Hemoroider og forstoppelse etter fødsel
Hemoroider og forstoppelse er vanlig etter fødselen
Mange går plagene uforberedt i møte. Slik takler du dem.
5 forebyggende råd mot forstoppelse og hemorider
- Drikk mye vann, gjerne to liter per dag.
- Spis fiberrik mat som grove kornprodukter, grønnsaker og frukt.
- Spis matvarer som stimulerer tarmfunksjonen: Prøv kli eller linfrø blandet med syrnet melk eller yoghurt. Du kan også prøve sviskesaft eller maltekstrakt.
- Ikke utsett toalettbesøket.
- Unngå for mye kaker, lyst brød, søte kjeks, bananer, te og søt melk.
- Ved treg mage kan du bruke midler som laktulose eller fiberprodukter hvis kostomlegging og andre forebyggende tiltak ikke er nok. Ved bruk av slike midler er det vanligvis viktig å drikke mye væske i tillegg. Laktulose kan trygt brukes av gravide og ammende.
Sliter du med hard avføring, magesmerter, urinlekkasje eller hemoroider etter fødselen?
Her er oversikten over hvilke plager som kan gjøre det utfordrende å gå på do i tiden etter fødselen – og tips til hvordan du kan behandle dem.
Forstoppelse
Er du en av dem som gruer deg til å gå på do grunnet treg mage og hard avføring? Ifølge fastlege og spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad, er det ingen god idé å holde seg, på tross av redselen for smerter.
- Dersom du holder deg blir du enda mer forstoppet og får enda hardere avføring. Da kan det bli en ond sirkel. Ved en del barselavdelinger får du tilbud om avføringsmiddel, og dette kan det være lurt å takke ja til, sier spesialisten.
Les også: Alt du lurer på om underlivet etter fødsel
Hemoroider
Hemoroider er helt vanlig og helt ufarlig, og oppstår på grunn av for høyt trykk i endetarmen. De klareste symptomene er blod, irritasjon, kløe og smerter.
- Studier har vist at 10 til 15 prosent fortsatt sliter med hemoroider tre måneder etter fødsel. Dette er et veldig vanlig problem som mange gruer seg til å ta opp, men det er viktig å tenke forebygging, sier Mogstad.
Hun anbefaler å drikke mye vann, spise fiberrik mat, som grove kornsorter og grønnsaker, samt forsøke å være i fysisk aktivitet. Svisker, linfrø og milde avføringsmidler som er trygge å bruke under svangerskapet og ammeperioden, bør også vurderes, ifølge spesialisten.
Apoteker hos Apotek1, Gunhild Kile Sandvik, sier at salver og stikkpiller beregnet for å behandle hemoroider, kan være et alternativ.
- Salver og stikkpiller mot hemoroider kan lindre og forebygge, men fjerner dem ikke helt. Dersom hemoroiden kommer ut ved pressing, bør den dyttes inn igjen. Bruk eventuelt en hanske eller et kompress med rikelig vaselin til å gjøre dette. For videre forebygging bør du unngå tunge løft og lange perioder med sittestillende aktivitet, sier Sandvik.
Urinlekkasje
Mogstad understreker at en av tre barselkvinner sliter med inkontinens, også kjent som urinlekkasje, og at dette er helt normalt.
Slik trener du bekkenbunnen
- Velg en utgangsstilling som passer for deg med bena fra hverandre. Du skal knipe med maksimal kraft uten å bruke andre muskelgrupper samtidig.
- Forsøk å holde hver sammentrekning i ca. 10 sekunder. Øk antall sammentrekninger gradvis opp til 10-12 ganger.
- Når du klarer å holde og gjøre 12 sammentrekninger, kan du legge til 3-4 raske sammentrekninger videre innover på slutten av holdeperioden.
- Det er individuelt hvor mye trening som skal til for å vedlikeholde muskelstyrken i bekkenbunnen, men det anbefales å gjøre 10-12 sammentrekninger så hardt som mulig 2-3 ganger ukentlig.
- Dersom man ikke finner frem til bekkenbunnmuskulaturen kan du bruke en knipeveileder eller ta kontakt med lege, sykepleier eller fysioterapeut.
Kilde: Gunhild K. Sandvik i Apotek1
- Urininkontinens er dessverre et tabubelagt kvinneproblem som mange bærer på uten å ta det opp med noen - ikke engang legen sin. Både leger og kvinner bør ha en lavere terskel for å ta opp dette, sier hun.
Ifølge Mogstad vil urinkontinensen forbedre seg for en del barselkvinner etter hvert – dette gjelder spesielt for dem som har trent bekkenbunnen, og helst allerede fra svangerskapet.
- Studier viser at å knipe sammen bekkenbunnen har forebyggende effekt mot urinlekkasje, sier Mogstad.
Sandvik anbefaler deg å utføre bekkenbunntreningen ved å knipe i de situasjonene du vet at kan forårsake lekkasje, som når du hoster, ler eller nyser. Hun legger til at det finnes hjelpemidler for å trene opp bekkenmuskulaturen.
- Knipekoner, for eksempel. Dette er tampongformede lodd som plasseres i skjeden. Bekkenmuskulaturen trekker seg automatisk sammen for å holde den på plass, og det er denne refleksen som trener og styrker bekkenmuskulaturen, sier Sandvik.
Les også: Derfor opplever du hårtap etter fødsel
Lekkasje av avføring
Anal inkontinens innebærer lekkasje av luft eller avføring og er, i likhet med urininkontinens, et tabubelagt problem. Kvinner med anal inkontinens oppfordres til å søke hjelp, fordi mange kan behandles med et godt resultat.
- Kvinner som har fått store og betydelige skader i fødselskanalen er spesielt utsatte, sier Mogstad.