prevensjon etter fødsel

Den beste prevensjonsmetoden etter fødselen

Tenk gjennom de ulike alternativene før du drar på seksukerskontroll.

PREVENSJON ETTER FØDSEL: Dersom du ammer, bør du vente med p-piller som prevensjonsmiddel, da hormonene i p-pillen går nemlig over i morsmelka. Minipille går derimot fint.
PREVENSJON ETTER FØDSEL: Dersom du ammer, bør du vente med p-piller som prevensjonsmiddel, da hormonene i p-pillen går nemlig over i morsmelka. Minipille går derimot fint. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

P-pille eller minipille? Spiral, kondom eller p-sprøyte? Kan amming virke beskyttende? Hvis dere ikke under noen omstendighet skal ha flere barn, er kanskje sterilisering et alternativ?

Valgene om prevensjon bør tas før dere skal til kontroll hos legen. Det skjer som regel seks uker etter fødselen, på den såkalte seksukerskontrollen. Da er det nemlig vanlig at spørsmålet om prevensjon dukker opp, og det kan være greit å ha tenkt gjennom de ulike alternativene på forhånd.

Prevensjon etter fødsel

Først av alt kan det være greit å fastslå at amming som prevensjon er mest brukt på verdensbasis, fordi ammingen begrenser barneflokken dersom mor ammer lenge. I vår del av verden kan amming også brukes som prevensjon, vel og merke under disse forutsetningene:

- At barnet er under 6 måneder gammelt

- At barnet fullammes. Med det menes det at barnet får morsmelk som eneste ernæring og at det også ammes om natten.

- At mor ikke har fått igjen menstruasjonen. Det forutsetter også at mor ikke har hatt blødninger senere enn 6 uker etter fødselen.

Hver gang du ammer, lager du hormoner som undertrykker eggløsningen. Det er derfor viktig at du ammer jevnlig gjennom hele døgnet, også om natten. Dersom barnet begynner å sove så lenge som 6-8 timer i ett strekk om natten, er ikke undertrykkingen av eggløsningen like sterk lenger. Informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen, Anne Sigstad, ser på amming som "naturmetoden" hvorvidt gjelder prevensjon.

- Amming er en god prevensjonsmetode i land med begrenset tilgang til andre midler, men dersom du ikke er interessert i "to tette", skal du ikke satse på at amming gir full beskyttelse. Dersom du ønsker flere barn og hvis det ikke gjør noe at de kommer tett, kan amming være et alternativ, sier Sigstad.

Les også: Hemoroider og forstoppelse etter fødselen

Minipiller foran p-piller

Før du ble gravid, hadde du kanskje ikke brukt noen annen prevensjon enn p-piller? Dersom du ammer, vil det være ugunstig å starte med dette prevensjonsmiddelet også etter fødselen, fordi hormonene i p-pillen går over i morsmelka. Jordmor Aagot Takle forteller imidlertid at minipille går fint, fordi den inneholder et mye lavere nivå av hormoner og demed anses som trygg for babyen.

- De nye minipillene er like sikre som p-piller, men noen kan få mellomblødninger. Det er en liten "pris" man må betale for å kunne bruke det som er bra for barnet, sier Takle.

Hun forteller at en av de mest brukte minipillene heter Cerazette. Den hemmer eggløsningen, er like sikker som kombinasjonspillen og har en 12 timers "glemmemargin".

- Dersom denne pillen fungerer for deg, kan du fortsette med den helt til du ønsker å bli gravid igjen, sier Takle.

Les også: Gravid én måned etter fødsel

Kobberspiral og hormonspiral

Mange vurderer å sette inn spiral etter å ha fått barn. Da finnes det to typer; kobberspiral og hormonspiral.

Kobberspiral:

  • Hindrer det befruktede egget i å feste seg
  • Inneholder ingen hormoner
  • Virketiden er fra tre til fem år
  • Tre måneder etter at den er satt inn, bør du til kontroll for å sjekke at den ligger slik den skal

Hormonspiral:

  • Hormonspiralen forhindrer befruktning.
  • Slimet i livmorhalsen blir tykkere (som med minipiller eller p-piller) mens livmorslimhinnen kommer i hviletilstand og forblir tynn
  • Hormonet og selve innlegget forandrer miljøet i livmoren så spermiene får ugunstige vilkår
  • Virketiden er opptil fem år

- Spiral er en veldig trygg prevensjon, sier jordmor Takle.

Hun forteller at de fleste får mindre menstruasjon og at antall dager med blødning avtar.

- Enkelte kvinner mister menstruasjonen helt, noe mange opplever som positivt, forteller hun.

Er du plaget med menstruasjonssmerter, blir disse som oftest redusert ved bruk av hormonspiral. Muligheten for å bli gravid kommer raskt tilbake når man velger å ta den ut. Hormonet er ute av kroppen på 24-36 timer.

Fordeler og ulemper med p-sprøyte

Ifølge Takle er p-sprøyte et godt prevensjonsvalg for kvinner som kan akseptere uregelmessige blødninger eller bortfall av blødninger. Det tar imidlertid lang tid før virkningen er ute av kroppen.

- P-sprøyte er en svært sikker metode fordi den ikke har brukerfeil. Man får en sprøyte hver 12 uke. Dette prevensjonsmiddelet kan også brukes når man ammer, men det kan ta flere måneder, opptil et halvannet år, før virkningen er ute av kroppen, forteller Takle.

Måleinstrumenter som prevensjon

For deg som ikke ønsker å tilføre kroppen noe som helst, finnes det måleinstrumenter å få kjøpt. Det finnes to typer måleinstrumenter; ett som registrerer temperatursvingninger og ett som registrerer hormonnivået i urinen.

Det hjelper deg til å holde oversikten over hvor i syklusen du er. En grønn knapp lyser for å indikere "sikker periode". Lyser det rødt, er du fruktbar. Målingene må utføres nøyaktig for å være sikre.

Les også: Slik trener du magen etter fødsel

Sterilisering etter fødsel

Når man er helt sikker på at man ikke vil ha flere barn, under noen omstendigheter, er sterilisering et alternativ. Det koster på enkelte sykehus opptil 6.000 kroner når kvinnen skal steriliseres. Hun må da legges inn på sykehuset.

- Dersom man lever i et stabilt parforhold, er det mye enklere å la partneren sin få utført en sterilisering, sier jordmor Takle, og viser til at det er et svært enkelt inngrep som utføres poliklinisk, og som koster lite sammenlignet med tilsvarende inngrep for kvinnen.

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2011, og sist oppdatert 11/04 2018.

Les også