nybakt mamma og pappa
Nyttige råd til nybakte foreldre
Å bli foreldre for første gang kan føles overveldende - da kan det være greit med noen råd.
De største babysjokkene
Foreldre & barns lesere har delt hva de selv slet mest med når de fikk barn:
- At babyen sov så lite og gråt så mye.
- Å måtte organisere aktiviteter og daglige gjøremål etter behovene til babyen.
- Melkespreng og at det skulle være så vondt å amme.
- Hvor ofte jeg måtte amme (hver time).
- At et lite menneske er så totalt avhengig av oss.
- At man må være beredt på å slenge ut puppen når som helst! Selv om ungen akkurat har fått mat.
- Hvor psykisk krevende det er å få barn. Du forsøker å være i forkant, på mating, klær, farer, underholdning (stimuli) og sykdom - og det er så mye som skal organiseres.
- Når man ikke er sammen med barnet, så tenker man på det hele tiden, når man er sammen med barnet så tenker man på det hele tiden.
- At man setter sine egne behov på sisteplass. Man blir rett og slett tvunget til det.
- At jeg aldri fikk sovet ut etter fødselen.
- Alle følelsene. Jeg visste ikke at det gikk an å elske et annet menneske så mye.
- Jeg levde på havregrøt og banan i fire måneder, hadde ikke tid til å lage middag.
- Et evig tidspress med alt som skulle være gjort. Fra å gå på do og kanskje rekke en dusj, til å vaske klær og lage mat.
- Man får aldri gjort seg ferdig med det man holder på med.
- Ansvaret! Alle tankene på barnets fremtid og hvor viktig vi var for utviklingen.
- At det gikk an å bli så infernalsk glad i barnet, til tross for at barnet ustanselig gråt og omtrent ikke sov de første 11 månedene.
Kilde: Foreldre på Foreldre & Barns facebooksider.
Mange førstegangsforeldre får seg en stor overraskelse når babyen kommer og tar full kontroll over livene deres, og ikke alle takler forandringen like bra.
Alderen på førstegangsfødende kvinner har økt de siste årene. Kvinner er nå i gjennomsnitt 30,6 år når de får sitt første barn, viser statistikk fra Medisinsk fødselsregister i 2015 ved Folkehelseinstituttet.
Helsesøster Veslemøy Ruud tror at dagens kvinner av den grunn er mer modne og reflekterte når de får barn, de er godt voksne, med strukturerte liv. Men det hjelper lite når mange knapt har tatt i en baby før de får barn selv.
Nybakt mamma og pappa
Mange synes det er skremmende at livet forandrer seg såpass mye når de får barn. De liker ikke å miste kontrollen.
- Kvinnene var nok mer forberedt før. Jeg har selv undervist i småbarnsstell og hatt med meg en tre måneder gammel baby på skoler for å vise at det krever litt å ta vare på en baby. Før var det også mye vanligere at større unger tok seg av småsøsken, og unge jenter var trillepiker. Det er det dessverre nesten helt slutt på, sier Ruud.
Mens noen par forbereder seg skikkelig, kjøper alt av nødvendig utstyr og leser bøker, drøyer andre helt til mor er på sykehuset. Det kan være lurt å ligge litt i forkant, for forberedelsene er en del av prosessen det også, mener helsesøsteren, som savner flere foreldreforberedende kurs.
Kravene til dagens mødre er store, og mange kvinner stiller også høye krav til seg selv.
- Når dere kommer hjem fra sykehuset, så er det så mange forventninger til hvordan alt skal bli. Da er det så lett å føle seg mislykket. Men alle familier er forskjellige, så ikke heng dere for mye oppi hvordan andre gjør ting. Dere må lage deres egen historie, sier Ruud.
Lytt gjerne til andre småbarnsforeldre, men gjør det som passer dere best, er hennes råd.
Begrens besøket i starten
Det er nærmest umulig å på forhånd planlegge hvordan alt skal bli.
- En nyfødt baby skal selvregulere amming og søvn, og mange synes det er tøft å miste kontrollen over dagene sine. Det er fort gjort å bli frustrert, fordi ammingen ikke går så lett som det gjorde for søsteren eller venninnen, sier Ruud.
Helsesøsteren mener nybakte foreldre trenger ro og at det ofte blir for mye besøk den første uken.
- Permisjonstiden er lang, det er mer enn god nok tid til å ta imot besøk. Send heller en takk og et bilde av babyen på mobilen til alle som vil gratulere, og si at dere vil invitere på besøk etter hvert. I starten bør gjestene ikke være lenger enn en halvtimes tid, fordi mor er sliten og babyen trenger ro til å amme, sier hun.
Helsesøsterens erfaring er at nybakte mødre sliter mest med amming og søvn. Og ikke bare egen med søvn, men også barnets. Fedrene er også opptatt av dette, men kan fort kjenne dårlig samvittighet og bli flaue fordi de fremdeles sover godt om natten, og ikke våkner med det samme barnet knirker, slik mor ofte gjør.
- Blir det svært vanskelig å sove synes jeg at babyen kan få sitt eget rom, heller enn far. En frisk baby kan sove i egen seng og på eget rom. Babyen får så mye nærkontakt med mor i løpet av dagen likevel, sier Ruud.
Far føler seg utenfor
Nybakte fedre kan bli overrasket over hvor sterkt mor og baby knytter seg til hverandre, og føle seg til overs. Mange er også engstelige for å blande seg inn i ammingen.
Helsesøsteren har erfart at fedre kan få en liten nedtur etter fødselen. Kanskje hadde de gledet seg til å få et barn å "leke med", og så er det bare mor og amming i starten.
Tips til vordende fedre:
Psykolog Knut Halfdan Svendsen har disse tipsene:
- Snakk ordentlig og ofte nok med din kjære om hvordan dere skal forholde dere til omsorgen for spedbarnet som kommer. Da kan du si noe om hva du ønsker å bidra med, når det gjelder stell, omsorg og stimulering.
- Like viktig er det å spørre din kjære om hva hun forventer seg av deg, og hva du kan stille opp med i forhold til det.
- Du kan med stor fordel være hjemme når helsesøster kommer på hjemmebesøk, bli gjerne også med på helsestasjonen.
- Tenk gjennom hvordan du vil bruke pappapermen.
Helsesøster Veslemøy Ruud har disse tipsene:
- Bland deg inn på en god måte, ikke trekk deg unna.
- Finn drikke til mor når hun skal amme
- Hjelp barnet til å rape etter at det har spist.
- Ta ansvar for middagslagingen, uten å bli bedt om det.
- Gå trilleturer med babyen.
- Ta plass, sier jeg til fedrene som har det sånn. Bland deg inn på en god måte, ikke trekk deg unna. Finn drikke til mor når hun skal amme og etter at babyen har spist, kan du ta over og hjelpe barnet til å rape, mens mor slapper av, forteller Ruud og legger til:
- Ta ansvar for middagslagingen, uten å bli bedt om det. Gå trilleturer med babyen. Mor er garantert sliten, kanskje har hun fått brystbetennelse eller kanskje har babyen kolikk. Barseltiden er tøff, så dere må hjelpe hverandre, sier hun.
Psykolog Knut Halfdan Svendsen forteller at menn kan bli frustrerte over den store omveltningen det er å få en baby hjem.
- Det er en mye større overgang å bli tre enn å flytte sammen med kjæresten, sier han.
Et barn er helt avhengig av permanent omsorg og tilsyn. Det betyr et liv preget av mye forsakelse for dem som tar foreldrerollen på alvor. En realitet ikke alle vordende fedre har tatt innover seg, før babyen blir født.
- Jo mindre mannen er bevisst hva det innebærer å bli far, desto tøffere blir overgangen. Noen har ikke forestilt seg konsekvensene av den nye situasjonen, sier Svendsen.
Disse mennene får en ekstra utfordring: Hvor vanskelig det blir avhenger av hvor godt han og hun klarer å forstå hverandre og snakke sammen om dette, ifølge psykologen.
- Mannens selvbilde og egen trygghet avgjør hvor mye han reagerer på den nye situasjonen, sier Svendsen.
Les om spedbarnsstell og amming
Det kan være lurt å lese seg litt opp på spedbarnsstell på forhånd.
- Jeg anbefaler å låne bøker om spedbarn på biblioteket, for eksempel Cappelens Store bok om barnet, råder han.
Også helsesøster Ruud anbefaler å oppsøke informasjon før babyen er født.
- Les bøker under graviditeten, også om amming. Det kan også pappa gjøre, det finnes egne pappabøker, humoristiske faktabøker skrevet av menn i samme situasjon. Det kan forebygge mange problemer. Og når babyen først har kommet, er det viktig å søke hjelp fort, om dere får trøbbel med amming eller annet, enten på helsestasjonen, eller hos Ammehjelpen, anbefaler helsesøsteren.
Noen steder finnes det også åpne barnehage, hvor foreldrene kan komme med babyen og treffe andre i samme situasjon. Dit kan gjerne far gå mens mor er hjemme og slapper av. Mor går gjerne trilleturer med barselgruppen, men også far kan avtale faste trilleturer med andre småbarnsforeldre i nærmiljøet.
Det kan være lurt å bytte på gjøremålene når dere har mulighet, som for eksempel kveldsstell og legging.
- Det er bedre at én og én er sliten, enn at begge er det samtidig. Men her må dere gjøre avtaler i forkant, slik at dere ikke krangler om hvem som skal gjøre hva når dere er slitne. Lag en klar skiftordning, anbefaler Ruud.
Dersom dere savner egentid, kan dere etter noen uker forsøke å lage mer rytme på livet for hele familien. Helsesøsteren tipser om at dere gjerne kan legge babyen i en egen seng på soverommet, slik at dere etter hvert får litt barnefri på kveldene.
Denne saken ble første gang publisert 06/03 2013, og sist oppdatert 11/04 2018.