Skifte bleie

Slik skifter du bleie på babyen

Aldri skiftet bleie på en baby før? Her får du vite hvordan.

SKIFTE BLEIE: Det er veldig individuelt hva som passer babyen best, alt fra når til hvor og hvordan.
SKIFTE BLEIE: Det er veldig individuelt hva som passer babyen best, alt fra når til hvor og hvordan. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Aldri skiftet bleie på en baby før? Eller har du bare ikke peiling på hvordan det gjøres?

- En robust baby vil tåle mer enn en baby som ikke er så robust. Det viktige er å bli kjent med babyen, anbefaler nestleder i Barnesykepleierforbundet, Jorunn Tunby.

Privatpraktiserende jordmor Lisbeth Kopperud sier at det ikke finnes en fasit på hvordan bleien skal skiftes. Det kommer an på foreldrene og spesielt babyen.

Skifte bleie på baby

Tunby informerer om at nyfødte babyer bør stelles på et rom som er så varmt at du selv bare behøver å ha på en singlet. Babyer har nemlig et stort behov for trygghet og varme når de er nakne.

Skifte bleie i 4 steg:

1. Bruk en bleie som er passe stor
2. Dersom navlen ikke har falt av kan du brette bleien innunder navlen slik at den ikke blir fuktig.
3. Husk å legge guttetissen nedover før du fester bleien.
4. Vask bort avføring med lunkent vann og ikke bruk for mye såpe eller olje da dette tørker ut barnets hud. Bruk heller ikke våtservietter til alle stell - bare når du ikke har tilgang på vann.
Kilde: Nestleder i Barnesykepleierforbundet, Jorunn Tunby.

- Til bleieskiftet trenger du en stellematte, en våt og en tørr klut og selvsagt en bleie. Klesskift trenger du dersom klærne er blitt våte, sier hun.

Kopperud legger til at det aller viktigste å tenke på når du skifter bleie på babyen, og nesten det eneste, er at du må holde en hånd på babyen, eller ha blikket på den, hele tiden mens den ligger på stellebordet slik babyen ikke faller ned.

- Ellers finnes det ingen feil du kan gjøre. Pass på at babyen ikke faller ned, og at teipen på bleien ikke sitter så stramt, sier jordmoren.

Kopperud forteller at det eneste utstyret du har behov for når du skal skifte bleie på babyen er et stellebord, bleier og noen vaskekluter.

- Du trenger ikke vaske babyen ved hvert bleieskift, det må du se litt an. Er det avføring i bleien må du selvsagt vaske, men er det bare urin er det noe annet.

Les også: Alt du må vite om bleieutslett hos baby

Hvor ofte skal du skifte?

- Bleien skiftes som regel i forbindelse med mating, men noen ganger må bleien skiftes før måltidet fordi barnet har sovnet og bleien er blitt våt og tung, informerer Tunby.

Hun forklarer at dersom du må skifte før, kan det også være at du må skifte etter måltidet igjen, fordi det kan komme avføring. Babyen vil også kunne gi uttrykk for at det er misfornøyd, og at du som følge av det må skifte bleien.

- En enkel sjekk er å lukte utenpå klærne i bleieområdet, da vil du fort finne ut om det er avføring i bleien som er årsaken til at babyen er misfornøyd, forklarer sykepleieren.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Utover dette må du bare følge med på babyens bleie.

Les også: Slik forebygger du tørr hud hos den lille

Hvilken bleie skal velges?

Tunby har selv ingen erfaring med tøybleier, men sier at dagens tøybleier skal være enkle å vaske og holde rene.

- Miljøbevisste familier velger tøybleier, og noen mener også at de sparer penger i tillegg.

Kopperud legger til at det er viktig at dere som foreldre finner ut av hva som er best og mest praktisk for dere når det kommer til bleieskift og hvilken type bleie som skal velges.

- Folk finner som regel ut hva som er best for dem, det er viktig å være klar over at du ikke skal ta en eksamen i bleieskift. Det er veldig individuelt hva som funker best, avslutter jordmoren.