker er vanlig. Barna har vanligvis større vansker med matematikk enn språkfag.
Kilde: Prematurforeningen og Helsedirektoratet
- Men hun så ut som en liten baby. Som en liten dukke. Hun var så rosa og fin i huden, sier hun.
Hun forteller at de hadde en fantastisk lege som hadde full kontroll. Selv var de forberedt på å holde henne og se datteren ta sitt siste åndedrag.
Legene tok med Eirill for å ta de vitale tegnene på henne, sjekke hjertefrekvensen, huden og legge venekateter ned til hjertet - noe som måtte gjøres ved å legge inn navlekateter.
Med alt utstyr veide Eirill ca 550 gram og var 19 cm lang fra hodet og ned til rumpa.
Legene kunne ikke strekke bena hennes helt ut, derfor ble det målt på denne måten.
- Alt skulle være i orden til vi kom ned. Det ble noen timer med uvisshet etter dette. Da vi kom ned var vi takknemlige for å få bitte litt tid. Håpet om at det skulle gå bra var jo der så klart, men det måtte være på hennes premiss. Vi ville ikke at hun skulle ha det vondt. Vi var veldig klare på at hun ikke skulle bli berget for en hver pris, forteller Malin.
Lille Eirill lå på sykehuset i fem måneder før de kunne ta henne med hjem.
Større sannsynlighet for å overleve
Et barns mulighet for å overleve en alt for tidlig fødsel har økt betydelig de siste 20 årene, i følge Folkehelseinstituttet.
Grunnen til dette er økt kunnskap på området, samt nye tekniske- og behandlingsmessige muligheter.
Tips til en enklere hverdag
- Skriv ned spørsmål som dukker opp underveis, og be om jevnlige samtaler med ansvarlig lege for å klargjøre usikkerhet og videre forløp.
- Dere har full rett til innsyn i barnets protokoll, og kan til enhver tid lese om hva som har skjedd og blitt gjort med barnet.
- Før en dagbok. Dette er god terapi, og et minne for livet.
- Etter hvert som barnets tilstand er stabilt, inviter dere på middag til familie og venner, gå på restaurant, kino eller lignende. Dere har godt av å tilbringe litt tid utenfor sykehusets vegger. Barnet blir tatt godt vare på!
- Dere skal få informasjon om større undersøkelser e.l før disse foretaes.
- Ta vare på hverandre! Mer enn noen gang trenger dere hverandre. Snakk åpent ut om redsel og frustrasjoner.
- Meld deg inn i Prematurforeningen, delta på møter og engasjer deg! Kunnskap gir trygghet.
Kilde: Prematurforeningen
- Når barnet født etter uke 23+6 først er stabilisert, er sjansen for å overleve ca 50 prosent. Vi regner med at det er mulig å overleve fra 23 uker, forteller Trond Markstad til Foreldre.no.
Markstad er forfatter og professor i klinisk medisin ved Universitetet i Bergen. Han er også leder i Den Norske Legeforeningen.
- Det er beskrevet noen få barn som har overlevd etter 22 uker, men jeg er ikke kjent med disse tallene i Norge. I Sverige var det ett barn på 22 uker som overlevde i perioden 2005 til 2007, forteller han.
Hvordan det gikk med dette barnet på sikt, vet han ikke.
Overlevelsesratene sett i forhold til svangerskapslengde i 1999-2000 *
Antall uker svangeskap |
Overlevelsesrate alle |
Overlevelsesrate intensivbehandlede |
23 uker |
16 % |
39 % |
24 uker |
44 % |
60% |
25 uker |
66 % |
80% |
26 uker |
72 % |
84 % |
27 uker |
82 % |
93 % |
Over 27 uker |
69 % |
90% |
* Barn født etter 22-27 uker med en fødselsvekt på 500-999 gram. Totalt 636 fødsler. Kilde: Fhi.no.
Økt risiko for funksjonshemninger
Risikoen for å dø eller å overleve med funksjonshemninger øker betydelig med hver uke født før 26 uker.
1/3 av de barna som ble født mellom uke 22 og 27 hadde, i følge Markstad, betydelige funksjonshemninger ved femårsalderen.
- Ca 40 prosent av de resterende barna hadde så vidt store avvik ved testing. Det er derfor grunn til å tro at de vil ha behov for ekstra hjelp på skolen.
Samtidig viser en fersk studie fra Tyskland var det 80 prosent av de som er født i uke 23 overlever, og 75 prosent av barna er helt friske eller har bare lette skader. Det er heller ikke større skader på disse barna enn de som er født i uke 25. Også en svensk studie viser bedre odds for de ekstremt premature. I studien som ble utført ved Karoliska Institutet og Uppsala universitet ble 456 svært premature barn fulgt opp da de var 2,5 år og sammenlignet med barn som er født til termin. Studien omfatter blant annet språk, motorikk, forekomst av cerebral parese (CP), syn- og hørsel.
Resultatene viser at flertallet av ekstremt premature barn (73 prosent) hadde ingen eller bare lette funksjonshemninger. Grensene forskerne satte for lett funksjonshemming, ligger også innenfor normalverdiene ved 2,5-årsalder.
Av de barna som deltok i studien, hadde 7 prosent en mild utgave av cerebral parese (CP), mens seks barn var rammet av CP på en slik måte at de ikke kunne gå. Forskerne bak undersøkelsen skriver i en pressemelding at både leger og andre har en tendens til å overvurdere risikoen for skader blant for tidlig fødte barn.
Frisk og fin jente
I dag er Eirill litt over ett år gammel og er ifølge Malin et lite, smilende og rampete mirakel.
- Hun er helt oppegående og frisk. Hun har dårlig lunger som følge av at hun lå så lenge på respirator, samt fordi hun ble født så tidlig som hun ble. Hun utvikler seg kjempefint så vi senker skuldrene våre. Men vi tenker jo på hva slags utfordringer hun kommer til å møte når hun blir eldre, sier hun.
- Hun er legenes lille maskott. De er sjokkerte over at hun ikke lenger trenger noen medisiner av noe slag. De er helt overveldet, forteller hun.
Malin forteller at folk som ikke vet historien hennes ikke kan se at hun er ekstremt prematur. Eneste er at hun er litt liten for alderen og at hun har en litt skjev nese.
Eirill er snart 1,5 år og har størrelse 64 i klær. Dette tilsvarer barn i alderen seks til syv måneder.
Har du fått et prematurt barn? Her får du oversikten over hvilke rettigheter du har.
Les også:
Vannet gikk i uke 18 pluss tre dager
Denne testen varsler for tidlig fødsel
Kathrine fødte i uke 31 - mens hun var på ferie i Frankrike
Tegn på at fødselen nærmer seg
Denne saken ble første gang publisert 09/02 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.