Hjemmelaget babygrøt

Silk lager du babygrøten selv

Den beste babymaten lager du selv.

HJEMMELAGET BABYGRØT: Mange foreldre velger å gi barnegrøt til babyen som den første faste føden. Her får du to oppskrifter på babygrøt.
HJEMMELAGET BABYGRØT: Mange foreldre velger å gi barnegrøt til babyen som den første faste føden. Her får du to oppskrifter på babygrøt. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

En boks babygrøt fra butikken virker kanskje som en grei løsning når babyen skal få sine første måltider, men det er faktisk ikke så komplisert å lage hjemmelaget babygrøt selv.

- I tillegg er det både rimeligere og gir deg kontroll over hva barnet får i seg, sier Margit Vea.

Hun har skrevet flere kokebøker for småbarnsforeldre, og Margit Vea AS tilbyr barnematkurs over hele landet. Hun har også utarbeidet et barnegrøtmel i samarbeid med Holli Mølle.

Hjemmelaget babygrøt på urkorn

- Mitt råd er å koke babygrøt på urkorn. Disse gamle kornsortene er mer næringsrike enn de industriproduserte, og er bedre for både små og store mager, sier hun.

Oppskrift på babygrøt

Hirsegrøt

½ dl hirseflak og 2 dl vann

Legg melet i vann over natten.

Kok opp vann og tilsett hirsen.

La koke et par minutter. Tilsett eventuelt 1 ts smør eller olje rett før servering og søt med bær dersom du ønsker det.

Grøten inneholder ikke gluten.

Speltgrøt

4 ss speltmel og 2 dl vann

Legg melet i vann over natten.

Bland spelt og vann, kok opp under omrøring og la koke ca. 6-7 minutter.

Tilsett eventuelt 1 ts smør eller olje rett før servering.

Kilde: Lettlaget barnemat av Margit Vea

Start med å legge melet i bløt over natten.

Dette gjør at næringsstoffene blir mer tilgjengelige og grøten lettere å fordøye.

- Da vil det lille som finnes av gluten i disse kornsortene allerede være halvveis nedbrutt når barnet spiser grøten, sier Vea.

Hun forteller at det er helt greit å lage barnegrøt for tre-fire dager på en gang, men minner om at du ikke må varme den opp igjen mer enn én gang.

Les også: Slik får barna tidlig matglede

Mye næring

- Et godt råd er å prøve hirsegrøt eller grøt laget på emmer, enkorn eller spelt først, og tilsett gjerne mos av pærer eller bær, sier hun.

Vea forteller at dette både gir god smak og enda mer næring per porsjon.

- Most tørket aprikos egner seg også veldig godt til hjemmelaget barnegrøt. Aprikosen inneholder dessuten mye jern som barnet trenger, sier hun.

Dermed er det altså ingen grunn til å velge den fabrikkproduserte babygrøten for å sikre at barnet får i seg nok jern.

Den første babymaten

Selv om mange velger å starte med grøt, må det ikke nødvendigvis være det første du serverer barnet ditt.

Fordeler med hjemmelaget barnemat

- Du får større frihet til å velge det beste til både deg og barnet ditt.

- Du får mange gode stunder på kjøkkenet og gode matopplevelser sammen med barnet ditt. Hjemmelaget smaker best!

- Både du og barnet ditt får god relasjon til gode råvarer og blir mer kreative kokker.

- Du har kontroll på hvilke råvarer barnet ditt får i seg.

- Barnet blir vant til at råvarer ser forskjellig ut, smaker forskjellig og at middagsmaten ikke har samme farge, smak og utseende hver dag.

- Du kan gi én matvare om gangen. I stedet for at barnet smaker på mos av brokkoli, gulrot og potet, får barnet smake på én og én ingrediens, og gjerne uten at den moses. Dette gir barnet mulighet til å utvikle hånd- og øyekoordinasjon og tyggeferdigheter.

- Du kan unngå enkelte matvarer helt i kortere eller lengre tid hvis det er ønskelig.

- Du kan unngå helt å bruke raffinert sukker, raffinert mel, raffinerte oljer og industrisalt i babymaten.

- Hjemmelaget mat er rimeligere enn industrifremstilt mat selv om råvarene av og til kan være dyre.

- Barnet blir vant til familiens mat og kan spise sammen med resten av familien, under forutsetning av at dere spiser mat som barnet kan håndtere.

- Maten kan få akkurat ønsket konsistens, fra puré til grovmoset og finkuttet mat.

Kilde: Margit Vea

- Mos av banan, avokado eller en blanding av disse er også supert som første matvare. En slik mos er både næringstett, mild og lett å svelge. Den er heller ikke tilsatt noe som helst, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky hos BAMA.

Arsky legger til at det også er fint å lage grøt tilsatt grønnsaker i stedet for søte smaker.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

- I Danmark bruker de for eksempel babyrisgrøt med most gulrot og potet. Dette er både smart, sunt, mildt og rent, sier hun.

Ikke alltid best med hjemmelaget

Morsmelken inneholder ikke nok jern til å dekke barnets behov lenger enn til seks måneders alderen, derfor er det viktig med ekstra jerntilskudd i grøten.

Ifølge ernæringsfysiolog Gry Hay, inneholder ikke morsmelken nok jern til å dekke barnets behov lenger enn til det er seks måneder gammelt. Ferdig industrifremkalt grøt har sjelden tilstrekkelig med jern, men hjemmelaget er ikke nødvendigvis bedre.

- Industrifremkalt grøt er ikke nødvendigvis dårligere, men det er ikke slik at hjemmelaget alltid er best. Jerninnholdet i hjemmelaget grøt er lavere, og det kan bli for lavt hos små barn som har et høyt behov. Vi har tidligere gjort en studie her i Norge hvor vi så at de som spiste industrifremstilt jernberiket grøt tilsatt jernfumarat hadde bedre jernstatus enn barna som spiste andre typer grøt. Barn som spiste grøter tilsatt jernpyrofosfat og vanlig havregrøt kom ikke like heldig ut med hensyn til jernstatus. Dette er i tråd med det man finner i litteraturen, sier Hay, og fortsetter:

- Hvis du velger å lage grøten selv kan du passe på å bruke variert middagsmat med kjøtt.

Kok kraften selv

Når babyen så skal utforske flere nye smaker, mener Vea at moste rotfrukter er gode valg.

Mos potet eller søtpotet og forsøk gjerne også med brokkoli og gresskar.

- Ved å lage barnets middag selv, er det mulig å la barnet smake på en og en matvare. Kok grønnsakene i næringsrik kraft kokt på kjøtt eller bein fra friske dyr, og tilsett etter hvert også fisk og kjøtt, sier hun.

Det er også fint å blande morsmelk i de kokte grønnsakene til å begynne med.

Vea forteller at de fleste grønnsaker går greit, men anbefaler å styre unna spinat og rødbeter det første året.

Bruk olje i maten

Den aller første smakebiten på mat er kun et lite tillegg til morsmelken.

Morsmelk eller morsmelkerstatning er fortsatt hovedmaten.

- Man går så gradvis over til at den faste føden står for hoveddelen av energien, og da er det viktig å gradvis introdusere blant annet fisk av alle slag, kylling, karbonadedeig, mellomgrove kornprodukter, frukt, bær, grønnsaker, urter og oljer, sier hun.

Arsky forteller at olje er smart for små babyer fordi den gir energi uten å fylle så mye i magen.

- Rør inn en teskje eller to kaldpresset olivenolje i middagsporsjonen til den lille, og bruk gjerne olje i babygrøten også, sier hun.

- Det er heller ikke noe i veien for å tilsette moste nøtter i maten etterhvert. Hovedproblemet med nøtter at barna kan sette dem i halsen, men dette problemet unngår man ved å mose dem, sier Vea.

Å variere maten til babyen tidlig, kan ifølge Arsky være med på å gjøre barnet mindre kresent.

- Det er også smart å gi barnet det samme som resten av familien, dog uten salt og med rett konsistens, slik at barnet blir en del av familiefellesskapet. Da unngår du også å venne barnet til smakløs babymat på glass, i pakke eller i pose, avslutter ernæringsfysiologen.