barseltiden
Stol på deg selv i barseltiden
Den første tiden som nybakte foreldre er det lov å være egoistiske og sette seg selv og babyen først.
- Det er mange faktorer som avgjør hvordan den første tiden som nybakt mor blir. Det å bli mamma for første gang er en overveldende opplevelse for mange, og det er en tid det er vanskelig å planlegge hvordan skal bli, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.
Hun understreker at det er stor forskjell på det å få en frisk, liten baby, som sover og spiser godt fra første stund, og det å slite med ammingen eller få et barn med for eksempel kolikkplager.
- Generelt er mitt beste råd å stole på seg selv, magefølelsen og vite at man stort sett gjør ting godt nok. Det er imidlertid også et godt råd å lytte til moren din og andre med erfaring, og ikke minst at du tar i mot hjelp dersom det er mulig, sier hun.
Råd til barseltiden:
- Del på arbeidsoppgavene hvis dere er to
- Lag opp flere middager på en gang
- Husk at det er lov å gjøre det enkelt
- Utsett vasking og rydding litt hvis du føler at du ikke har overskudd
- Forbered deg under svangerskapet ved å lese om barseltiden
- Lær deg ammeteknikk før fødselen
- Spis sunt
- Ikke ta i mot flere barselbesøk enn du orker
- Husk at det er lov å være litt usosial
- Dropp organiserte aktiviteter med god samvittighet hvis du ikke orker
- Sov når babyen sover
- Ta i mot hjelp, og be om hjelp hvis du trenger det
Bli også enig med pappaen om litt arbeidsfordeling selv om han kanskje er i arbeid.
- Det er god hjelp om han i tillegg til bleieskift og babystell også bidrar med noe vasking, klesvask og handling den første tiden, sier Løvendahl Mogstad.
Sov når babyen sover
- Det er intenst å få et lite barn, og mange foreldre opplever den første tiden som krevende. Barnet har snudd døgnet i magen og fortsetter som regel med det etter fødselen, sier privatpraktiserende helsesøster Tone Aanderaa.
Det betyr at den sover godt på dagen, men at babyen ofte våkner på kvelden og om natten.
- Det kan gi lite søvn for de voksne. Derfor er det viktig å sove med barnet, gjerne legge seg litt på dagen og ikke minst avlaste hverandre på natten, sier hun.
Samarbeid om natten
I starten går mye av tiden til amming, men det betyr ikke at pappa ikke kan hjelpe til.
- Da kan pappa avlaste mamma ved å gjøre barnet klart og "servere" det til mamma som ligger og sover når det skal ha mat, sier Aanderaa.
Hun forteller at så mange som en fjerdedel av nybakte mødre strever med amming, og at dette ofte handler om at barnet ikke har rett teknikk.
- Mange av disse utfordringene kan unngås ved å lære ammeteknikkene før du føder. Da er du trygg på hvordan du skal legge barnet til brystet allerede på sykehuset. Sørg også for at pappaen har lært ammeteknikken da han blir en viktig støttespiller for deg i denne perioden, sier hun.
Ifølge Aanderaa er det også lurt å lese litt om spedbarn før du får den lille i armene.
- Pass også på å få i deg nok næring. Smoothie, eggerøre og salater er mat som gir godt med protein og fett. Begrens også gjerne besøkene den første tiden og bruk heller tiden på å være sammen og sove, sier hun.
Viktigst å være sammen
Vær også flink til å prioritere bort noen av tilbudene som florerer.
- Du skal ikke føle at du må være med på babysang, babykino, ørten treff på kafé, babysvømming og alt mulig annet. Det er hyggelig å være sosial, ikke minst når man har baby, men kjenn litt på hva du ønsker og finn aktivitetsnivå etter hvordan du og babyen har det, sier Løvendahl Mogstad.
Det viktigste er tross alt å gi selv selv tid og ro til å kose seg med babyen, for de første månedene er viktige for at dere skal få en god og nær tilknytning.
- Og tilknytning og nære bånd med babyen får man like gjerne på stuegulvet som på arrangerte aktiviteter, sier hun.
Helsesøsteren er enig i at det er helt i orden å nedprioritere noe i denne spesielle perioden av livet.
- Du trenger ikke å sette i gang med storvask av huset, opprydning eller ha kontakt med venner hvis du føler at du ikke har overskudd til det. En gåtur i frisk luft er derimot veldig bra, legger hun til.
Hun mener i likhet med legen at fokuset denne tiden bør være å bli kjent med barnet. Du trenger ikke å være flink til alt hele tiden.
- Vær heller ikke redd for å søke råd, og gjør det heller tidlig enn for sent, sier hun.
Les også: Dette skjer på seksukerskontrollen
Denne saken ble første gang publisert 12/09 2014, og sist oppdatert 11/04 2018.