Rifter etter fødsel
Rifter etter fødsel kan føre til voldsomme smerter
- Nå er underlivet mitt til å leve med, men det vil aldri bli som før.
Ikke alle kvinner blir tilfredsstillende sydd etter en fødsel, alvorlige rifter eller ei. En tobarnsmor i trettiårene, som for øvrig vil være anonym, levde med store smerter i flere måneder fordi underlivet hennes var så trangt sydd sammen at hun ikke engang fikk plass til en tampong.
- Jeg fikk ruptur da jeg fikk mitt første barn. Barnet satt fast i mange timer, men da det endelig kom ut ble det «skutt» ut. Jeg ble operert rett etter fødselen med spinalbedøvelse og hadde store smerter i lang tid. Etterpå gikk jeg lenge på medisiner og kunne ikke sitte ordentlig på ukesvis, forteller kvinnen.
Etter et par måneder tok hun kontakt med sykehuset. Smertene som følge av den for trange syingen ble for voldsomme.
- Jeg var på flere kontroller der da sa at det ikke var noe å gjøre med og at jeg måtte ordne opp på egenhånd ved å tøye med olje. Da jeg fikk mensen tilbake var det så trangt at jeg ikke kunne bruke tampong. Etter et års tid ble jeg operert på nytt, denne gangen i full narkose. Nå er underlivet mitt til å leve med, men det vil aldri bli som før. Da jeg skulle få mitt neste barn, ble det keisersnitt, forteller tobarnsmoren.
Fødselsskader skal bli tatt på alvor
- Uten å kommentere denne spesifikke historien, er det trist at kvinner opplever å ikke bli hørt i helsevesenet. Dersom en kvinne har smerter i underlivet etter en fødsel, skal dette bli tatt på alvor, sier fag- og forskningsjordmor ved Oslo universitetssykehus, Mirjam Ljukasse.
Ulike grader av rifter
Grad 1:
Overfladisk rift i kjønnsleppene, hud, vagina og/eller mellomkjøttet (området mellom vagina og anus). Disse ligner ofte på skrubbsår og trenger ikke alltid å sys. Dette kan jordmor sy med lokal anestisi.
Grad 2:
Disse riftene går litt dypere enn grad 1, og involverer også musklene i mellomkjøttet. Rifter fra grad 1-2 krever at den sys etter fødselen. Dette kan jordmor sy med lokal anestisi.
Grad 3:
Disse riftene involverer alle lag nevnt over, men i tillegg også endetarmens lukkemuskel (anal sfinkter). Det vil si at også anus blir skadet. Grad 3 deles inn i tre underkategorier:
a) Mindre enn halvparten av anal sfinkteren har blitt skadet
b) Mer enn halvparten av anal sfinkteren har blitt skadet
c) Hele anal sfinkteren har blitt skadet
Grad 4:
I tillegg til det som kjennetegner grad 3, er også slimhinnene i endetarmen blitt skadet.
Grad 3 og 4 sys av leger.
Hun tror imidlertid at det er en god grunn til at leger ber kvinner om å vente for å se an situasjonen før de eventuelt opererer dem på nytt.
- De er nok litt tilbakeholdne fordi det rett og slett er vanskelig å vite om resultatet blir bedre når de opererer på nytt. Det er allerede arrdannelser der de går inn, og dette kan gjøre det vanskelig, sier Ljukasse.
Les også: Slik forebygger du fremfall
Kan korrigere underlivet
Hun legger til at leger også kan be kvinner om å vente fordi det i utgangspunktet kan ta lang tid før underlivet går tilbake til å bli mer eller mindre slik det var før.
- Vi vet at vevet der nede er svært tøyelig og at det kan ta ett år og mer enn det før alt er helet. Kvinner kan også oppleve smerter i forbindelse med fødsel som skyldes andre forhold, og ofte går dette over av seg selv, sier Ljukasse.
Hun vil ikke si noe generelt om hvorvidt kvinner må vente lenge før de blir vurdert for en operasjon, men understreker at kvinner som opplever smerter ved for eksempel samleie, lenge etter fødsel, bør ta kontakt med lege eller jordmor.
- En kvinne kan få korrigert underlivet dersom det er behov for det, uavhengig om hun har født alle barna sine eller ikke. Har hun hatt en alvorlig rift, skal leger og jordmødre også være åpne for kvinnens ønske om hvordan hun vil føde senere barn, sier Ljukasse.
Økt åpenhet rundt fødselsskader
Leder i Norsk gynekologisk forening, Bjørn Backe, mener at det er blitt økt oppmerksomhet rundt skjulte kvinneplager etter fødsel, og at kvinner i større grad enn før får hjelp.
- Jeg tror det er mer åpenhet rundt både analinkontinens, urininkontinens og smerter som følge av alvorlige rifter. Kvinner med rifter av grad 3 og 4 (se faktaboks) blir operert rett etter fødsel, og de fleste av disse blir helt bra. I tillegg gjør også gynekologer plastiske korrigeringer på kvinner som har ubehag etter rifter som ikke er grodd sammen på riktig måte, for eksempel slik at skjedeåpningen er blitt for vid. Dette er noe leger kan se ved en gynekologisk undersøkelse, og det er et enkelt inngrep med lokalbedøvelse, sier Backe.
Han mener at gynekologer har blitt mer liberale i forhold til å operere de som trenger korrigerende inngrep etter en fødsel, men at det ikke er alle typer smerter som egner seg for operasjon.
- Når kvinner etter fødsel bare har smerter og anatomien i skjeden er i orden, kan dette være problematisk. Denne type plager egner seg ikke for operasjon, og samtidig vet vi at slike smerter ofte går over av seg selv etter en stund, forteller Backe.
Backe anbefaler kvinner som i månedene etter fødsel har plager med smerter og sårhet i skjeden, å bruke en østrogensalve.
- Og dersom operasjon er aktuelt bør du vente til menstruasjonen er tilbake og til du har sluttet å amme. Før menstruasjonen kommer tilbake har du ikke normal hormonbalanse og vevet i skjeden er ikke helt tilbakestilt, sier han.